Σελίδες

2 Ιουλ 2010

ΓΑΛΛΙΑ Περικοπές στο δημόσιο, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκατόν πενήντα «μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους και του δημόσιου τομέα» παρουσίασε, χτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Φρανσουά Μπαρουέν, προωθώντας περαιτέρω μία από τις βασικότερες προεκλογικές διακηρύξεις του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μιλούσε για «ευέλικτο και ολιγάριθμο δημόσιο, που δε θα είναι δαπανηρό». Ισως το ενδεικτικότερο μέτρο που αποδεικνύει και το χαρακτήρα των προωθούμενων «αλλαγών» είναι η επισημοποίηση της απόφασης για μη αντικατάσταση ενός στους δύο δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν με σύνταξη. Μεγάλο μέρος των περικοπών αυτών αφορά στη δημόσια εκπαίδευση, όπου έχουν, ήδη, γίνει πολλές κινητοποιήσεις και τα κενά έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ο Μπαρουέν υποστήριξε ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών μεταξύ 2011-2013, οι θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι λιγότερες κατά 100.000, ενώ άλλες 50.000 έχουν περικοπεί από το 2008 μέχρι σήμερα. Οι περικοπές αυτές θα αποφέρουν «εξοικονόμηση, όπως υποστήριξε, 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», εκ των οποίων τα τρία έχει εξαγγελθεί ότι θα επιστρέψουν υπό την μορφή «μπόνους παραγωγικότητας» στους δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί αλλάζουν παράλληλα και οι συνθήκες εργασίας και έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι θ' αμείβονται και με βάση την παραγωγικότητά τους, ενώ θα υπόκεινται σε υπηρεσιακές μετακινήσεις και σε αλλαγές εργασιακού αντικειμένου, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και οριστική εγκατάλειψη του χαρακτήρα του.

Απολύσεις, όμως, (ο έτερος τρόπος του ευγενικότερου «μείωση θέσεων») ανακοίνωσε και ο πολυεθνικός όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών «Teleperformance», η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες του είδους της παγκοσμίως. Η εταιρεία ανακοίνωσε 830 απολύσεις, καθώς θα κλείσει οκτώ από τα 22 παραρτήματά της στη Γαλλία. Οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες 585 που έγιναν το 2009. Η αιτιολογία γνωστή: Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 12%, άρα η εταιρεία θα πρέπει να θυσιάσει εργαζομένους στο βωμό της διατήρησης των κερδών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου