Σελίδες

27 Σεπ 2012

Γενικευμένο σχέδιο καταστολής ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Γενικευμένο σχέδιο καταστολής της συγκυβέρνησης με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, εξελίχθηκε χτες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας. Μαζική κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων, προληπτικές προσαγωγές και συλλήψεις μαθητών ακόμα και μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Σύνταγμα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση μερικών δεκάδων κουκουλοφόρων.
Περίπου 4.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για την εφαρμογή των αστυνομικών μέτρων, ενώ πάνω από 60 «κλούβες» είχαν καταλάβει επίκαιρα σημεία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν οδοφράγματα δίπλα από τη Βουλή, ενώ τα οχήματα υδροβολής και οι υδραντλίες που παραδόθηκαν πρόσφατα στην Αστυνομία ήταν έτοιμα για δράση. Οι τελευταίες, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν στα Εξάρχεια.
Η κατασταλτική δράση ξεκίνησε από πολύ νωρίς με προληπτικές προσαγωγές μερικά χιλιόμετρα από το χώρο των συγκεντρώσεων.

Στη Γαρδένια Ζωγράφου, μετά από επέμβαση της αστυνομίας, προσήχθησαν ...προληπτικά, δεκάδες νεαροί που πήγαιναν στις συγκεντρώσεις. Στη συνέχεια και ενώ κρατούνταν, τούς απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με την οικογένειά τους.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Καταγγέλλουμε τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) αστυνομική επέμβαση πρωτοφανούς αγριότητας, και τις προσαγωγές μαθητών κατά τη διάρκεια της πορείας από σχολεία του Ζωγράφου, που κατευθύνονταν στην απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Καθώς και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μέρας απαγόρευαν την επικοινωνία των μαθητών με τους δικούς τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση προσπαθεί με αστυνομοκρατία, με βία και καταστολή να επιβάλει στον εργαζόμενο λαό, στη νεολαία, την αντιλαϊκή της πολιτική, να περάσει τα νέα βάρβαρα μέτρα. Ο λαός σήμερα με τη μαζική συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία, απέδειξε ότι δεν τρομοκρατείται, ότι μπορεί οργανωμένα να αντιπαλέψει την εξόντωση που ετοιμάζουν κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ. Καλούμε τον ζωγραφιώτικο λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους φοιτητές και τους μαθητές να καταδικάσουν τα σημερινά γεγονότα. Με την πάλη τους να υψώσουν ανάστημα απέναντι στην επιβολή κλίματος αστυνομοκρατίας». Εξάλλου, αστυνομική επέμβαση πραγματοποιήθηκε και αργά το απόγευμα, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για τα πρωινά γεγονότα.
Προσαγωγές έγιναν στο «μετρό» σε Δάφνη και Παγκράτι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 50 προληπτικές προσαγωγές.
Η δράση των κουκουλοφόρων έδωσε την αφορμή για την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, που, με τη ρίψη χημικών, ανάγκασαν τα μπλοκ των διαδηλωτών να αποχωρούν από την πλατεία Συντάγματος, συντεταγμένα μεν, αλλά «ωθούμενα» από τις αστυνομικές δυνάμεις προς τα Προπύλαια και τους στύλους του Ολυμπίου Διός, έτσι ώστε να αδειάσει γρήγορα η πλατεία.
Το έργο των δυνάμεων καταστολής επιβραβεύτηκε και από τον πολιτικό τους προϊστάμενο, υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, ο οποίος έδωσε «συγχαρητήρια στους αστυνομικούς για την αποτελεσματικότητα και την άψογη στάση τους».
Επεισόδια κουκουλοφόρων - αστυνομικών
Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, ομάδα κουκουλοφόρων διέσχιζε το πεζοδρόμιο της οδού Σταδίου. Λίγο πριν από τη Βουκουρεστίου ήρθαν σε αντιπαράθεση με διαδηλωτές από το μπλοκ της ΟΛΜΕ που τους αποδοκίμασαν. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Στις 2.12 μ.μ. οι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετάνε «μολότωφ» και πέτρες στην αστυνομική δύναμη που είχε «στρατοπεδεύσει» στην οδό Γεωργίου Α'. Ακολούθησε εκτεταμένη επέμβαση των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ και από την Καραγιώργη Σερβίας. Αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν και στη Βουκουρεστίου, βάζοντας σε κλοιό τους διαδηλωτές.
Το σκηνικό των επεισοδίων μεταφέρθηκε - στις 2.25 - στη συμβολή Οθωνος, Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Τα επεισόδια στις 2.30 επικεντρώθηκαν στο ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη, με τις διμοιρίες να επιχειρούν να ελέγξουν την πλατεία και με πρόσχημα τους κουκουλοφόρους, να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ συνεχίστηκαν και πάνω στην πλατεία, ενώ οι αστυνομικοί επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση από την πλευρά των στύλων του Ολυμπίου Διός, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν στην περιοχή έξω από τον Εθνικό Κήπο, όπου πήραν φωτιά και κάποια δέντρα, μέχρι και τα Προπύλαια. Στις 2.52, η πλατεία Συντάγματος είχε αδειάσει εντελώς. Η συγκυβέρνηση είχε πετύχει το σκοπό της. Η Αστυνομία προχώρησε σε 114 προσαγωγές, ενώ ομάδες συλλήψεων ήλεγχαν σακίδια διαδηλωτών. Ανακοινώθηκαν 23 συλλήψεις.

Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν το λαό
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα χτεσινά επεισόδια κουκουλοφόρων - αστυνομίας, σημειώνει:
«Η τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας για να αντιμετωπίσει μερικές δεκάδες κουκουλοφόρους, οι συλλήψεις ακόμα και μαθητών πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί, το κυνηγητό και ο "κλεφτοπόλεμος" μέχρι την Ομόνοια, δείχνουν την επιδίωξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών να κατατρομοκρατήσουν το λαό. Αποδεικνύει επίσης ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο καταστολής του λαϊκού κινήματος, έστω κι αν αυτό δεν τέθηκε σε ολοκληρωτική εφαρμογή σήμερα στην πανεργατική απεργία και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου