ΔΗΣΥ
Φουλ στήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα
Στη γραμμή της «εθνικής συνεννόησης» προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του «Συμφώνου για το Ευρώ» κινήθηκε η Ντ. Μπακογιάννη, επαναφέροντας την πρότασή της για ψήφιση του επικαιροποιημένου μνημονίου από 180 βουλευτές. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» εμφανίστηκε δικαιωμένη για τη θέση του κόμματός της που έλεγε ότι «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει», σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι «κανείς δεν μπορεί να μας σώσει, μόνοι μας πρέπει να σώσουμε τον εαυτό μας». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του δημόσιου τομέα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, «πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει».
Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, «πρώτη πράξη ευθύνης του πολιτικού συστήματος θα είναι το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στη Βουλή, όπως έχουμε προτείνει».
Σιγόντο από τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Σιγόντο στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης έκανε η «Δημοκρατική Αριστερά» (ΔΗΜ.ΑΡ.), ο πρόεδρος της οποίας Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «ανάσα» την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και συμβούλεψε την κυβέρνηση να το αξιοποιήσει για να «εκκινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία και να αντιληφθεί ότι η χώρα μπορεί να μην χρεοκοπήσει, αλλά δεν πρέπει να χρεοκοπήσουν και οι πολίτες της». Ολα αυτά, την ώρα που η χρεοκοπία του λαού είναι ήδη συντελεσμένη και αναμένεται να βαθύνει μετά και τις νέες αποφάσεις της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας. Γι' αυτές τις αποφάσεις, η ΔΗΜ.ΑΡ. δε λέει κουβέντα και υποκριτικά καλεί τον πρωθυπουργό «να απορρίψει» το «Σύμφωνο για το Ευρώ», όταν το έχει ήδη εγκρίνει.
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Στοχοπροσήλωση στη διαχείριση
Την έγνοια του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής «δεν σπάνε το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης της χώρας, όπως και δεν αναιρούν την κρίση χρέους που σοβεί στην Ευρώπη», καταθέτει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που επιπλέον διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της «στην ενίσχυση της ηγεμονίας των αγορών έναντι της εργασίας». Αποφαίνεται ακόμα ότι «οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες κινήθηκαν για άλλη μια φορά υπό την ηγεμονία και το φόβο των αγορών και ειδικότατα των τραπεζών», σαν να μην εκπροσωπούν αυτά ακριβώς τα συμφέροντα αλλά να αποφασίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρότι η κυβέρνηση είχε ήδη εγκρίνει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του της συνέστησε στις 25 Μάρτη «να μην απολέσει το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί» και «να μη δώσει στην κα Μέρκελ αυτό που ζητά».
«Στα κεραμίδια» και ο ΛΑ..Ο.Σ.
Τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς συμμερίζεται ο ΛΑ.Ο.Σ. καθώς σύμφωνα με τον Γ. Καρατζαφέρη «μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεών μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από όσα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές» και «δόθηκε μια χρυσή ευκαιρία στην Ελλάδα». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσε συγχρόνως να θέσει θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, λέγοντας «το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε, η δομή αυτής της κυβέρνησης, που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος». Απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, ο ΛΑ.Ο.Σ. δηλώνει πανέτοιμος να πάρει μέρος στη διαχείριση και σε κάθε περίπτωση πιέζει για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων που συνομολογήθηκαν στην ΕΕ. Αλλωστε ο Γ. Καρατζαφέρης, ερωτώμενος για την πρωθυπουργική παραίνεση για σύνεση, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι μια σύσταση προς τους άλλους. Ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει μια δημιουργική αντιπολίτευση, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, κάνει προτάσεις, συστάσεις, καταθέτει σκέψεις».
Την άνοδο πάντως του ΛΑΟΣ πρέπει να τη δούμε από πολλές πλευρές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα.
ΑπάντησηΔιαγραφή