Μέρες που είναι, οι αστοί στη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την προσάρτηση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, με την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ετσι, ευκαιρίας δοθείσης ο αντικομμουνισμός και τα περί «δικτατορίας» πάνε σύννεφο ακόμα και με τους πιο ευφάνταστους και γι' αυτό πιο ύπουλους τρόπους.
Το γερμανικό κεφάλαιο με τις πρεσβείες και τα ινστιτούτα ανά τον κόσμο προσπαθούν να στήσουν την ιστορία με το κεφάλι προς τα κάτω και τα πόδια προς τα πάνω. Κρύβουν τις προσπάθειες του διεθνούς ιμπεριαλισμού, από τις πρώτες μέρες της αντιφασιστικής νίκης, να πνίξει την απόφαση του λαού να επιλέξει το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Κρύβουν τις ποικίλες επεμβάσεις, τους πραγματικούς λόγους που το λαϊκό καθεστώς προχώρησε στην ανέγερση τείχους στο Βερολίνο που ιμπεριαλιστές ήθελαν ένα προγεφύρωμα - νησίδα μέσα στην Ανατολική Γερμανία. Αυτό απεικονίζεται με φωτογραφικό υλικό και συνειρμούς ανελευθερίας από την έκθεση, για παράδειγμα, του Ινστιτούτου «Γκαίτε» στη Θεσσαλονίκη, ως το δήθεν κουίζ της γερμανικής πρεσβείας. Πάντως ο Γερμανός φοιτητής που δημιούργησε ένα παιχνίδι για ηλεκτρονικό υπολογιστή (computer game), είναι μακράν ...μπροστά. Στα πλαίσια άκουσον - άκουσον διπλωματικής εργασίας έφτιαξε ένα κατασκεύασμα με ανατολικογερμανούς συνοριακούς φρουρούς που πυροβολούν ... πολιτικούς πρόσφυγες. «Στο ανατολικογερμανικό καθεστώς, λέει, παίρνουν παράσημα» και όταν το παιχνίδι μεταφέρεται στο 2000 «δικάζονται για εγκλήματα που διέπραξαν στο όνομα του ανατολικογερμανικού κομμουνιστικού καθεστώτος».
Υποτίθεται ότι το παιχνίδι φτιάχτηκε για τη συμφιλίωση, αλλά ακόμα και το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Ιδρυμα για τη Συμφιλίωση ανακοίνωσε ότι ενώ «θεωρεί θεμιτούς κάποιους άλλους τρόπους συμφιλίωσης με το καθεστώς της περιόδου 1949-1989, αμφιβάλλει για το αν οι νέοι θα μάθουν κάτι σκοτώνοντας αντιφρονούντες».
Τέτοια ποικιλία αντικομμουνισμού υπάρχει. Και χωρίς να κρύψουμε δυσκολίες και αδυναμίες στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη ΓΛΔ, δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται σταθερά στόχος συκοφάντησης γιατί η εμπειρία της έχει αφήσει σημαντικές παρακαταθήκες για το λαό της Γερμανίας και τους λαούς όλου του κόσμου. Γι' αυτό την πολεμούν με λύσσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου