Σελίδες

16 Σεπ 2010

Ανάπτυξη για ποιον;

http://tasosnastos.blogspot.com/

Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι οι επιδοτήσεις δίνονται για να «έρθει ανάκαμψη» και να υπάρξει «ρευστότητα στην αγορά», ώστε στη συνέχεια οι εργαζόμενοι να δρέψουν τους καρπούς της νέας «ανάπτυξης» που «θα κατανεμηθούν δίκαια»!
Μπροστά σ' αυτόν τον προκλητικό εμπαιγμό, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλογιστούν πώς κατανεμήθηκε ο παραγόμενος πλούτος τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έτρεχαν με ρυθμούς 5%.
Βάσει των επίσημων στοιχείων:
  • Το 1990 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 38 δισ. ευρώ. Το 2007 ανήλθε στα 208 δισ.
  • Το 1990 - σύμφωνα με τα στοιχεία του «ICAP» - τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) ήταν 575 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 τα κέρδη των επιχειρήσεων είχαν εκτιναχτεί στα 16 δισ. ευρώ.
Πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα κέρδη και αυτός ο πλούτος; Μέσα από την αφαίμαξη της εργατικής τάξης. Την ίδια περίοδο το μεροκάματο των εργαζομένων έφτασε μόλις στα 30 ευρώ! Σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, καλούν το λαό να αποδεχτεί τις «θυσίες», προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και του υπόσχονται με θράσος «καλύτερες μέρες».
Οι «καλύτερες μέρες» όμως δε θα έρθουν ποτέ για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όσο η «ανάπτυξη» βασίζεται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Οσα «μνημόνια» και αν σηκώσουν στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται ποτέ ο παραγόμενος πλούτος να «κατανεμηθεί δίκαια», όπως προσπαθεί να τους παραμυθιάσει το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Γιατί το κέρδος των κεφαλαιοκρατών προέρχεται από τη συνεχόμενη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Οι εργαζόμενοι, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, έχουν κάθε συμφέρον εδώ και τώρα να εμποδίσουν την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων. Να αντισταθούν στη λαίλαπα που έρχεται και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε να ανατρέψουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Να παλέψουν για τη δική τους λαϊκή εξουσία, που θα οικοδομήσει μια λαϊκή οικονομία, κομμένη και ραμμένη αποκλειστικά στα μέτρα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου