Σελίδες

10 Νοε 2010

Προπαγανδιστικοί ελιγμοί μετά το χαστούκι στις εκλογές

Να ελιχθεί, να θολώσει την εικόνα και να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, για το βάρβαρο χαρακτήρα της πολιτικής που υπηρετεί με τους συμμάχους εντός και εκτός Ελλάδας, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, αλλά και του μηνύματος αποδοκιμασίας στο δικομματισμό που έστειλαν οι εργαζόμενοι την προηγούμενη Κυριακή. Τα νέα βάρβαρα και σαρωτικά μέτρα, που έρχονται και θα θίξουν το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και τους φτωχούς αγρότες, πρέπει να συναντήσουν την πανεργατική - παλλαϊκή καταδίκη.
Από αυτή τη σκοπιά, τα αποτελέσματα των εκλογών στις 7 Νοέμβρη πρέπει να αποτελέσουν την απαρχή για την ακόμα καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό δράσης των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να ξεδιπλωθεί μια ρωμαλέα αντεπίθεση, η οποία θα αμφισβητεί ευθέως τη μακάβρια για τους εργαζόμενους πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης και τα οικονομικά και πολιτικά στηρίγματα της ολιγαρχίας, στην προοπτική της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, με την αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του ΚΚΕ.

Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο οποίος ευθέως έθεσε θέμα νέων μέτρων, και λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη της τρόικας στις 15 του Νοέμβρη, ο ακραιφνής κατά τα άλλα οπαδός του μνημονίου υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο CNN από το Λονδίνο, επιχείρησε να δημιουργήσει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα σχετικά με το χαρακτήρα των μέτρων που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε - ψευδώς - ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω μισθούς και συντάξεις, ούτε να αυξήσει τους φόρους. Αυτό το τελευταίο το αναίρεσε, βέβαια, αμέσως, συμπληρώνοντας ότι δε θα αυξηθούν οι φόροι «εκτός αυτών για τους οποίους η χώρα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω του μνημονίου, όπως μια μικρή αύξηση του ΦΠΑ».
Τσεκούρι σε όλα
Ο υπουργός συγκεκριμένα ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα με τα επιδιωκόμενα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «...υπάρχει έδαφος περαιτέρω μείωσης των δημόσιων δαπανών και εξετάζουμε σειρά εξ' αυτών, θα δούμε όμως τι θα γίνει ακριβώς μετά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».
Πρόκειται για δηλώσεις, μέσω των οποίων, από τη μία μεριά επιδιώκουν να μπερδέψουν τον κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι με το μνημόνιο, από την άλλη αφήνουν ορθάνοικτο το θέμα της επιβολής και νέων βάρβαρων μέτρων.
Πρώτα και κύρια και παρά τα όσα, για ευνόητους λόγους, λέγονται από την πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ, η δήλωση του υπουργού κάθε άλλο παρά αποκλείει νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλωστε, ούτε ο ίδιος λέει κάτι τέτοιο. Απλά, στο φόντο των εκλογικών αποτελεσμάτων και της μεγάλης δυσφορίας που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, σημειώνει ότι «πιστεύει» πως δε χρειάζεται μείωση μισθών και συντάξεων.
Ομως, το θέμα μένει ανοιχτό, αφού, εκτός όλων των άλλων, το «ακριβές μείγμα» της κυβερνητικής πολιτικής και ο ρυθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών συνολικά είναι θέμα που σχετίζεται και με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. Και όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει δημόσια διάφορα κυβερνητικά στελέχη, απέναντι στους δανειστές «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές».
Παράλληλα, η διατύπωση, γενικά και αφηρημένα, περί μισθών και συντάξεων που δε θα κοπούν, αφορά αποκλειστικά τους βασικούς μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, που εξαιτίας της πολιτικής που χρόνια ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότερες από τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο. Και μην ξεχνάμε την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες ενάντια στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, τους οποίους προκλητικά χρεώνουν για «απαράδεκτα υψηλές» αμοιβές.
Μέτρα εντός και εκτός μνημονίου
Είναι ολοφάνερο ότι η φράση «υπάρχει έδαφος περαιτέρω μείωσης των δαπανών» περικλείει τα πάντα. Πολύ περισσότερο που, όπως είναι γνωστό, κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει στην επιβολή άγριων μέτρων, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νοσοκομεία), στην Υγεία (μεγάλες περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη), στην Παιδεία και τις πρώην ΔΕΚΟ.
Επιδίωξη είναι ο δραστικός περιορισμός των μισθών στους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ, απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στα πρότυπα του ΟΣΕ, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και νέα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Στο τραπέζι βρίσκεται με βεβαιότητα και το ενδεχόμενο να μεθοδευτεί η μη καταβολή των οφειλών του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (περίπου 12 δισ. ευρώ, 9 από αυτά στο ΙΚΑ), γεγονός που θα τορπιλίσει στην κυριολεξία τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων.
Η αλήθεια είναι ότι μετά τις εκλογές έρχεται νέα καταιγίδα μέτρων, γι' αυτό οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης επιχειρούν να ελιχθούν και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά την απώλεια 1.100.000 ψήφων από το ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή των εκλογών.
Βάσει του μνημονίου, μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει:
  • Να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας (πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αύξηση οικιακού τιμολογίου κλπ.).
  • Να ανοίξουν τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα.
  • Να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο.
  • Να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες μέχρι το 2060 (άγριες περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις).
  • Να περικόψουν δαπάνες στις πρώην ΔΕΚΟ και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου.
Η πολύμορφη επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος όχι μόνο δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα ενταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου