Σελίδες

14 Ιαν 2011

Εκβιαστικό «δημοψήφισμα» από τη «ΦΙΑΤ»...

Υπό τον εκβιασμό της εργοδοσίας της «ΦΙΑΤ», ή «του σφαγιασμού δικαιωμάτων ή της μεταφοράς του εργοστασίου στο εξωτερικό», οι εργάτες στη βιομηχανική μονάδα της «FIAT», στην περιοχή του Τορίνο και με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, καλούνται να αποδεχθούν την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. 
Χθές και σήμερα , διεξάγεται το λεγόμενο «δημοψήφισμα» για να εκφράσουν οι εργαζόμενοι τη στήριξη ή όχι της εργοδοτικής «πρότασης» για αναθεώρηση των συμβάσεων εργασίας τους. 
Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζομένους να λάβουν μέρος, με τις «Fim», «Uilm», «Fismic» και «Ugl» να τάσσονται υπέρ της νέας συμφωνίας, ενώ το Συνδικάτο Μετάλλου «Fiom», που ανήκει στο μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας «Cgil», την απορρίπτει, ωστόσο επίσης καλεί σε διάλογο με την εργοδοσία.

Η επιχείρηση ζητά από τους εργάτες να δεχθούν την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, καθώς, εκτός από το σημερινό πρόγραμμα με δύο 8ωρες βάρδιες τη μέρα για 5 μέρες τη βδομάδα, προβλέπεται και μια νυχτερινή βάρδια για 5 εργάσιμες μέρες, όπως και μια νυχτερινή βάρδια για ένα εξαήμερο, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου.
 Προωθείται η ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε η εταιρεία να μπορεί να ζητά έκτακτες ώρες μέχρι 120 το χρόνο, αντί για τις σημερινές 40. 
Με το συγκεκριμένο τρόπο, η εταιρεία θα μπορεί να επιβάλει 10ωρες βάρδιες ή και παραπάνω ωρών για ένα χρονικό διάστημα και για άλλο θα μειώνει το ωράριο, αναγκάζοντας τους εργάτες να δουλεύουν εξαντλητικά σε περιόδους αιχμής με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Επιπλέον τα διαλείμματα στο ωράριο εργασίας μειώνονται σε δύο 10λεπτα στη βάρδια αντί για τρία 20λεπτα, ενώ προβλέπονται περικοπές στους μισθούς όσων εργαζομένων κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας.
Η κατάσταση αυτή, όπου οι εργαζόμενοι οδηγούνται να δεχτούν την αφαίρεση δικαιωμάτων τους, δείχνει την κατάντια του συμβιβασμένου συνδικαλισμού και την ανυπαρξία αγωνιστικού ταξικού κινήματος.
Παρόμοιο εκβιαστικό δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί εξάλλου το περασμένο καλοκαίρι και στο εργοστάσιο της «FIAT» στο Πομιλιάνο κοντά στη Νάπολη, όπου εγκρίθηκε η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων από το 62% των εργαζομένων. 
Τότε, η εργοδοσία είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για «εξαίρεση» και απαραίτητο για να μη μεταφερθεί το εργοστάσιο στην Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου