Σελίδες

15 Οκτ 2010

Facebook : Ο εθισμός του 21ου αιώνα

ΑΠΟ:http://foititikospalmoskoinwnika.blogspot.com/2010_07_01_archive.html

γράφει: Παπάζογλου Αλέξανδρος

 Μπήκε στη ζωή μας το 2004 όταν ένας φοιτητής στις ΗΠΑ προσπαθούσε να φτιάξει ένα δίκτυο στο internet για να μπορέσει να επικοινωνήσει με ένα συμμαθητή του από το σχολείο. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που σήμερα αριθμεί περίπου 400.000.000 χρήστες παγκοσμίως.

Τι είναι αυτό που έχει κάνει το Facebook τόσο διάσημο; Ένας προφανής λόγος είναι ότι έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με οικείους τους που είχαν χαθεί, με φίλους, συμμαθητές, συνεργάτες και όχι μόνο. Επιπλέον οι πολλές εφαρμογές που συμπεριλαμβάνει (κυρίως παιχνίδια) και η προβολή υλικού όπως βίντεο και εικόνες, το έχουν καταστήσει ως την πιο διάσημη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Πέρα από κάθε αμφιβολία οτιδήποτε ευνοεί την επικοινωνία είναι επιτακτικό ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι κοινωνικές συνθήκες μας αποξενώνουν. Όμως ‘παν μέτρον άριστον’. Υπάρχει και η άλλη πλευρά του Facebook που αρκετοί γνωρίζουν και λίγοι παραδέχονται.
Είναι γνωστό ότι η χρήση ενός λογαριασμού μας κοινοποιεί τα προσωπικά στοιχεία και τα εκθέτουμε σε όποιον μπορείτε να φανταστείτε. Δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας ακόμα και από τις ρυθμίσεις του Facebook. Υποκλοπές δεδομένων, υπερχρέωση λογαριασμών και πολλά άλλα είναι ίσως υπερβολικά για να συμβούν στον καθένα σας αλλά έχουν ήδη σημειωθεί. Αναρίθμητοι κίνδυνοι που αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να καταμετρήσουμε.
Θα ρωτούσε κανείς πως θα μπορούσε μια τέτοια ιστοσελίδα η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την επικοινωνία , να οδηγήσει στην απομόνωση ορισμένων ανθρώπων. Κατά την ταπεινή μου γνώμη το Facebook προέκυψε από την τάση του ανθρώπου να δημιουργεί και να πολλαπλασιάζει μη αναγκαίες ανάγκες με σκοπό την προσωρινή του ικανοποίηση. Αυτή εξάλλου είναι και η θεωρία του καταναλωτισμού.
Παραμερίζοντας την ανθρώπινη επαφή με φίλους , έχουμε δημιουργήσει έναν παράλληλο κόσμο με κοινά στοιχεία από τον πραγματικό και ζούμε μέσα από αυτόν. Ανταλλάσουμε την άνεση που βρίσκουμε μπροστά από την οθόνη με μια βόλτα στην πλατεία με μεγάλη άνεση και το βρίσκουμε εξίσου διασκεδαστικό. Προσπαθούμε να χωρέσουμε τα συναισθήματα, το γέλιο, την λύπη και ό,τι ανθρώπινο μέσα στην οθόνη. Πόσοι από εμάς μετά από μια βόλτα ή ακόμα και μετά την σχολή δεν θα μπούμε για να κάνουμε και την διαδικτυακή ‘βόλτα’; Και μερικοί το προτιμούν από το να βγουν έξω γιατί έξω δεν θα μπορούν να παίζουν Farmville και ταυτόχρονα να κοιτούν φωτογραφίες και να σχολιάζουν το status ενός φίλου που έχουν να μιλήσουν 2 χρόνια. Πόσοι από εσάς έχετε 200 επαφές και μιλάτε με 20; Πόσοι θέλετε να έχετε like στους συνδέσμους σας; Και πόσοι θέλετε να ξέρετε πάντα τι κάνει ο/η πρώην σας ακόμα και αν δεν μιλάτε στον δρόμο;
Και μετά από όλα αυτά νομίζουμε ότι ζούμε; Σαφώς όχι. Απλά σπαταλάμε χρόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Οτιδήποτε.
Τώρα αν νομίζετε ότι αυτά που διαβάσατε σας φαίνονται υπερβολικά και δεν συμφωνείτε, κάντε το εξής: Πάρτε τηλέφωνο τον κολλητό σας ή έναν φίλο που μπορεί εκείνη την ώρα και βγείτε έξω. Επαναλάβετε κάθε μέρα.
Δουλεύει..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου