Σελίδες

14 Ιαν 2011

«Ελεύθερη διαπραγμάτευση» ο εκβιασμός των εργατών

«Ελεύθερη διαπραγμάτευση» θεωρεί η κυβέρνηση τους εκβιασμούς των εργοδοτών, που με τη στήριξη της νομοθεσίας περί «επιχειρησιακών συμβάσεων» περικόπτουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χτες η απάντηση που έλαβε, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σχετικά με την επιχειρησιακή συμφωνία στην - κερδοφόρα - εταιρεία «ΝΕΟΓΑΛ», με βάση την οποία οι μισθοί μειώνονται κατά 9%.

Υποκριτικός, αλλά και αποκαλυπτικός για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις ήταν ο υφυπουργός Απασχόλησης Βασίλειος Κεκέρογλου, ο οποίος υιοθέτησε την έκθεση

 του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου (ΣΚΕ) για τη «ΝΕΟΓΑΛ», υποστηρίζοντας ότι «η έσχατη λύση για την επιβίωση μιας επιχείρησης δεν μπορεί να έρχεται πρώτη», αφού η επιχείρηση «έχει καθαρά κέρδη της τάξης του 8,3% την προηγούμενη χρονιά». Στο «διά ταύτα», όμως, ήταν σαφής λέγοντας ότι «μετά τη γνωμοδότηση του ΣΚΕ θα προχωρήσει η διαδικασία εφόσον οι δύο πλευρές συνεχίσουν να θέλουν τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβαση. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της ελεύθερης διαπραγμάτευσης»! Συνολικά, υποστήριξε ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις «δίνουμε ελεγχόμενη ευελιξία στις επιχειρήσεις» και «η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση αυτού του θεσμού παρά μόνο όπου υπάρχει ζήτημα επιβίωσης της επιχείρησης, με απαραίτητο όρο τη διατήρηση της θέσης των εργαζομένων σε σχέση και με τον αριθμό των εργαζομένων». Μάλιστα, στήριξε την εταιρεία, λέγοντας ότι παρέχει μισθούς πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις!
Την έντονη αντίδραση του Σπύρου Χαλβατζή προκάλεσε η τοποθέτηση του υφυπουργού: «Για ποιες διαπραγματεύσεις μιλάτε; Εδώ υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία», επισήμανε, «για ποιες ελεύθερες συμβάσεις μιλάτε; Οι εργάτες είναι κολλημένοι στον τοίχο, με το πιστόλι στον κρόταφο υπογράφουν αυτές τις συμβάσεις. Τελικά, ο νόμος σας αποτελεί έναν κρίκο ακόμα στην αλυσίδα των αντεργατικών, αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων»! Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία του συγκεκριμένου σωματείου ανήκει στην ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ, τονίζοντας ότι «η πολιτική σας οδηγεί στην παραπέρα κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η κερδοφορία δεν επιτυγχάνεται με άλλο τρόπο παρά με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Πού θέλετε να την πάτε; Στον πάτο;». Πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία σας αποθρασύνει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι προχωρούν σε αυτά τα μέτρα μειώνοντας μισθούς, σε άλλες περιπτώσεις δεν πληρώνουν υπερωρίες, σε άλλες δεν πληρώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση». Μάλιστα, προκάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, θέτοντας το ερώτημα τού όταν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η παραβίαση των νόμων ποιον θα συλλάβει; Υπάρχει πολιτική βούληση; Δυστυχώς, δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καθίσετε στο σκαμνί αυτούς που παραβιάζουν και αυτή την κολοβή νομοθεσία σας». Καταληκτικά, σημείωσε πως «το 8ωρο, το 5ήμερο, το 40ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η Κοινωνική Ασφάλιση την οποία καταργείτε σήμερα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Δε χαρίστηκαν ούτε από τη σοσιαλδημοκρατία, ούτε από τη χριστιανοδημοκρατία. Ηταν αποτέλεσμα σκληρών ταξικών συγκρούσεων και χύθηκε πολύ αίμα γι' αυτά. Να είστε σίγουροι ότι οι εργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι δεν είπαν ακόμη την τελευταία λέξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου