Σελίδες

27 Φεβ 2011

ΑΘΗΝΑ - ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...

Πληρώνει ο λαός αναπλάσεις, τις καρπώνεται το κεφάλαιο.

Ρόλο κλειδί στην επιχείρηση κατάληψης της Αθήνας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, παίζει το αντιλαϊκό «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ). Χρηματοδοτεί με 24,3 δισ. ευρώ (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) μεγαλοκαρχαρίες, ώστε να «αναπλάσουν» επίτηδες υποβαθμισμένες περιοχές, να αλλάξουν χρήσεις γης με βάση τα συμφέροντά τους, να οριοθετήσουν ζώνες «επιχειρηματικότητας», προκειμένου να θησαυρίσει πάλι το μεγάλο κεφάλαιο. Οσοι έσπευσαν με τη δύναμη του χρήματός τους και πήραν κοψοχρονιά ρημαγμένη σήμερα γη και κτίρια.
Λόγω της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΕΕ, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών,
μεγάλα τμήματα της Αθήνας υποβαθμίστηκαν, με έλλειψη υποδομών, μεθοδευμένη προώθηση εκεί προσφύγων, αστέγων κ.λπ. Μεγάλα συμφέροντα βρήκαν ευκαιρία να «τοποθετηθούν». αγοράζοντας γη από απογοητευμένους κατοίκους σε τιμές εξευτελιστικές. Πλέον, ξεκινά η δεύτερη φάση του σχεδίου τους, η αναβάθμιση αυτών των (δικών τους πλέον) περιοχών, και μάλιστα με δημόσιο χρήμα. Στόχος, αργότερα, να βγάλουν στο πολλαπλάσιο την αρχική «επένδυσή» τους μεταπωλώντας ή μισθώνοντάς την.
Τέτοιο εργαλείο στα χέρια τους είναι π.χ. το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπει αναπλάσεις σε πλατεία Θεάτρουοδό Μενάνδρου, Αγ. Παντελεήμονα, πλατεία ΑττικήςΑγ. Νικόλαο Αχαρνών, Κολωνό, Ελαιώνα. Αλλο ένα είναι το ΕΣΠΑ, που όπως ομολογείται στα επίσημα κυβερνητικά κείμενα, εξυπηρετεί τα προβλεπόμενα στη «Στρατηγική της Λισαβόνας» (παράταση επαγγελματικού βίου, συνεχής κατάρτιση και επανακατάρτιση με βάση τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, πετσόκομμα μισθών, «ελεύθερες» απολύσεις, συντάξεις πείνας κ.λπ., ό,τι έφερε ως «μνημόνιο» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την κρίση).
Με τις «αναπλάσεις» τους δεν μπορούν να κρύψουν τη φτώχεια και την ανεργία που καλπάζουν στις γειτονιές της Αθήνας...

Eurokinissi
Το ΕΣΠΑ διαρθρώνεται σε επιμέρους Προγράμματα. Ξεχωρίζει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής, με συνολική δημόσια δαπάνη 3.561.000.000 ευρώ συν κοινοτική συμμετοχή 2.438.000.000. Στους στόχους του συγκαταλέγονται «Η βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας σαν Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο» και «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω της ενθάρρυνσης (...) της επιχειρηματικότητας».
Χρεώνονται οι εργάτες, κονομάνε οι επιχειρηματίες
Τι θέλουν για Αθήνα και Αττική: «Η αυξημένη κινητικότητα κεφαλαίου και εργασίας, απόρροια της παγκοσμιοποίησης, έχει οδηγήσει σε ένανανταγωνισμό των πόλεων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεωνΗ ποιότητα του αστικού χώρου αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο στη λήψη αποφάσεων για την επιλογή του τόπου εγκατάστασης οικονομικών δραστηριοτήτων (...) Η βελτίωση του αστικού χώρου επιχειρείται είτε μέσω της δημιουργίας πολιτιστικών και ψυχαγωγικών πόλων έλξης, είτε αναβάθμισης της εικόνας της πόλης μέσω μετασχηματισμών του αστικού τοπίου».
Αρα χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες, το χώρο ζωής και εργασίας της λαϊκής οικογένειας, να δοθεί σε ιδιώτες κατασκευαστές άφθονο δημόσιο χρήμα, να φτιάξουν για άλλους μεγαλοκαρχαρίες περιοχές - βιτρίνα όπου θα ξεζουμίζουν εργαζόμενους - λάστιχο, δίχως κανένα δικαίωμα οι τελευταίοι στις υποδομές, στους χώρους που πλήρωσαν να αναβαθμιστούν. Δίχως ικανοποίηση γνήσιων λαϊκών αναγκών για διαβίωση σε προσεγμένο αστικό περιβάλλον, εργασία με πλήρη δικαιώματα, αναψυχή, Παιδεία, Πολιτισμό. Κι όλο αυτό το πακέτο να πλασαριστεί ως τάχα αναβάθμιση της περιοχής τους και της ποιότητας ζωής.
Το ΠΕΠ στις σχεδιαζόμενες «παρεμβάσεις» περιλαμβάνει την «αξιοποίηση μητροπολιτικών πάρκων», τις «αναπλάσεις όψεων κτιρίων για αισθητική αναβάθμιση περιοχών» κ.λπ. Μιλά ανοικτά για αλλαγή χρήσεων γης, «αξιοποίηση των παλαιών βιομηχανοστασίων, ενδεχομένως σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων». Ειδικότερα, ορίζει ότι οι όποιες παρεμβάσεις «μπορούν πλέον να γίνουν σε συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (σ.σ.: ΣΔΙΤ όπου ο ιδιώτης μπαίνει και εκμεταλλεύεται επί δεκαετίες έργα, υποδομές, ακίνητα), περιλαμβάνοντας τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων, κτιρίων γραφείων, κατοικίας υψηλών προδιαγραφών, χώρων πρασίνου και αναψυχής». Αλλού μιλά για «κινητοποίηση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών», «εταιρικά σχήματα» από δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) και ιδιώτες όπου θα κληθούν να παράσχουν υπηρεσίες τους και πανεπιστήμια, ΜΚΟ, «Συλλογικά Οργανα Εργαζομένων».
Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα, μέχρι στιγμής στο ΠΕΠ Αττικής, ειδικά για το Δήμο Αθηναίων (και παράλληλα με τα σχεδιαζόμενα έργα από το «Αθήνα 2014») έχουν ενταχθεί «αναπλάσεις» της πλατείας Αθ. Διάκου στα Θυμαράκια,της πλατείας Μεσολογγίου στο Παγκράτι (συν πεζοδρομήσεις δυο παράπλευρων δρόμων), της πλατείας Αγ. Θωμά στου Γουδή, με συνολική δημόσια δαπάνη περίπου 3,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο ΠΕΠ Αττικής εντάχθηκε και η «ανάπλαση» του Πεδίου του Αρεως (εντός ορίων του Δήμου Αθηναίων) με συνολική δημόσια δαπάνη περίπου 5,4 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται, δηλαδή, για παρεμβάσεις στοχευμένες ακριβώς σε πηγμένες από το μπετόν περιοχές, πολύβουες, υποβαθμισμένες λόγω της πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται, ώστε από τη μια πλευρά να δοθεί ένα πλασματικό, όμορφο σκηνικό πόλης για να κρυφτεί η ανεργία, η φτώχεια, η στεναχώρια που καλπάζει σήμερα σε κάθε λαϊκό σπίτι. Από την άλλη, ακριβώς στην πολιτική «αξιοποίησης» γης, «ανάδειξης υπερτοπικών πόλων» και άλλων τέτοιων μεγαλοστομιών, να διαμορφωθούν νέες επιχειρηματικές πιάτσες όπου κάποια «κοράκια» θα τα κονομήσουν πουλώντας ή μισθώνοντας έγκαιρα αγορασμένα ακίνητα σε μεγαλοκεφαλαιούχους. Κεφαλαιοκράτες που, με βάση το «όραμα» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα σπεύσουν εδώ επιδοτούμενοι κι αφορολόγητοι, να εκμεταλλευτούν το απογυμνωμένο από διακαιώματα πάμφθηνο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό.
«Μπίζνες» παντού
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής κι άλλα τέτοιας μεγάλης κλίμακας έργα ανάπλασης όπως η «Αποκατάσταση - Αναδιάρθρωση του Αττικού Αλσους» με συνολική δημόσια δαπάνη 2,26 εκατ. ευρώ. Αλλά και μικρότερα σε λοιπούς δήμους του Λεκανοπεδίου. Αλλωστε, παντού παραμονεύουν «παράσιτα», για να ληστέψουν δημόσια χρήματα αναλαμβάνοντας έργα ή για να νέμονται μεταξύ τους αργότερα τις αναπλασμένες περιοχές. Ετσι, κονδύλια από το δημόσιο κορβανά έχουν ήδη εγκριθεί για δουλειές σε: Πειραιά (συνολική δημόσια δαπάνη 3 εκατ. ευρώ για τη «βελτίωση της λειτουργικότητας κοινόχρηστων χώρων και αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος»), Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Ηλιούπολη, Μοσχάτο, Κρυονέρι, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Δραπετσώνα, Πεύκη, Αγίους Αναργύρου, Αλιμο, Χολαργό, Αργυρούπολη, Καισαριανή, Ηράκλειο, Μελίσσια, Αγία Παρασκευή, Κερατσίνι, Βουλιαγμένη, Νέα Ερυθραία, Χαϊδάρι, Ταύρο, Αγιο Στέφανο, Βούλα, Νέα Σμύρνη, Καματερό, Βριλήσσια, Ανοιξη, Νίκαια, Ζωγράφου, Νέα Ιωνία, Κηφισιά, Ανω Λιόσια, Ιλιον, Κορυδαλλό, Παπάγου, Περιστέρι, Χαλάνδρι, Ελληνικό, Παλαιό Φάληρο, Γαλάτσι, Βάρη, Πέραμα, Μαρούσι, ως και τον Πόρο για «διαμόρφωση και ανάπλαση» της παραλίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου