Σελίδες

18 Φεβ 2011

«ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ» Ψήφισαν το νόμο ενίσχυσης του κεφαλαίου...



Ολοκληρώθηκε χθες στην Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση επαγγελμάτων, με το ΚΚΕ να καταγγέλει τόσο τον ταξικό χαρακτήρα του όσο και την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω προώθηση των επιταγών της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Υπέρ του νομοσχεδίου θυμίζουμε ότι ψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές ενώ την υπερψήφισή του ανακοίνωσε και η Ντ. Μπακογιάννη.
Εστιάζοντας στην ουσία των σημερινών εξελίξεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, θύμισε ότι «μήτρα των σημερινών νομοθετημάτων, των επιδιώξεων και της σημερινής κατάστασης που υπάρχει όχι μόνο στην εργατική τάξη αλλά και στα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ. Ολοι σας ποιείτε την νήσσαν γιατί ψηφίσατε - και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός- την συνθήκη του Μάαστριχτ. Επίσης είναι η οδηγία Μπολκεστάιν την οποία έχετε αποδεχθεί».
Για «ενοχοποίηση δήθεν προνομιούχων ομάδων» μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως προσπάθεια μείωσης του κόστους των υπηρεσιών. Οπως είπε «πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού με ένα και μοναδικό στόχο: Να αποσπάσει την συναίνεση γι' αυτά τα μέτρα και να αποκρύψει τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργατικές οικογένειες που δεν είναι άλλοι από το μεγάλο κεφάλαιο, τα κόμματα και τις πολιτικές που το υπηρετούν». Ειδικά για το χώρο των δικηγόρων ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «κατοχυρώνει την επιτάχυνση του μοντέλου της μεγάλης δικηγορικής, τεχνικής, πολυεπαγγελματικής επιχείρησης που με ένα ευέλικτο, χαμηλόμισθο και χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα υπαλληλικό προσωπικό θα μπορέσει να κυριαρχήσει στο περιβάλλον της ελεύθερης αγοράς».
«Σε συνθήκες καπιταλισμού η κάθε απελευθέρωση, η κατάργηση δηλαδή κάθε προστασίας του μικρού και του μεσαίου, διευκολύνει και ενισχύει τον ισχυρό» τόνισε παρεμβαίνοντας ο Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε «το σχέδιο νόμου είναι ιδιαίτερα ταξικό, διότι με βίαιο τρόπο παραμερίζει την όποια προστασία υπήρχε για φτωχά και μεσαία στρώματα σε διάφορα επαγγέλματα, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο πλούτος, ο τζίρος, η οικονομική δραστηριότητα του κάθε επαγγέλματος σε λίγα χέρια, σε εταιρείες και με άλλους τρόπους σε μεγάλα γραφεία». Με τον τρόπο αυτό ανέφερε «επιδιώκεται η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη προλεταριοποίηση μεγάλων στρωμάτων ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να γίνουν μισθωτοί μέσα στον ίδιο τον κλάδο τους με πολύ χαμηλά εισοδήματα».
Σε αλλαγή που δεν επηρεάζει την ουσία των στόχων του νομοσχεδίου προχώρησε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης.Σύμφωνα με αυτή οι δικηγορικές εταιρείες θα μπορούν να συγκροτούνται αποκλειστικά από μέλη του ίδιου δικηγορικού συλλόγου και όχι από κάθε δικηγορικό σύλλογο της χώρας όπως προβλεπόταν αρχικά στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου