Σελίδες

17 Σεπ 2017

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

Παράγωγα της ναζιστικής ιδεολογίας της τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής

Συγκέντρωση αύριο, Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ζαρντέν, στο Κερατσίνι, διοργανώνουν σωματεία του Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Τα σωματεία που αποφάσισαν την κινητοποίηση, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καλούν εργαζόμενους και νεολαία να καταδικάσουν την εγκληματική οργάνωση, να πρωτοστατήσουν στους χώρους δουλείας και στις γειτονιές για την απομόνωση των χρυσαυγιτών, την καταδίκη τους στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων.
Θυμίζουμε ότι η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα, έγινε στις 18 Σεπτέμβρη 2013. Είχε προηγηθεί η οργανωμένη δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών σε συνδικαλιστές, στελέχη του ΚΚΕ στο Πέραμα, επιβεβαιώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή είναι το μαντρόσκυλο των αφεντικών απέναντι στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, στην πολιτική πρωτοπορία του εργατικού κινήματος.
Το προσχεδιασμένο χτύπημα που δέχτηκαν οι κομμουνιστές στο Πέραμα στρέφονταν απροκάλυπτα ενάντια στη δράση του ταξικού συνδικάτου Μετάλλου για την οργάνωση των εργαζομένων της Ζώνης και της γύρω περιοχής. Ενάντια στους αγώνες των μεταλλεργατών για αξιοπρεπή μεροκάματα και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να μπορούν να γυρνάνε σώοι και ασφαλείς στις οικογένειές τους από το μεροκάματο.

Η δράση αυτή του συνδικάτου και των κομμουνιστών που δρουν μέσα από τις γραμμές του, είχε μπει στο «μάτι» της μεγαλοεργοδοσίας στη Ζώνη και στην ευρύτερη περιοχή του Περάματος, αλλά και των αστικών επιτελείων, που συκοφαντούσαν συστηματικά τους δίκαιους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, κατηγορώντας τους ότι «διώχνουν δουλειές από τη Ζώνη με τις απεργίες και τα ψηλά μεροκάματα».
Την ίδια επιχειρηματολογία αναπαρήγαγε και η Χρυσή Αυγή σε εμετικές επιθέσεις προς το συνδικάτο, ενώ σ' αυτήν την αντιδραστική βάση και με τις πλάτες ορισμένων από τα αφεντικά, έστησε αργότερα ένα σωματείο - μαϊμού στη Ζώνη, στελεχωμένο από τα πρωτοπαλίκαρά της στο Πέραμα.
Η επίθεση στον Παύλο Φύσσα, που είχε σαν αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του, ήρθε σχεδόν μια βδομάδα μετά. Στο στόχαστρο των ταγμάτων εφόδου μπήκε το παιδί μιας λαϊκής οικογένειας, που κατήγγειλλε με τα τραγούδια του το δολοφονικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και καλούσε σε απομόνωση και αντιμετώπιση της φασιστικής οργάνωσης στις γειτονιές του Πειραιά.
Αναδείχτηκε ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής
Οι μεγάλες αντιδράσεις από σωματεία και φορείς, που προκάλεσε το χτύπημα στους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα και αμέσως μετά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανάγκασε την τότε κυβέρνηση και την αστική Δικαιοσύνη να κινήσουν νομικές διαδικασίες σε βάρος της Χρυσής Αυγής και των φυσικών
αυτουργών των εγκληματικών αυτών επιθέσεων.
Οι διώξεις επεκτάθηκαν και σε στελέχη ή μέλη της φασιστικής οργάνωσης που είχαν πρωτοστατήσει σε προηγούμενες δολοφονικές ενέργειες, κυρίως σε βάρος μεταναστών. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, όπως και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στα τάγματα εφόδου που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις (Ρουπακιάς και άλλοι), αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους, μετά την πάροδο των ορίων που προέβλεπε ο νόμος.
Ωστόσο, η καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας που κλήθηκαν στη δίκη και κυρίως των εργαζόμενων και συνδικαλιστών της Ζώνης, ήταν πραγματικός κόλαφος στα μούτρα της φασιστικής οργάνωσης και όσων με την στάση τους ενθαρρύνουν, καλύπτουν ή ανέχονται την εγκληματική της δράση. Καταπέλτης ήταν και οι μαρτυρίες όσων κατέθεσαν στο δικαστήριο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ σημαντικά στοιχεία για τη δομή και τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής προέκυψαν από τις καταθέσεις των μαρτύρων για τις υπόλοιπες δολοφονικές επιθέσεις.
Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκδίκαση της επίθεσης σε βάρος των συνδικαλιστών στο Πέραμα, για τα κίνητρα των χρυσαυγιτών, τα πραγματικά περιστατικά και τον ανθρωποκτόνο σκοπό της επίθεσης, το σχεδιασμό και την καθοδήγηση από την ηγεσία της οργάνωσης, το ρόλο της Αστυνομίας, το συνολικό ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, έχουν γενικότερη σημασία για τους εργαζόμενους και το κίνημα.
Οι καταθέσεις επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων ότι το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης ήταν πολιτικό, αφού οι χρυσαυγίτες ήθελαν να χτυπήσουν κομμουνιστές και πρωτοπόρους συνδικαλιστές, στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου. Επισημάνθηκε με έμφαση ότι οι επιδιώξεις των εργολάβων για μείωση μισθών και χαλάρωση των μέτρων ασφάλειας που τα θεωρούν κόστος, στις οποίες το Συνδικάτο ήταν εμπόδιο, συνέπεσαν αντικειμενικά με τις πολιτικές επιδιώξεις της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων (κομμουνιστών και πρωτοπόρων εργατών) και την πολιτική επικράτησή της στη Ζώνη.
Για τη δολοφονική επίθεση, αναδείχτηκε ότι υπήρξε καθοδήγηση και παρακολούθηση της εξέλιξης, ενώ υπήρξε και προσπάθεια συγκάλυψης από τη Χρυσή Αυγή την επόμενη μέρα. Κυρίως όμως, υπογραμμίστηκε ότι αναδείχτηκε ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, που βασίζεται στη ναζιστική ιδεολογία της.
Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο, «η ναζιστική ιδεολογία υπάρχει μόνο μέσα από εγκλήματα, αυτά τα συγκεκριμένα. Τα εγκλήματα αυτά απορρέουν από αυτή την ιδεολογία, που ενστερνίζεται η Χρυσή Αυγή. Οι πράξεις έχουν ένα κίνητρο και αυτό είναι με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο». Επισημάνθηκαν, τέλος, οι σοβαρές ευθύνες της Αστυνομίας, που επιβεβαιώθηκαν όταν στη συνέχεια το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα.
Δυο χρόνια μετά την επίθεση στο Κερατσίνι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο επικεφαλής της ναζιστικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της εν ψυχρώ δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. «Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι την αναλαμβάνουμε, αλλά ποινική ευθύνη δεν υπάρχει», είπε συγκεκριμένα...
Το κάλεσμα των συνδικάτων
Τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση στο Κερατσίνι και τη δολοφονία στο Πέραμα,
τα συνδικάτα που καλούν στην αυριανή συγκέντρωση αναφέρουν στο κάλεσμά τους: «Ο λαός δεν ξεχνά την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, που αντικειμενικά συνοδεύει τη ναζιστική ρατσιστική της ιδεολογία. Πλάι στα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου που επιτακτικά ζητούν, οργανώνουν τάγματα εφόδου για την τρομοκράτηση του λαού.
Μαζί με τα κηρύγματά της για προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της "υγιούς επιχειρηματικότητας", φτιάχνουν δουλεμπορικά γραφεία υπονομεύοντας εργατικά δικαιώματα. Είναι εχθροί των αγώνων, σήμερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος που οι εργάτες παλεύουν για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι χρυσαυγίτες είναι πρωτοπαλίκαρα της εργοδοσίας και μάστορες της απεργοσπασίας».
Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία αναφέρονται και στην προσπάθεια αθώωσης του ναζισμού, μέσα από την ανιστόρητη προσπάθεια αστικών επιτελείων, όπως της ΕΕ, για εξίσωσή του με τον κομμουνισμό. Επισημαίνουν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίος ο αντικομμουνιστικός «κουρνιαχτός» και υπογραμμίζουν πως «ο αντικομμουνισμός αξιοποιείται για να ενισχύεται η καταστολή απέναντι στο εργατικό κίνημα, αποτελεί συνοδευτικό βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και εργαλείο για να εμπεδώνεται από τους εργαζόμενους ότι η σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα είναι μονόδρομος».
Θέλουν να πείσουν, υπογραμμίζεται, ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, άλλη επιλογή. Γι' αυτό προσπαθούν να ταυτίσουν τον κομμουνισμό με το ναζισμό, ώστε να φαίνεται μονόδρομος αυτό που ζούμε σήμερα, ότι δεν αλλάζει, δεν υπάρχει κάτι άλλο για να παλέψεις».
«Εμείς όμως ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου, ότι σήμερα μας κλέβουν με τους νόμους τους τον κόπο μας, καταδικάζοντας εμάς και τα παιδιά μας στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία, ξηλώνοντάς μας δικαιώματα. Δεν συμβιβαζόμαστε, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», τονίζουν τα σωματεία.
«Είμαστε σε επιφυλακή, να αντιπαλέψουμε οτιδήποτε μας στερεί σήμερα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Από αυτή τη σκοπιά παλεύουμε για το τσάκισμα του φασισμού, που αποτελεί όπλο για το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Η καλύτερη απάντηση βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου που δεν διστάζει να "ταΐζει" προς όφελός του εγκληματικές ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, με στόχο να κάμψει την αντίσταση το λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ιστορικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου. Συγκροτημένα και πειθαρχώντας στην εντολή του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη, μετά την αναγνώριση του θύματος, οι χρυσαυγίτες είχαν πάει στην τοπική της Νίκαιας και είχαν εξοπλιστεί με ρόπαλα, σιδερογροθιές, στιλέτα, ενώ τους δόθηκαν και οδηγίες σχετικά με την αποστολή τους.
Στην κινητοποίηση του τάγματος εφόδου ακολουθήθηκε η ιεραρχική δομή για να εκτελεστεί η αποστολή, με την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών να επιβεβαιώνει την επικοινωνία στελεχών και με τον αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκο.
Οταν η παρέα του Παύλου Φύσσα κατευθύνθηκε προς την οδό Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, έπεσε πάνω στην ενέδρα 30 - 40 ναζιστών. Οι νεαροί έτρεξαν να ξεφύγουν, όταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Π. Τσαλδάρη εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Π. Φύσσα χτυπώντας τον «επαγγελματικά» με το μαχαίρι.
Η εντολή, η συγκρότηση, ο εξοπλισμός, ο ρυθμικός και οργανωμένος τρόπος επίθεσης επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική εκπαίδευσή τους. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Αστυνομίας, από την αρχή έως το τέλος, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, δεν έλεγξε κανέναν, δεν σταμάτησε έστω και έναν... Οπως προέκυψε ξεκάθαρα και στη δίκη, την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαίρωνε τον Π. Φύσσα, οι αστυνομικοί ήταν στο διάζωμα, πέντε μέτρα μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου