Σελίδες

6 Οκτ 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Χαλκεύει αλυσίδες για το λαό και τους αγώνες του



Με τις ψήφους της ΝΔ, την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα «ήξεις - αφήξεις» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε χτες το κατάπτυστο ψήφισμα για την καταπολέμηση δήθεν του «εξτρεμισμού»


   Ενα παραπέρα βήμα στη στοχοποίηση των λαών και των κινημάτων τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποίησαν χτες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου, που υπερψήφισαν το αντιδραστικό ψήφισμα και τις συστάσεις προς τις χώρες - μέλη που το συνοδεύουν, με πρόσχημα τη δήθεν «καταπολέμηση του εξτρεμισμού».
Αυτό που κάνουν στην ουσία, σε συνέχεια της προσπάθειας εξίσωσης κομμουνισμού - ναζισμού με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του 2006, είναι η εξίσωση των λαϊκών κινημάτων με τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, που το ίδιο το σύστημα θρέφει, συντηρεί ή αξιοποιεί, για να υπονομεύει, να τρομοκρατεί και να καταστέλλει τη μαζική πολιτική πάλη του λαού.
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων των 47 χωρών - μελών του Οργανισμού
(οι χώρες της Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια και τον Καύκασο), υπέρ του κατάπτυστου αυτού ψηφίσματος, μαζί με τις τροπολογίες που ενσωμάτωσε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ψήφισαν 98 βουλευτές, 6 κατά και 4 «παρών» (ισοδυναμεί με αποχή από την ψηφοφορία).
Η στάση των Ελλήνων βουλευτών
Από τους παρόντες Ελληνες βουλευτές, υπέρ ψήφισε η Ελσα Παπαδημητρίου της ΝΔ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέουκαι Ντίνος Βρεττός ψήφισαν «παρών», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ψήφισε μεν κατά, αλλά στη συνέχεια «διόρθωσε» την ψήφο του ψηφίζοντας «παρών» στις συστάσεις, δηλαδή στην εφαρμογή του ψηφίσματος.
Στην ψηφοφορία για τις συστάσεις προς τις χώρες - μέλη, που είναι ουσιαστικά το «διά ταύτα» του κατάπτυστου ψηφίσματος, υπέρ ψήφισαν106 βουλευτές, 3 κατά και 4 «παρών». Από την πλευρά των Ελλήνων βουλευτών υπέρ των συστάσεων ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔΝικόλαος Δένδιας και Ελσα Παπαδημητρίου και «παρών» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης ΚατρίνηςΒάσω Παπανδρέου, Ντίνος Βρεττός, καθώς επίσης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ δεν εκπροσωπείται από τακτικό μέλος, αφού η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη είναι αναπληρωματικό μέλος. Κάλεσε, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή τα ελληνικά κόμματα και τους βουλευτές που συμμετέχουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη δώσουν συγκατάθεση σε αυτό το εγκληματικό ψήφισμα. Παράλληλα, υπήρξε κινητοποίηση για την αποτροπή της υπερψήφισής του και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στο προεδρείο της Συνέλευσης κείμενο διαμαρτυρίας με εκατοντάδες υπογραφές φορέων, σωματείων και ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, την προηγούμενη μέρα, έκανε παρέμβαση στην «Ομάδα της Αριστεράς» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όπου ενημέρωσε τους παρόντες ότι το ΚΚΕ καταδικάζει το ψήφισμα και τους κάλεσε να το καταψηφίσουν. Επίσης, απευθύνθηκε στους Ελληνες βουλευτές στο Στρασβούργο, οι οποίοι συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλώντας τους να καταψηφίσουν.
Χέρι χέρι ενάντια στο λαό
Εισηγητής του ψηφίσματος ήταν ο Ισπανός βουλευτής Pedro Agramunt Font de Mora, του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (Spain, EPP/CD), ενώ τη θετική για το ψήφισμα γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράφει ο Ιταλός βουλευτής Pietro Marcenaro του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Italy, SOC), την οποία παρουσίασε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο Κύπριος βουλευτής του ΔΗΣΥΧρήστος Πουργουρίδης.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αλλά και ενδεικτικό των πραγματικών στοχεύσεων είναι το ότι πολλοί από τους ομιλητές βουλευτές έκαναν κατ' επανάληψη χρήση του όρου «αριστερός εξτρεμισμός», ο οποίος, όπως είπαν, πρέπει να καταπολεμηθεί.
Ο εισηγητής του ψηφίσματος επισήμανε κατά την ομιλία του ότι η έκθεσή του αφορά «όλες τις μορφές εξτρεμισμού». Αλλοι ομιλητές έκαναν παραλληλισμό της σημερινής κατάστασης με αυτή που επικρατούσε πριν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, σχετικά με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα τους «κινδύνους» λαϊκών αντιδράσεων. Υπήρχαν επίσης και αυτοί που κατέληγαν στην αναγκαιότητα άμεσων κατασταλτικών μέτρων, ταυτίζοντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την κρίση με τους βανδαλισμούς ομάδων που καμιά σχέση δεν έχουν με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Με το κείμενο ψηφίσματος που εγκρίθηκε χτες, ουσιαστικά, διαμορφώνεται το πλαίσιο για να χαρακτηρίζονται ως «εξτρεμισμός» και «μη ειρηνικώς συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι» οι αγώνες των εργαζομένων, τα κινήματα και οι οργανώσεις τους. Στο όνομα της θωράκισης του συστήματος και με πρόσχημα την «πρόληψη της διασάλευσης της δημόσιας τάξης», θα δικαιολογούνται μέτρα που πλήττουν καίρια δημοκρατικά δικαιώματα, όπως «την ελευθερία έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι», φθάνοντας μέχρι την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας των κομμάτων που στοχοποιούνται, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο ψήφισμα.
Τα βασικά σημεία
Το κείμενο προβλέπει ακόμα περιορισμούς στην «ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι με άλλους», η οποία θα μπορεί στο εξής να αναστέλλεται για να διασφαλιστεί «η πρόληψη της διασάλευσης της τάξης ή εγκληματικών πράξεων, η προστασία της ηθικής και η προστασία των δικαιωμάτων των άλλων».
Υπενθυμίζεται πως δίνεται ορισμός του «εξτρεμισμού» ως η «απόρριψη των βασικών αξιών και των κανόνων του παιχνιδιού σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου» και, μάλιστα, αναφέρεται ότι «ο εξτρεμισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές» και να συνδέεται με «την αποτυχία του πολιτικού συστήματος στη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των τμημάτων της κοινωνίας».
Περιλαμβάνονται επίσης απαγορεύσεις στη λειτουργία ακόμα και πολιτικών κομμάτων, αφού καλούνται τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι «τα μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».
Γίνεται ανοιχτή σύνδεση με την καπιταλιστική κρίση για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις και για το λόγο αυτό καλούνται τα κράτη - μέλη να μελετήσουν «τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στον εξτρεμισμό».
Επιβραβεύεται ο αντικομμουνισμός με την αναφορά ως παραδείγματος προς μίμηση ότι «στην Πολωνία υπάρχει μια απαγόρευση κατά των κομμάτων που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές μεθόδους», δηλαδή οι αποφάσεις που εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα.
Σε ειδική αναφορά για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι «αναφερόμαστε, κυρίως, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (...) ή για διαδηλώσεις και αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων το 2009».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου