Σελίδες

2 Ιουλ 2010

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Προβλέπονται εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μετά την προώθηση των πρωτοφανών και απάνθρωπων μέτρων λιτότητας που προώθησε η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίστηκε με την ανακοίνωση της περικοπής περισσότερων των 600.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα πάντα με πρόσχημα την «κακή κατάσταση της οικονομίας και την περιστολή του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος».

Οι σαρωτικές περικοπές αποτελούν ουσιαστικά «πρόβλεψη» της έκθεσης του ανεξάρτητου Γραφείου ελέγχου του προϋπολογισμού (OBR), το οποίο συστάθηκε από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας και απόρροια των δραστικών περικοπών στο δημόσιο τομέα που προβλέπει το νομοσχέδιο των μέτρων λιτότητας που κατέθεσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OBR, σήμερα απασχολούνται στο δημόσιο τομέα 5,53 εκατομμύρια εργαζόμενοι, αριθμός που θα μειωθεί δραστικά και θα φτάσει τα 4,92 εκατομμύρια το 2015/2016 εξαιτίας της επιβολής των περικοπών. Παρόλα αυτά το OBR προβλέπει ότι εάν υπάρξει η «ανάκαμψη και η ενίσχυση της οικονομίας» όπως διατείνεται η κυβέρνηση, η γενική απασχόληση θα αυξηθεί στα 30,23 εκατομμύρια το 2015/2016 από τα 28,89 εκατομμύρια που βρίσκεται φέτος.

Παράλληλα, νωρίτερα της δημοσιοποίησης της έκθεσης του OBR, δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν» αποκάλυψε έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, που διέρρευσε και αποτελεί μέρος των εκτιμήσεων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, όπου αναφέρεται ότι οι προβλέψεις απώλειας θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση θα ανέλθουν κατά μέσο όρο σε 120.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και 140.000 στον ιδιωτικό τα επόμενα πέντε χρόνια εξαιτίας του πακέτου μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε να διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα αλλά λίγο αργότερα η έκθεση του OBR το επιβεβαίωσε, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους την επόμενη πενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου