Απροκάλυπτη παρέμβαση στήριξης της... εκλεκτής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η απόφαση της ΕΕ να μεταθέσει για μετά τις εκλογές τη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας και φυσικά την ανακοίνωση για τη λήψη και νέων μέτρων...
Απροκάλυπτη κίνηση στήριξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - του βασικού πολιτικού φορέα προώθησης της πολιτικής του μνημονίου - θεωρείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη δημοσιοποιήσει - με έκθεση της Γιούροστατ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα - τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας για το 2009.
Η μοναδική αυτή εξαίρεση στο σύνολο των 16 χωρών - μελών της Ευρωζώνης συνδέεται άμεσα με τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν στην πρόσφατη σύνοδο του Γιουρογκρούπ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις οποίες, αν η αναθεώρηση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι σημαντική, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων.
Το πρόβλημα της εκ νέου αναθεώρησης του ελληνικού ελλείμματος προέκυψε μετά τις ενστάσεις των υπηρεσιών της Γιούροστατ για μη καταγραφή χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα της περιόδου 2006 - 2009. Εκτιμάται, δε, ότι ο συνυπολογισμός των χρεών αυτών στο έλλειμμα θα εκτινάξει το τελευταίο πλησίον του 16% του ΑΕΠ από 13,6% που εκτιμάτο ως σήμερα. Με δεδομένο, όμως, ότι στις 7 Νοέμβρη πραγματοποιούνται στην Ελλάδα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Ελλάδας χτες, αλλά να μετατεθεί η παρουσίασή τους για τα μέσα του Νοέμβρη... Πρόκειται για μια απαράδεκτη και απροκάλυπτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πολιτικά πράγματα της χώρας, σε μια εμφανή προσπάθειά της να στηρίξει την... εκλεκτή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική, δηλαδή, δύναμη που εγγυάται την εφαρμογή του απεχθούς μνημονίου. Οσο για τα νέα μέτρα, η εξαγγελία τους παίρνει μικρή μόνο αναβολή...Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Γιούροστατ για το ύψος των ελλειμμάτων και του χρέους των 26, από τις 27 χώρες της ΕΕ, απλώς επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η τεραστίων διαστάσεων στήριξη που παρείχαν τα κράτη - μέλη στο κλυδωνιζόμενο από την οικονομική κρίση χρηματοπιστωτικό σύστημα, στήριξη, η οποία συνεχίζεται και σήμερα και εκτιμάται ότι έχει κοστίσει μερικά τρισ. ευρώ, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη. Με τη σειρά τους σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού διέσωσαν με κρατικό χρήμα από τη χρεοκοπία τους τραπεζικούς ομίλους, επικαλούνται την κρίση και εξαγγέλλουν η μία μετά την άλλη σκληρά προγράμματα λιτότητας και οδυνηρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι οι 13 από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν το 2009 δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα από το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ, ενώ 10 χώρες κατέγραψαν χρέος υψηλότερο από το όριο του 60% του ΑΕΠ που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ το 2009 σημείωσαν οι:
- Ιρλανδία 14,4%
- Μ. Βρετανία 11,4%
- Ισπανία 11,1%
- Λετονία 10,2%
- Πορτογαλία 9,3%
- Λιθουανία 9,2%
- Ρουμανία 8,6%
- Σλοβακία 7,9%
- Γαλλία 7,5%
- Πολωνία 7,2%
Εξάλλου, το υψηλότερο κρατικό χρέος κατέγραψαν η Ιταλία (116%), Βέλγιο (96,2%), Ουγγαρία (78,4%), Γαλλία (78,1%), Πορτογαλία (76,1%), Γερμανία (73,4%), Μάλτα (68,6%), Μ. Βρετανία (68,2%), Αυστρία (67,5%), Ιρλανδία (65,5%), Ολλανδία (60,8%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου