Σελίδες

27 Μαρ 2011

«Αιματοβαμμένη» ανταγωνιστικότητα...

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση δε θέλει να πετύχει την ανταγωνιστικότητα μέσω της μείωσης των μισθών, αλλά, βέβαια, ψεύδεται συνειδητά, προκειμένου να παραπλανήσει το λαό. 
Τα επίσημα στοιχεία της ευρω-στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) τον διαψεύδουν και δείχνουν ότι η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο σύνολο της ΕΕ στην περιστολή του λεγόμενου κόστους εργασίας και πρώτη στη μείωση των δαπανών που αφορούν στις αποδοχές των εργαζoμένων σε δημόσιο, αλλά και ιδιωτικό τομέα, καταρρίπτοντας και τον άλλο μύθο ότι τάχα τα «έκτακτα» μέτρα παίρνονται για την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 το κόστος ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -6,5%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ των «27» κατά 2%. 
Επίσης, το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές) μειώθηκε κατά -10,2%, όταν το ίδιο διάστημα σε Ευρωζώνη και ΕΕ των «27» σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, ότι η κατανομή της μείωσης του «εργατικού κόστους» ανά κλάδο: Στη βιομηχανία, η μείωση των αποδοχών ανήλθε στο -5%, στις κατασκευές -9,4% και -5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» είναι αντίστοιχα -8,9%, -13,6% και -10%. 
Είναι ολοφάνερο ότι η δραστική υποτίμηση της εργατικής δύναμης, που είναι και ο στρατηγικός στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής, έχει ξεκινήσει και δεν πρόκειται να σταματήσει με τους συνηθισμένους αγώνες. 
Απαιτείται απόφαση για ρήξη και ανατροπή με την εξουσία του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου