Σελίδες

25 Μαρ 2011

ΣΕΡΒΙΑ: 12 χρόνια από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές...


Με πολυποίκιλες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και ομιλίες, τίμησαν χτες οι Σέρβοι τη 12η μαύρη επέτειο από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στις 24 Μάρτη 1999 με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών.
Σε πολλές εκδηλώσεις έγινε κατάθεση στεφάνων και άναμμα κεριών σε μνημεία των θυμάτων της ΝΑΤΟικής εισβολής, καθώς κανείς Σέρβος δεν ξέχασε ότι μέσα στις 78 μέρες των φονικών επιδρομών (τις οποίες επιβοήθησε με κάθε τρόπο η ελληνική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη επικαλούμενη «συμμαχικές υποχρεώσεις») σκοτώθηκαν 2.500 έως 5.000 άμαχοι (ανάμεσά τους μωρά και παιδιά), και τραυματίστηκαν πάνω από 6.000 άλλοι, ενώ καταστράφηκε το 1/3 των υποδομών της χώρας σε εργοστάσια, διυλιστήρια, σταθμούς ενέργειας, συγκοινωνιακά δίκτυα.

Σε εκδήλωση του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με τίτλο «Ποτέ στο ΝΑΤΟ», που πραγματοποιήθηκε χτες στο Βελιγράδι με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων, καταγγέλθηκαν τα σχέδια της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς να πραγματοποιηθεί τον Ιούνη στο Βελιγράδι ΝΑΤΟική Διάσκεψη. «Αυτό θα ήταν ντροπή για τη χώρα και το σερβικό έθνος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «τα συντρίμμια και τα πτώματα που άφησε πίσω του το ΝΑΤΟ αντανακλούν την πραγματική φύση του Οργανισμού».
Σε άλλες συναφείς εκδηλώσεις, καταδικάστηκε η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, χτες Σέρβοι βουλευτές, που συνάντησαν τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πολύωρη επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, αποκάλυψαν τις αρνητικές αντιδράσεις της Ρωσίας για την πιθανότητα ένταξης της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Οπως είπαν, ο Πούτιν τους επεσήμανε πως το όλο ζήτημα είναι θέμα της Σερβίας, στο οποίο η Μόσχα δε θα αναμιχθεί με κανέναν τρόπο. Πρόσθεσε εντούτοις με νόημα πως εάν η Σερβία αποφασίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τότε θα πρέπει να αντιληφθεί πως το ΝΑΤΟ θα παίρνει όλες τις αποφάσεις και εάν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αποφασίσει την ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων, τότε η Ρωσία θα αναγκαστεί να στρέψει την πυρηνική και πυραυλική αποτρεπτική της ικανότητα ακόμη και κατά της Σερβίας...Τέλος, για να μην ξεχάσει τις μπίζνες, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» και στη δυναμική περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσο-σερβικών οικονομικών σχέσεων, ενώ σε άλλο σημείο επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο, στην οποία αναφέρονταν τα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου