Αφορμή για το θερμό επεισόδιο με επίκεντρο το νησάκι-φρούριο στρατιωτική βάση των Νοτιοκορεατών, Γεοπγιεόνγκ, ήταν η εκεί πραγματοποίηση προκλητικών στρατιωτικών γυμνασίων από τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις σε απόσταση αναπνοής από τα βορειοκορεατικά εγχώρια ύδατα, στη λεγόμενη Βόρεια Συνοριακή Γραμμή... Οι Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί - σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς συμμάχους τους - και εν γνώσει του υπουργού Αμυνας Κιμ Τάε Γιανγκ κώφευσαν στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ με τελευταία ένα τηλεφώνημα το πρωί της περασμένης Τρίτης από ανώτατο Βορειοκορεάτη στρατιωτικό αξιωματούχο.
Χαρακτηριστικό τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA αναφερόταν στον τρόπο έναρξης του επεισοδίου με την ακόλουθη φράση: «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότια Κορέα εκτόξευσε δεκάδες βλήματα από τη 1 μ.μ. (...) και αναλάβαμε αμέσως ισχυρή στρατιωτική δράση...». Εξάλλου, τοΕπιτελείο των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της ΛΔ Κορέας σημείωνε «πως δε θα ανεχόταν την παραμικρή παραβίαση των εγχώριων υδάτων ούτε κατά ένα χιλιοστό», καταγγέλλοντας «τα νέα σχέδια αποσταθεροποίησης που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές και οι μαριονέτες τους». Με λίγα λόγια; Οι Βορειοκορεάτες φαίνεται πως άσκησαν νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας.
Σε νεότερη ανακοίνωση του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA διευκρινίζονταν τα εξής: «Το νησάκι Γεοπγιεόνγκ βρίσκεται βαθιά εντός των εγχώριων υδάτων της ΛΔ Κορέας, μακριά από τη γραμμή στρατιωτικής οριοθέτησης των ναυτικών συνόρων. Οταν γίνεται χρήση αληθινών πυρών από το νησί, τείνουν να πέφτουν εντός των εγχώριων υδάτων της ΛΔ Κορέας, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση την οποία ερρίφθησαν λόγω της τοπικής ιδιόμορφης γεωγραφίας. Η Δυτική Θάλασσα της Κορέας (σ.σ. Κίτρινη Θάλασσα) έχει γίνει εστία θερμών επεισοδίων όπου ο κίνδυνος αντιπαράθεσης και συγκρούσεων ανάμεσα σε Βορρά και Νότο είναι επίμονος μόνον και μόνον επειδή οι ΗΠΑ μονομερώς χάραξαν την παράνομη λεγόμενη Βόρεια Συνοριακή Γραμμή... Οι ΗΠΑ δεν μπορούν ποτέ να ξεφύγουν από τις ευθύνες για την πρόσφατη ανταλλαγή πυρός...».
Συνάμα, ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε σχετικά: «Ο απώτερος στόχος του εχθρού είναι η δημιουργία της εντύπωσης πως η πλευρά της ΛΔ Κορέας αναγνωρίζει τα ύδατα ανοιχτά του νησιού σαν δικά τους "εγχώρια ύδατα" (σ.σ. Νοτιοκορεατικά) σε περίπτωση ανυπαρξίας φυσικών αντιποίνων από τη δεύτερη πλευρά» (σ.σ. τη ΛΔ Κορέας). Εάν συλλογιστεί κανείς τα αναρίθμητα στρατιωτικά γυμνάσια που κάνουν, από την περασμένη άνοιξη, σχεδόν κάθε ένα - ενάμιση μήνα ΗΠΑ και Ν. Κορέα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, συμπεραίνει πως το μόνον άγνωστο ήταν πότε και όχι εάν θα σημειωθεί ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο μεταξύ ΛΔ και Νότιας Κορέας...
Επιλογή της Σεούλ η όξυνση...
Η κυβέρνηση του προέδρου Λι, έχοντας πάρει από το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας, σειρά αντεργατικών μέτρων - π.χ. διάλυση κάθε πλαισίου προστασίας της μόνιμης σταθερής εργασίας, της συνδικαλιστικής και απεργιακής δράσης κ.ά. - προσπάθησε να εκτονώσει τις αντικυβερνητικές αντιδράσεις, φουντώνοντας όλα τα μέτωπα έντασης με τη ΛΔ Κορέας. Σταμάτησε έτσι τις πολιτικές προσέγγισης και συμφιλίωσης που είχαν βάλει οι προκάτοχοί του (περίπου μία οκταετία από τη σχετικώς επιτυχή «Πολιτική Λιακάδας» το 2000), ανέκοψε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, έσφιξε τον ασφυκτικό κλοιό νέων προσχηματικών κυρώσεων σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, απαιτώντας παράλληλα από τη ΛΔ Κορέας να τερματίσει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα. Συνάμα, άλλαξε τον κανονισμό εμπλοκής με τη ΛΔ Κορέας από αμυντικό σε επιθετικό, τον οποίο ετοιμάζεται να αλλάξει ξανά προς το χειρότερο σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως την περασμένη Δευτέρα (δηλαδή ένα 24ωρο πριν το θερμό επεισόδιο!) ο (εξαναγκασθείς σε παραίτηση στις 25/11/10) Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε Γιανγκ παραδέχτηκε ανοιχτά (σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα «Chosun Ilbo») πως κοινή επιτροπή ειδικών ανάμεσα σε Σεούλ και Ουάσιγκτον θα εξετάσει την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Ν. Κορέα, ενώ υποτίθεται πως αμφότερες «νοιάζονται» για μία Κορεατική Χερσόνησο «ελεύθερη από πυρηνικά όπλα»! Σχεδίαζαν, δηλαδή, ούτως ή άλλως την επαναφορά (έπειτα από τουλάχιστον μία 20ετία) των τακτικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα και αναζητούσαν το πρόσχημα, την παραμικρή αφορμή για να βάλουν μπρος τα σχέδιά τους συρρικνώνοντας - κατά το δυνατόν - τις εύλογες αντιδράσεις των λαών της περιοχής...
Στρατιωτικά γυμνάσια διαρκείας...
Σε κάθε περίπτωση, η ριψοκίνδυνη εχθρική πολιτική της κυβέρνησης Λι έναντι της ΛΔ Κορέας, εντάθηκε φέτος ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα μετά το «βρώμικο» ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας Τσεονάν στα τέλη του περασμένου Μάρτη και τις στημένες κατηγορίες ΗΠΑ και Ν. Κορέας έναντι της Πιονγιάνγκ.Ετσι, τους τελευταίους επτά μήνες, η Σεούλ ανατροφοδοτεί τις εντάσεις με τη γειτονική χώρα, πραγματοποιώντας απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, προσομοιώσεις εισβολής και επιδρομής στη ΛΔ Κορέας, αντιδραστικές επιχειρήσεις προπαγάνδας κατά του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κορέας και τρομοκρατικές επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος με δεκάδες πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, πυρηνικά υποβρύχια και αεροπλανοφόρα, προκαλώντας και τα τελευταία ίχνη υπομονής και αυτοσυγκράτησης στην Πιονγιάνγκ...
Τον περασμένο Μάη, οι Νοτιοκορεάτες πραγματοποίησαν νέα ανθυποβρυχιακά ναυτικά γυμνάσια ισχύος με τις ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις μέσα στον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο στην Κίτρινη Θάλασσα με τη συμμετοχή περίπου 8.000 Αμερικανών πεζοναυτών και αρκετών χιλιάδων Νοτιοκορεατών στρατιωτών και ναυτών. Μέσα στον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε νέος κύκλος επικίνδυνων στρατιωτικών γυμνασίων με τη συμμετοχή 90.000 Αμερικανών και Νοτιοκορεατών στρατιωτών με την κωδική ονομασία «Φρουρός Ελευθερίας Ulji». Καθ' όλο αυτό το διάστημα, η ΛΔ Κορέας και ενίοτε η Κίνα εξέφραζαν εντονότατες αντιδράσεις, με Βορειοκορεάτες υψηλόβαθμους αξιωματούχους να σημειώνουν πως πρόκειται για «επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου» και «ασκήσεις δοκιμής» μιας μελλοντικής επιδρομής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μάλιστα, τότε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας σημείωνε ότι «οι ασκήσεις είναι επικίνδυνες και έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν ακόμη και πυρηνικό πόλεμο!».
Ο χορός των στρατιωτικών γυμνασίων δε σταματά, αλλά αντίθετα εντείνεται. Τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη πραγματοποιείται νέα σειρά ασκήσεων (με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Αυστραλίας στο πλαίσιο της συμμαχικής πρωτοβουλίας «ασφαλείας»), αλλά και εντός τρέχοντος μηνός αφ' ενός με τα γυμνάσια που ξεκίνησαν στις 22/11 (δηλαδή ένα 24ωρο πριν το θερμό επεισόδιο της Τρίτης), αλλά και τον τελευταίο γύρο στρατιωτικών ασκήσεων που ξεκινούν σήμερα, Κυριακή, στην εύφλεκτη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας και ολοκληρώνονται την Τετάρτη με τη συμμετοχή του πυρηνικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Ουάσιγκτον» (διαθέτει 78 μαχητικά αεροσκάφη και 6.000 πεζοναύτες), τουλάχιστον ενός πυρηνικού υποβρυχίου, δεκάδων πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών.
Παράλληλα, ο νοτιοκορεατικός στρατός εφαρμόζει εκτάκτως νέα στρατιωτικά μέτρα «θωράκισης» πέντε νησιών που βρίσκονται πολύ κοντά στη ΛΔ Κορέας, με την κυβέρνηση Λι να σηκώνει ακόμη ψηλότερα τη σημαία των τρομοκρατικών απειλών και των πολεμοκάπηλων προθέσεων έναντι της ΛΔ Κορέας.
Διεθνείς αντιδράσεις
Μπροστά σ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ρίχνει, με κάθε ευκαιρία, λάδι στη φωτιά, διακηρύσσοντας πίστη στη συμμαχία με Σεούλ και Τόκιο. Από την άλλη, Ρωσία και Κίνα καλούν τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση για εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου, προειδοποιώντας για τους «κολοσσιαίους κινδύνους» μετεξέλιξης της τωρινής κρίσης ακόμη και σε έναν νέο επικίνδυνο πόλεμο (όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ).
Θέση στην κρίση, με το πλευρό των ιμπεριαλιστών, παίρνει και η κυβέρνηση Γ. Α. Παπανδρέου, που, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγ. Δελαβέκουρα, έκρυψε τις πραγματικές συνθήκες του θερμού επεισοδίου και επέρριψε «βολικά» την ευθύνη στη ΛΔ Κορέας, κατηγορώντας την για «ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής» και καλωσορίζοντας τις δήθεν «προσπάθειες» του Νοτιοκορεάτη Προέδρου για «αποκλιμάκωση της κρίσης»!
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου