Σελίδες

22 Δεκ 2010

Με αφορμή τη βεβήλωση του μνημείου της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.

   Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου δολοφονήθηκε το 1980 έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ σε μία από τις εκατοντάδες εξορμήσεις της ΚΝΕ παραμονές μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Η εργοδοσία είχε ρίξει το σύνθημα: «Να μην πάρει κανείς προκήρυξη του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο...». Στην προσπάθειά τους να «φυγαδεύουν» τους εργάτες χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους κομμουνιστές έφτιαξαν μηχανισμό με τους οδηγούς λεωφορείων, έβαζαν τους εργαζόμενους μέσα στο προαύλιο και τους έβγαζαν έξω χωρίς να σταματάνε τα λεωφορεία. Κατά την έξοδο των λεωφορείων τα μέλη της ΚΝΕ πέταγαν τις προκηρύξεις μέσα από τα παράθυρα, το ίδιο έκανε και η σ. Σωτηρία. Εκείνη την ώρα το λεωφορείο επιτάχυνε, τη χτύπησε με το μπροστινό μέρος. Ο ασφαλίτης-φύλακας έδωσε σήμα στον οδηγό να φύγει, αυτός επιτάχυνε το λεωφορείο και με τις πίσω ρόδες πέρασε πάνω από το σώμα της Σωτηρίας.
Την ίδια ώρα ο υπεύθυνος του γραφείου Κίνησης της ΕΤΜΑ δήλωνε: «Σκοτώθηκε. Ε, και λοιπόν τι έγινε;». Για την ιστορία, οι αστυνομικοί φυγάδευσαν τον οδηγό Μ. Χαρίτο, δεν έκοψαν την κυκλοφορία για να περάσει το ασθενοφόρο και παρουσίασαν τη δολοφονία σαν «τροχαίο».
Τελικά η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη τούς αθώωσε.
   Τo πρωί της Παρασκευής 17 Δεκέμβρη, μια ομάδα 60 ατόμων
 κατάφερε να μαζευτεί από όλες τις σχολές της Αθήνας, όχι για να διαδηλώσει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά για να ξηλώσουν το μνημείο που είχε τοποθετήσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στον πεζόδρομο του Παντείου Πανεπιστημίου στη μνήμη της Σωτηρίας.
Η ενέργεια αυτή άφησε άφωνους φοιτητές που πέρναγαν εκείνη την ώρα από τη σχολή. Στην αρχή όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για εθνικιστικές-ρατσιστικές ομάδες, που χρόνια τώρα προσπαθούν να κάνουν παρόμοιες κατάπτυστες ενέργειες στα μνημεία δολοφονημένων κομμουνιστών και αγωνιστών.
Το μνημείο ξήλωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΑΑΚ! Οι ομάδες αυτές είναι άγνωστοι στην πλειοψηφία του λαού, γνωστές όμως σε ορισμένες σχολές των Πανεπιστημίων. Εχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια τεράστια συμβολή στον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος, κάτω από μια ψευτοεπαναστατική φρασεολογία αναπαράγουν όλο τον οχετό της αστικής τάξης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, την ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα στον 20ό αιώνα, αναπαράγουν τη σταλινολογία. Στην πράξη όμως πηγαίνουν αγκαλιά με το συμβιβασμένο και ξεπουλημένο συνδικαλισμό, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τις δυνάμεις που τους στηρίζουν. Είναι τα χαϊδεμένα παιδιά των μεγαλοκαθηγητών στα Πανεπιστήμια. Είναι γνωστοί και για τις αναμεταξύ τους κόντρες χωρίς αρχές, με προπηλακισμούς που καταλήγουν στα νοσοκομεία, με ραντεβού βίας η μία ομάδα ενάντια στην άλλη. Τους ενώνει ο αντικομμουνισμός, το αντι-ΚΚΕ και αντι-ΠΑΜΕ μένος τους. Ενώθηκαν... για να ξηλώσουν το μνημείο της Σωτηρίας.
   Η κατάπτυστη πράξη που έκαναν υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Γιατί ενοχλεί 60 οπορτουνιστές η πλάκα στη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, ειδικά σήμερα σε συνθήκες σκληρών και βάρβαρων μέτρων;
Γιατί τώρα, εν μέσω κρίσης, αυτές οι ομάδες παίρνουν εργολαβία τον αντικομουνισμό;
Γιατί αυτό έγινε δυο μέρες μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία, μετά τη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και των άλλων ριζοσπαστικών συσπειρώσεων;
Γιατί αυτό έγινε την ίδια μέρα που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πρεσβείες 6 χωρών της ΕΕ (Λετονίας, Λιθουανίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας) προκειμένου να καταγγείλουν την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης;
Είναι συμπτώσεις όλα τα παραπάνω;
Ενα είναι σίγουρο. Πως τέτοιες ενέργειες θα τις ζήλευαν ακόμα και οι εμπνευστές του «μνημονίου» που προσπαθεί ανεπιτυχώς να βγάλει τα Κομμουνιστικά Κόμματα εκτός νόμου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι ομάδες δεν μπορούν να κρύψουν το αντι-ΚΚΕ μένος τους, τους έχει γίνει δεύτερη φύση.
   Οι ήρωες του ΚΚΕ δεν έχουν ανάγκη από πλάκες και μνημεία. Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι γραμμένη με αίμα, αγώνες και θυσίες, γι' αυτό έχει βαθιές ρίζες στο λαό μας. Με το να ξηλώσουν λοιπόν κάποιοι μια πλάκα δεν σβήνουν τίποτα. Απλά δείχνουν το πρόσωπό τους, τις αρχές και τις... αξίες τους, που ούτε είχαν, ούτε έχουν σχέση με το εργατικό κίνημα και την ιστορία του.
Πρέπει λοιπόν να βγάλει συμπεράσματα κάθε λαϊκός άνθρωπος, κάθε αγωνιστής, κάθε φοιτητής. Οχι μόνο από την άθλια αυτή ενέργεια, αλλά και από τον τρόπο που τη δικαιολογούν, με επιχειρήματα ακατανόητα έως και γελοία του τύπου «σε ποιον ανήκει η κολόνα που μπήκε η πλάκα»!!!
Οσο και να φτιάχνουν, με τη βοήθεια των συγκροτημάτων του Τύπου και των αστικών ΜΜΕ, δήθεν αντικαπιταλιστικό και «ριζοσπαστικό» προφίλ δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν.
Ο λαός μας ξέρει πως όποια δύναμη στην Ελλάδα εχθρεύεται το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή δύναμη, πόσο μάλλον αντικαπιταλιστική.
   Οι κομμουνιστές καλούμε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους μαθητές, το ριζοσπαστικό κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων να καταδικάσουν αυτές τις ελεεινές ενέργειες.
Ο ηρωισμός της νεαρής συντρόφισσάς μας, της Σωτηρίας, όπως άλλωστε και χιλιάδων άλλων κομμουνιστών που στην υπερενηντάχρονη Ιστορία του ΚΚΕ έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, αποτελεί για εμάς παράδειγμα. Το Κόμμα μας (και η ΚΝΕ) τέτοιους ανθρώπους φτιάχνει στα καμίνια του.
Οι πρωτοπόροι αγωνιστές που δολοφονήθηκαν από το αστικό κράτος και το κεφάλαιο, τα μνημεία τους που σήμερα εμπνέουν την εργατική τάξη και τη νεολαία, θα μείνουν στη θέση τους και θα είναι οδηγός για τα μεγάλα καθήκοντα της εποχής μας.

Του
Γιώργου ΣΙΔΕΡΗ*
*Ο Γιώργος Σιδέρης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/12/10, 1:45 μ.μ.

    Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν, από προχτές, πάνω από 20 αποφάσεις καταδίκης από φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, στις οποίες προστέθηκαν και οι παρακάτω: Νοσηλευτική και ΣΕΥΠ Αθήνας, ΣΔΟ Πειραιά, Φιλολογία, Βιολογία και Μηχανικοί Η/Υ Πάτρας, Σπουδαστές ΤΕΙ Σπάρτης και Μηχανικοί Η/Υ και Τηλεπικοινωνιών Κοζάνης. Απόφαση καταδίκης πήρε και το Μαθητικό Συμβούλιο ΕΠΑΣ Σπάρτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/12/10, 1:47 μ.μ.

    Τη βεβήλωση του μνημείου καταγγέλλει και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας με ανακοίνωσή του, που αναφέρεται στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου και τονίζει: «Τέτοια παραδείγματα, μαθήματα αγώνα για όλους τους μαθητές προσπαθούν να σβήσουν οι τραμπούκικες επιθέσεις και οι βεβηλώσεις μνημείων κομμουνιστών, λαϊκών αγωνιστών. Μέχρι τώρα τέτοιες ενέργειες είχαν τολμήσει μόνο ρατσιστικές - εθνικιστικές ομάδες της "Χρυσής Αυγής". Τώρα το τόλμησε και η ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΑΑΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/12/10, 2:18 μ.μ.

    Ντροπή κόφτο πια.Ντροπή μην δίνεται και άλλες αφορμές με τέτοιες επιλογές να απομακρύνονται σκεφτομενοι σύντροφοι και να παραμένουν μόνον όσοι καταπίνουν αμάσητες τροφές.
    Κοίτα μην με αναγκάσης να λέω πραγματα που δεν βοηθούν αυτή την ώρα.Όπως δεν βοηθάει και η επιμονή σε τούτην την ιστορία.Ας ξεφορτωθούμε τα σύνδρομα παλαιών δεκαετιών.Έχουμε αγώνες μπροστά μας.Διαβάστε και κανα βιβλίο μπας και ξεστραβωθούμε άντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΩΝ 2:18μ.μ. ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
    ΒΕΒΑΙΑ Η ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΞΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ (ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΚΕ ΜΙΣΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΕΣ), ΣΑΣ ΕΤΣΟΥΞΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΨΕΥΤΟΝΤΑΒΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ.
    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΑΙ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΣ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΙ Η ΚΝΕ. "ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΚΟΦΙΤΕΣ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/12/10, 3:23 μ.μ.

    Μα ένας σοβαρός ΕΑΑΚιτης να μας εξηγήσει γιατί έκαναν κινητοποίηση 60 άνθρωποι απ όλες τις σχολές για να κατεβάσουν μια ταμπέλα, υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Τάσο,
    κάποια μέρα μπήκες στο μπλογκ μου (ακόμα περιμένω ν' απαντήσεις πώς βρήκες τη δ/νση...) και αντί σχολίου άφησες τη δ/νση του δικού σου μπλογκ, εν είδει διαφήμισης. ΟΚ.
    Μέχρι εδώ καλά. Σ' έβαλα λινκ στα ιστολόγια που εκτιμώ και επισκέπτομαι για ενημέρωση, γιατί κάτι μου έλεγε πως -αν και ΚΚΕ- ήσουν άτομο σκεπτόμενο.
    Τώρα με λύπη κι απογοήτευση διαπιστώνω πως είχα πέσει πολύ έξω...
    Ο τυφλός σου φανατισμός και η άκριτη αποδοχή των καθοδηγητών σου, δεν αφήνει χαραμάδες επικοινωνίας. Μου θύμισες τους πασόκους βολευτές (βλ. κότες) που το παίζουν "αντάρτες", αλλά μόλις ο Τσολάκογλου τους τραβήξει τ' αφτί, τρέχουν και του γλείφουν τα παπούτσια...
    Λυπάμαι.
    Και μη μου πεις να λυπάμαι τον εαυτό μου...
    Ήδη αυτό κάνω για την αφέλειά μου να εμπιστεύομαι "ανοιχτά" μυαλά στα διαδικτυακά πολιτικά "κονέ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΓΑΠΗΤΕ CHRISMOS ΔΕΝ ΣΟΥ ΖΗΤΕΣΕ ΚΑΝΕΊΣ ΝΑ ΚΑΝΕΊΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΌΓΙΟ ΜΟΥ ΛΥΠΆΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΊΛΗΨΗ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΚΑΤΈΧΕΙ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΝΌΣ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΟΥ ΚΟΥΛΤΟΎΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΈΨΗΣ ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΊΝΑΙ ΔΗΜΌΣΙΑ ΑΝ ΘΈΛΕΙΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΚΑΝΕΊΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΌΓΙΟ ΣΟΥ ΚΛΕΙΣΤΌ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΓΙΑ ΜΈΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΟΎΝ ΔΙΆΦΟΡΟΙ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΙ.
    ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΩ ΚΆΤΙ ΔΕΝ ΑΝΉΚΩ ΣΕ ΚΑΝΈΝΑ ΚΌΜΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΧΩ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΈΣ ΆΡΑ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΊ ΣΟΥ ΜΌΝΟ ΣΑΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟΥΣ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΑΒΩ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΣΤΟ ΑΚΈΡΑΙΟ , ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΊΖΟΥΝ ΑΠΌΛΥΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΎΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΌ ΤΩΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτο που δεν καταλαβαινω τασο , ειναι πως γινεται οταν ο λαος χρειαζεται πιο πολυ απο ποτε μια ενωμενη αριστερα , να γινονται αυτα?
    Στο blog μου υπαρχουν και οι δυο αποψεις, μαζι με την δικια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/12/10, 4:53 μ.μ.

    Συνεχίζονται οι προκλήσεις της ΕΑΑΚ
    Αντί να ντρέπονται και να απολογούνται για την κατάπτυστη ενέργεια των ομοϊδεατών τους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ομάδες της ΕΑΑΚ στο Βόλο συνεχίζουν το χυδαίο αντικομμουνισμό και τις προκλήσεις, είτε με επιθέσεις ενάντια σε μέλη της ΚΝΕ είτε με υβριστικά e-mail. Είναι χαρακτηριστικό ότι απείλησαν μέλος της ΚΝΕ ότι «από δω και πέρα θα "ματώσει" πολύ έως την αποφοίτησή της». Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, αφού επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός της «επιχείρησης» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «δείχνει και τους γενικότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης κατά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ», καλεί τους φοιτητές, τους σπουδαστές και μαθητές, τους εργαζόμενους, να βγάλουν συμπεράσματα. «Να απομονώσουν - τονίζει - τα δήθεν αριστερά γκρουπούσκουλα, μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια, που αποπροσανατολίζουν από την επικαιρότητα και αναγκαιότητα της ταξικής πάλης. Δεν αρκούν οι "αγωνιστικές" κορόνες, ο αυτοπροσδιορισμός περί αριστεροφροσύνης. Μετράνε οι πράξεις και τα έργα, ώστε η προοπτική της πάλης να έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Κυρίως μετράει η στάση απέναντι στο Κόμμα της εργατικής τάξης, με τους χιλιάδες νεκρούς κομμουνιστές και κομμουνίστριες, όπως η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, να διδασκόμαστε από την πλούσια αγωνιστική πορεία στη χώρα μας, να κάνουμε φάρο φωτεινό τους νεκρούς της ταξικής πάλης».
    Σε ανάλογους τραμπουκισμούς επιδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες ομάδες της ΕΑΑΚ και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εμποδίσουν την ενημέρωση των φοιτητών για τη βεβήλωση του μνημείου και να αποφύγουν τη γενική κατακραυγή, όπως καταγγέλλει η Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Μάλιστα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν και σε εργαζόμενο φοιτητή, στέλεχος της ΚΝΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, ο οποίος στις τελευταίες αρχαιρεσίες εκλέχθηκε στο ΔΣ του Σωματείου Επισιτισμού Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/12/10, 7:04 μ.μ.

    http://redwildwind.blogspot.com/2010/12/blog-post_3829.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή