Σελίδες

6 Οκτ 2010

Νέα πρόκληση από Ισραηλινούς στρατιώτες

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Κατεπείγουσα έρευνα ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει ο ισραηλινός στρατός για βίντεο που «ανέβηκε» τα ξημερώματα χτες στην ιστοσελίδα «Υou Tube» και δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να χορεύει κοροϊδευτικά χορό της κοιλιάς γύρω από μία Παλαιστίνια, που στέκεται ακίνητη με μάτια και χέρια δεμένα. Το συγκεκριμένο βίντεο, λίγες μόνο ώρες μετά την πυρπόληση τεμένους στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ, στη Δυτική Οχθη ήρθε ν' οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα ενώ σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας όπου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα εξεταστεί πρόταση της Ουάσιγκτον για παράταση λίγων βδομάδων του εποικιστικού μορατόριουμ, με στόχο τη διευκόλυνση της παραμονής της παλαιστινιακής πλευράς στις συνομιλίες.
Ο ισραηλινός στρατός καταδίκασε το περιστατικό και υποστήριξε ότι διερευνά, καταρχάς, αν πρόκειται για καταγραφή αληθινού περιστατικού ή για φάρσα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πολλοστή φορά που κάποιο περιστατικό εξευτελισμού Παλαιστινίου υπό τη μορφή πλάκας εμφανίζεται στο διαδίκτυο από πρώην ή νυν στρατιώτες που περηφανεύονται γι' αυτό.

Μέχρι πρότινος ο εξευτελισμός ήταν διαδεδομένη μέθοδος του ισραηλινού κατοχικού στρατού αλλά δεν υπήρχαν κρούσματα δημοσιοποίησης από τους ίδιους τους δράστες, με στόχο την πλάκα. Το «αρρωστημένο αυτό φαινόμενο», επεσήμανε η ισραηλινή οργάνωση δικαιωμάτων, Yesh Din,δείχνει την απώλεια κάθε ελέγχου στους κόλπους του κατοχικού στρατού και ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας για κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν πρόκειται για φάρσες.
Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, χτες ομάδα φιλειρηνιστών Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και μερικοί έποικοι, μετέβη στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ, για να εκφράσει την καταδίκη της για την πυρπόληση του τεμένους, την αλληλεγγύη της στους Παλαιστινίους, στους οποίους παρέδωσε και αρκετά αντίτυπα του Κορανίου, για ν' αντικαταστήσουν εκείνα που κάηκαν στην πυρκαγιά. Την ίδια ώρα, ομάδα ακραίων εποίκων προσπαθούσε να επιτεθεί εναντίον των ομοεθνών τους κατηγορώντας τους για προδοσία, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η παρέμβαση του στρατού.
  • Μια δεύτερη συνάντηση θα έχουν, στη Δαμασκό, στις 20 Οκτωβρίου, αντιπροσωπείες των «Φατάχ» - «Χαμάς» στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας επίτευξης βημάτων προόδου στην κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης. Η πρώτη συνάντηση, πάντως, πριν από μερικές ημέρες χαρακτηρίστηκε «μέτρια» εκατέρωθεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου