Ισοπεδωμένο σπίτι Παλαιστινίων στη Γάζα, ύστερα από επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας. Η ελληνική κυβέρνηση αθωώνει το θύτη και συμμερίζεται τις ανησυχίες για την «ασφάλειά» του! |
Η στρατιωτική συνεργασία με τους μακελάρηδες των λαών της Μέσης Ανατολής στόχο έχει την «αποφυγή των εντάσεων» στην περιοχή, είπε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντηση με τον Α. Λίμπερμαν
Τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ «οδηγούν» από τη μια οι επιδιώξεις του κράτους του Ισραήλ για έξοδο στη Μεσόγειο και στο διεθνές ενεργειακό παζάρι, μέσω της αποτελεσματικότερης σύνδεσης με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Από την άλλη, η επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου να εξασφαλίσει στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ώστε να συμμετάσχει με καλύτερους όρους στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που εξελίσσεται και να αναβαθμίσει το ρόλο του στην προώθηση των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Τις παραπάνω σκοπιμότητες υπηρετεί η τριήμερη επίσκεψη και οι επαφές που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ Α. Λίμπερμαν, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον πρόεδρο της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο Ισραηλινός αξιωματούχος είχε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Δ. Δρούτσα, όπου συζητήθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης της πρώτης συνόδου του κοινού ελληνοϊσραηλινού υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει τον Απρίλη στο Ισραήλ.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο Γενάρη και το Φλεβάρη, υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης θα επισκεφθούν διαδοχικά το Ισραήλ για συναντήσεις με τους ομολόγους τους. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Διευρυμένη συνεργασία
Περιγράφοντας χτες την ατζέντα των συναντήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι «τα θέματα που τίθενται στην ατζέντα συνεργασίας είναι οικονομικού, ενεργειακού ενδιαφέροντος, αγροτικής παραγωγής - μιας και το Ισραήλ έχει συγκεκριμένη αγροτική παραγωγή που ενδιαφέρει και τη χώρα μας - και θέματα καινοτομίας όπου το Ισραήλ σημειώνει μεγάλη πρόοδο». Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι οι διμερείς διαβουλεύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τους αγωγούς, με τους οποίους το Ισραήλ επιδιώκει να εισάγει το φυσικό του αέριο στην ΕΕ, μέσω της Ελλάδας.
Απαντώντας μάλιστα χτες σε ερώτηση σχετικά με το ενεργειακό ενδιαφέρον του Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το υποθαλάσσιο κοίτασμα «Λεβιάθαν» με την ΕΕ, μέσω των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και της χώρας μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απάντησε ότι «η ιδέα υπάρχει και έχει συζητηθεί». Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ένα διαμετακομιστικό ρόλο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στην περίπτωση αυτή.
Αποκαλυπτικά ήταν και τα όσα αναφέρθηκαν μετά τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μιλώντας για την προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ, ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε πως «για μας προτεραιότητα είναι η αποφυγή των εντάσεων και η ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι η σύσφιξη των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ περιπλέκει αντί να ξεμπλέκει το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή, με δεδομένη την εχθρότητα Ισραήλ - Τουρκίας και τον επιθετικό ρόλο του κράτους του Ισραήλ απέναντι στα αραβικά κράτη της περιοχής.
Στα παραπάνω, ο Ελληνας υπουργός πρόσθεσε με κυνικό τρόπο ότι «το Ισραήλ έχει πολύ σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, τα οποία κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως». Αναγνώρισε δηλαδή ότι έχει πρόβλημα ασφάλειας ο μακελάρης των λαών της Μέσης Ανατολής, που σήμερα απειλεί το Ιράν για λογαριασμό των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αυτή την επικίνδυνη για τους λαούς επιθετικότητα ενισχύει η ελληνική κυβέρνηση, ενδυναμώνοντας την κολεγιά με το Ισραήλ.
Στήριξη σε επιθετικά σχέδια
Ο Ευ. Βενιζέλος έκανε ακόμα λόγο για «πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα για τις διμερείς μας σχέσεις», για να προσθέσει πως «έχουμε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή». Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κοινές αεροπορικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, ενώ έχουν συμμετάσχει Ελληνες αξιωματικοί σε «σεμινάριο» στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση από το στρατό «αναταραχών» σε κατοικημένες περιοχές.
Ολες οι πολεμικές ασκήσεις έχουν στόχο την προετοιμασία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν και η ελληνική κυβέρνηση πρόθυμα δίνει τον αέρα και το έδαφος της χώρας για να εξασκούνται οι φονιάδες στα σχέδιά τους. Μετά απ' όλα αυτά, ο υπουργός αποφάνθηκε προκλητικά ότι«αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή μας και στην κατανόηση μεταξύ όλων των χωρών της Μεσογείου»!
Κατά τη συνάντηση που προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Α. Λίμπερμαν μετέφερε στον Κ. Παπούλια την εκτίμηση μελών της Εβραϊκής Κοινότητος της Αθήνας ότι οι ίδιοι «δεν θυμούνται ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο».
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Λίμπερμαν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, «προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη φιλοξενία και το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ερζερούμ»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου