Σελίδες

16 Σεπ 2010

Συνδυασμένη πάλη για τα επείγοντα και τη ριζική αλλαγή

   
Ζητήματα όπως ο χαρακτήρας της κρίσης και οι πραγματικές στοχεύσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης, η βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, συνδυασμένα με την πάλη για την απόκρουση των συνεπειών που έχει για τα λαϊκά στρώματα η φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους και την οποία παραθέτει ο «Ρ».

-- Το ΠΑΣΟΚ πήρε τη σκυτάλη, σε μια σκυταλοδρομία που έχει την ίδια αρχή και το ίδιο τέλος. Επομένως, δεν μπορεί να λέει το ΠΑΣΟΚ «παρέλαβα». Προηγούμενα έλεγε και η ΝΔ «παρέλαβα». Πρέπει να γλιτώσει ο λαός από το «παρέλαβα».
Το πρόβλημα δε δημιουργείται από εκλογές σε εκλογές κι από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Ο δρόμος αυτός που τρέχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ο ίδιος. Και άλλωστε το πρόβλημα αυτό υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι είναι κάτι βαθύτερο πέρα από την πασοκική και νεοδημοκρατική διαμάχη;
Δεύτερον. Ωραία, φθάσαμε σε μία κατάσταση, αυτό που λέτε κι εσείς, που είναι διαμορφωμένη. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε; Κοιτάξτε να δείτε και εδώ μπορούμε να συμφωνήσουμε από διαφορετικούς δρόμους ότι ακριβώς όταν φτάνεις σε ένα σημείο, μία δεδομένη κατάσταση όπου μπαίνει το δίλημμα «ή μνημόνιο ή όχι μνημόνιο και καταστροφή», εδώ τώρα μπαίνει
επί τάπητος η αναγκαιότητα της μεγάλης, της ριζικής πολιτικής αλλαγής, τουλάχιστον ως επιλογή συνείδησης.
Τι λέτε, ότι πήραν το μνημόνιο για να έχουν να πληρώσουν τις συντάξεις; Λάθος. Το μνημόνιο έγινε για να πληρωθούν οι πιστωτές. Επομένως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στη βάση του κι όχι στην επιφάνεια.
Βεβαίως, αν είχε κληθεί το ΚΚΕ να διαχειριστεί στην ίδια ρότα, θα έκανε και το ΚΚΕ μνημόνιο. Αλλά εμείς λέμε στο λαό ότι αυτή τη στιγμή ήρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής. Τι κάνουμε τώρα που το ΚΚΕ βεβαίως δεν έχει καμία διάθεση να μετάσχει σε τέτοιες κυβερνήσεις; Ούτε το θέλουν και καλά κάνουν, ούτε και το θέλουμε.
Εμείς αυτή τη στιγμή αυτό που μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστικά, είναι ο λαός να αποτρέψει τα χειρότερα και ταυτόχρονα να διεκδικήσει τη ριζική αλλαγή. Δουλεύουμε δηλαδή σε δύο ταμπλό, αλλά όχι αποσπασμένα μεταξύ τους. Παραδείγματος χάρη εμείς στηρίζουμε κινητοποιήσεις που γίνονται και που λένε «όχι στην εξίσωση του πετρελαίου, πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης, να μην αυξηθεί στο 60% το ρεύμα και να μην ανέβει ο ΦΠΑ στο 23%».
Αυτή τη στιγμή το ΚΚΕ πρέπει να σκεφτεί ρεαλιστικά, δεν μπορεί να λέει «εργατική λαϊκή εξουσία» και τίποτα άλλο, πρέπει να παλέψει για τα επείγοντα προβλήματα του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι πήγαμε στη Σχολή Τυφλών. Δεν το κάναμε για να μαζέψουμε ψήφους. Οταν πάει να κλείσει η Σχολή Τυφλών τι θα λες; Αλλά και την ίδια ώρα λέμε στο λαό ότι πρέπει η πάλη σου να κατευθύνεται εκεί, αλλιώς θα είσαι ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου