Σελίδες

27 Απρ 2011

Φράουλες και αίμα Νο2.




Στα θερμοκήπια της φράουλας οι μετανάστες εργάτες γης δουλεύουν μέχρι εξοντώσεως και υπό την απειλή των όπλων.
Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη δουλεμπορικού κυκλώματος που «προμήθευε» τους μεγαλοφραουλάδες με μετανάστες εργάτες γης που δούλευαν μέχρι εξόντωσης υπό την απειλή όπλων,  δέχτηκαν επίθεση από ομάδα τραμπούκων μεγαλοκαλλιεργητή ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου την ώρα που πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών γης στις φραουλοκαλλιέργειες.


Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά την επίσκεψή τους σε έναν καταυλισμό Βούλγαρων εργατών γης, εμφανίστηκε ένας επιστάτης ο οποίος τους ζήτησε να φύγουν αμέσως από το χώρο, όπως και έκαναν. Την ώρα που ετοιμάζονταν να φύγουν ήρθαν κι άλλα άτομα, με επικεφαλής τον ιδιοκτήτη του κτήματος, ο οποίος οδηγώντας ένα τζιπ έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο του συνεργείου του «Βήματος». Στη συνέχεια, ο ίδιος και τα τσιράκια που τον συνόδευαν, έβγαλαν έξω από το αυτοκίνητο τους απεσταλμένους του «Βήματος», έριξαν στο χώμα και χτύπησαν στο πρόσωπο τον Ι. Χατζησταύρου, σπάζοντάς του τα γυαλιά μυωπίας και του απέσπασαν τη φωτογραφική μηχανή.

Οι δύο δημοσιογράφοι κάλεσαν την αστυνομία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν όλοι στο αστυνομικό τμήμα της Βάρδας. Ο Ι. Χατζησταύρου μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και του τοποθέτησαν δύο ράμματα στο κεφάλι.
Καταδικάζει την επίθεση το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση κατά δημοσιογράφων, που μαζί με την υπόθεση δουλεμπορίου, καταδεικνύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης και προστίθεται στις επιθέσεις κατά μελών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ίδιων των μεταναστών.

Οι εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες γης που προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στους ντόπιους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές συνεχίζουν να βιώνουν τη φρίκη, τον απόλυτο εξευτελισμό και την εκμετάλλευση στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας.

Τα γεγονότα και οι καταστάσεις επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο το είδος της αγροτικής ανάπτυξης που σχεδιάζουν για το νομό και τη χώρα συνολικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία όχι μόνο στηρίζουν με την πολιτική τους τις καταστάσεις αυτές, αλλά και τις επαινούν σε κάθε περίσταση.

Ο κ. Παπανδρέου, σε πρόσφατη ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα εξήρε τον "κόκκινο χρυσό" της Μανωλάδας και την "πρωτοπόρα" καλλιέργεια της φράουλας στην περιοχή, ενώ και η κ. Μπακογιάννη σε επίσκεψή της στην περιοχή αναφέρθηκε στο "αναπτυξιακό πρότυπο" της φράουλας στη Ν. Μανωλάδα!!

Την ίδια ώρα λοιπόν που οι μικροί και μεσαίοι αγρότες του νομού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των καλλιεργειών τους και βλέπουν τη σοδειά τους να παραμένει στα χωράφια απούλητη, ή να είναι χρεωμένοι ως το λαιμό και να αδυνατούν να ζήσουν από αυτήν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και οι τοπικοί υποστηρικτές τους - δήμαρχοι, περιφερειάρχες - εξασφαλίζουν τη συγκέντρωση της γης και τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους τη περιοχής και του νομού συνολικά, τους φτωχομεσαίους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την αντιαγροτική πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΚΑΠ.

Να συμπαραταχθούν με όλους τους εργάτες γης Ελληνες και μετανάστες επειδή έχουν κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους τους εμποροβιομηχάνους και τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες και από κοινού να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, καλύτερα ημερομίσθια, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να βάλουν πλώρη με τους αγώνες τους για μια αγροτική ανάπτυξη με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της περιοχής και της χώρας».

βυσσινόκηπος



ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου