Σελίδες

17 Δεκ 2010

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3»

Το πακέτο των πρωτοφανών αντιλαϊκών μέτρων, που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα, παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναλύοντας τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, όπως αυτά καταγράφονται στο επικαιροποιημένο «μνημόνιο 3».
Το πακέτο περιλαμβάνει από την παραπέρα παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο (σχετικές αποφάσεις πήρε προχτές η διυπουργική), μέχρι και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

Ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές και σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου μετά από αυτές που έγιναν στον ΟΣΕ και θα γίνουν στις συγκοινωνίες με στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 800 εκατομμυρίων ευρώ για το μεγάλο κεφάλαιο. Οπως είπε, το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται νομοσχέδιο για περαιτέρω συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Το ίδιο τρίμηνο θα ψηφιστεί και νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
Αναφερόμενος στο νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, προανήγγειλε νέες μειώσεις στους μισθούς, λέγοντας ότι αυτό «δεν θα αυξάνει» το κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο, αλλά θα «αίρει αδικίες» (!), ενώ είπε ότι θα υπάρχει διαχωρισμός των υπηρετούντων από τους νεοπροσλαμβανόμενους. Επιβεβαίωσε επίσης την περικοπή κοινωνικών δαπανών ανακοινώνοντας ότι τα επιδόματα στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε, τέλος, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής της χώρας στη δραχμή και ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι «απολύτως ασφαλείς».
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε το γεγονός ότι το «μνημόνιο 3» δε συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δείχνει πως η διαδικασία δεν είναι αποκομμένη από την ουσία. Τα αντιλαϊκά μέτρα, είπε, συνοδεύονται από αντιδημοκρατικές διαδικασίες, που υποβαθμίζουν ακόμα και αυτό το αστικό Κοινοβούλιο.
Εχει γίνει φανερό πλέον, τόνισε, ότι το μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα δεν αφορά την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας αλλά αποτελεί εργαλείο για βαθύτατες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες καθυστερούσαν στη χώρα μας λόγω του λαϊκού κινήματος. Είναι ένα εργαλείο, συνέχισε, για την εξυπηρέτηση του συστήματος.
Αναφερόμενος στο «μνημόνιο 3» είπε ότι δεν έχουν κανένα νόημα οι επιμέρους παρατηρήσεις για όσα προβλέπει αφού, όπως δε γίνεται κάποια γυναίκα να είναι «ολίγον έγκυος» έτσι δε γίνεται το μνημόνιο να είναι «ολίγον αντιλαϊκό».
Πρέπει, τόνισε, να ανατραπεί με την πάλη του λαού αφού έχει διαχρονικό χαρακτήρα και θα κλιμακώνεται συνεχώς με αντιλαϊκά μέτρα, που σίγουρα θα συνεχιστούν και μετά το 2014 στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αλλωστε, κατέληξε, παρόμοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ ανεξάρτητα από το δημόσιο χρέος που αυτές έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου