Σελίδες

21 Δεκ 2010

«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΘΩΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΩΝ ΚΑΡΤΕΛ!
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!
   Σήμερα (21/12) το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να καταλήξει στο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα «απελευθερώνονται», ως αρχή, όλα τα "κλειστά" επαγγέλματα. Δηλαδή καταρχήν αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός τιμών για όλα τα επαγγέλματα.

   Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο που έχει διαμορφωθεί δεν περιέχει ρυθμίσεις για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά. Η περαιτέρω εξειδίκευση των σχετικών αποφάσεων, θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού. Με άλλα λόγια, δια υπουργικών αποφάσεων θα αποφασίζεται η «απελευθέρωση» (ολική ή μερική) ενός κλάδου.

   Πάντως σίγουρες πρέπει να θεωρούνται οι άμεσες και βαθιές παρεμβάσεις στα εξής επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει σχετική μνημονιακή πρόβλεψη. Δηλαδή τους δικηγόρους, τουςσυμβολαιογράφους, τους φαρμακοποιούς, τους ορκωτούς λογιστές, τους πολιτικούς μηχανικούςκαι τους αρχιτέκτονες.

   Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κατευθυνόμενες κυβερνητικές διαρροές, η εν λόγω τακτική φέρεται να ακολουθείται για δύο λόγους. Πρώτον, η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει η τις ασφυκτικές προθεσμίες της τρόικα. Δεύτερον, υπάρχει δήθεν ανάγκη να μελετηθούν οι τυχόν συνταγματικοί περιορισμοί και οι ανάγκες διατήρησης συγκεκριμένων «περιορισμών»για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

   Βέβαια, ο πραγματικός λόγος, είναι η ανάγκη «ευέλικτων», τμηματικών και ίσως όχι και ταυτόχρονων, παρεμβάσεων, ώστε η Κυβέρνηση να μην συναντήσει απέναντι της ένα ενιαίο μέτωπο μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών.

   Πάντως από ότι φαίνεται αυτό δεν θα γίνει κατορθωτό καθώς, χθες 9 φορείς απέστειλαν ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση μαζί του. Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χ. Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μαν. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θ. Μαρκόπουλος, τουΟικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπ. Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Βλαχάκης, και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Διον. Κριάρης.

   Ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται με το λεγόμενο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» είναι η άρση ρυθμίσεων, οι οποίες διασφάλιζαν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Η ύπαρξη αυτής της πληθώρας επαγγελματιών ήταν αυτή ακριβώς που εξασφάλιζε στους καταναλωτές (δηλαδή σε όλο το λαό), την ύπαρξη λογικών (στις περισσότερες περιπτώσεις) τιμών.

   Η λεγόμενη «απελευθέρωση», σύμφωνα με τους θιασώτες της (κυβέρνηση – τρόικα – κυρίαρχα ΜΜΕ) θα φέρει πτώση των τιμών αυτών. Πολύ σύντομα όμως αυτή η ρητορική θα αποδειχθεί, πως δεν είναι τίποτα παραπάνω, από ένας ξεκάθαρος εμπαιγμός.

   H μεν απελευθέρωση των τιμών θα ωθήσει πολλούς μικρομεσαίους και επαγγελματίες στο χώρο τηςμισθωτής εργασίας, ασκώντας αυξητικές πιέσεις μεταξύ άλλων και στην ανεργία. Η δε απελευθέρωση των περιορισμών εισόδου ή επέκτασης υπαρχόντων δραστηριοτήτων στους κλάδους, θα διευκολύνει την δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρικών σχημάτων.

   Εταιρικών σχημάτων, τα οποία σε πρώτη φάση θα επιδοθούν σε ένα όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού, στο επίπεδο των τιμών με σκοπό να καθαρίσουν περαιτέρω την αγορά από τα «μικρά ψάρια». Σε δεύτερη φάση, τα εταιρικά αυτά σχήματα, θα μπορούν να δράσουν ανενόχλητα, δημιουργώντας πανίσχυρα καρτέλ, τα οποία θα ξεζουμίζουν όλο το καταναλωτικό κοινό, δηλαδή όλους μας!
ΠΗΓΗ : ISKRA

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/12/10, 2:01 μ.μ.

    Η κυβέρνηση με τη συναίνεση της ΝΔ προχωρά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όχι για να εξασφαλίσει φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες για το λαό, όπως προκλητικά ισχυρίζεται, αλλά για να διευκολύνει τη διαμόρφωση μεγάλων εταιριών εκτοπίζοντας βιαίως χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και μικρομεσαίους. Το αποτέλεσμα θα είναι εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, ακόμα πιο ακριβές υπηρεσίες για όλο το λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/12/10, 8:28 μ.μ.

    Βγαλμένο μέσα από την κοιναγορίτικη Οδηγία Μπολκεστάιν και τις ανάγκες συγκέντρωσης του κεφαλαίου είναι το προωθούμενο από την κυβέρνηση σχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Στόχος η βίαιη συγκέντρωση κλάδων και τομέων δραστηριότητας που χαρακτηρίζονται για τη διασπορά τους, σε μεγάλα και ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα. Για λόγους ...σαλαμομοποίησης των αντιδράσεων η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει από το Γενάρη του 2011 για να κλιμακώσει στη συνέχεια με τις άλλες δραστηριότητες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και που υπόσχονται κέρδη στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή