Σελίδες

16 Σεπ 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Μείωση μισθών, εκτίναξη ανεργίας

   
   
   Κατά 4,1% αναμένεται να μειωθούν οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι κατώτεροι μισθοί και μεροκάματα, με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε τον Ιούλιο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θα μειωθούν κατά 1,3% φέτος και 1,32% το 2011. Κι αυτό όταν ήδη σήμερα το κατώτερο μεικτό μεροκάματο διαμορφώνεται στα 33,04 ευρώ και ο κατώτερος μεικτός μισθός είναι 739,56 ευρώ.
   Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ετήσια Εκθεση για την Ελληνική Οικονομία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και επιβεβαιώνουν και αυτά τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στη διαχρονική επίθεση του κεφαλαίου κατά του εργατικού εισοδήματος. Διότι παρά τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας για επιτυχίες στην υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, τα στοιχεία του ΙΝΕ δείχνουν ότι ο κατώτατος μισθός σε πραγματικούς όρους βρίσκεται στα επίπεδα του 1984.
   Μάλιστα, όπως καταγράφεται στην Εκθεση, το μερίδιο εργασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2011 θα έχει μειωθεί κατά 11 μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 1983. Η τελευταία διαπίστωση είναι μια ακόμα απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν από την «ανάπτυξη» που γνώρισε η χώρα στη διάρκεια σχεδόν 30 χρόνων, αλλά συνολικά η θέση τους χειροτέρευσε σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας και του ΑΕΠ. Και είναι ακριβώς αυτή η «ανάπτυξη» που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση η οποία σύμφωνα με το ΙΝΕ θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια με πιο χαρακτηριστικό την ανεργία η οποία εκτιμά ότι θα εκτιναχθεί στο 20% το 2011.
   Βέβαια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος - στον πρόλογο της Εκθεσης - επιχειρεί να διαστρέψει την ουσία αυτών των στοιχείων και την πραγματική αιτία της χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων που είναι η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου και η αντίστοιχη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Ετσι ως «υπόβαθρο της αναπτυξιακής στρατηγικής» θέλει να είναι «η κερδοφορία και όχι η κερδοσκοπία»! Ο Γ. Παναγόπουλος δεν εχει πρόβλημα με τον «υγιή» καπιταλισμό και την «καθαρή» κερδοφορία των μονοπωλίων, ενώ ο αναπτυξιακός του οίστρος χαλάει μόνο με την κερδοσκοπία. Μόνο που όσο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνεχίσει να υπογράφει Συμβάσεις Εργασίας που μειώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, που βλέπει τη διέξοδο στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνει το ρόλο της ως το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, με όσα «αναπτυξιακά» πέπλα και αν επιχειρεί να κρύψει αυτόν το ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου