Σελίδες

20 Ιουν 2011

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ...Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ξεπούλημα.



Με την παρουσίαση πριν από λίγες μέρες της πρότασης του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εμπορευματοποίηση - οικοπεδοποίηση (κοινώς ξεπούλημα) της δημόσιας έκτασης των 6.100 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, σε όφελος του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, αντί να μετατραπεί σε «ανάσα ζωής» για το λαό του πολύπαθου Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο τον αρχιτέκτονα, στόχος των προτάσεών του είναι το Ελληνικό «να γίνει διεθνές οικονομικό κέντρο» στο χώρο της Μεσογείου!
Στην προς «αξιοποίηση» από το μεγάλο κεφάλαιο έκταση περιλαμβάνεται και το γκολφ της Γλυφάδας, αλλά και το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει τη μαρίνα. Για το λόγο αυτό η παραλιακή λεωφόρος προβλέπεται να υπογειοποιηθεί, ενώ στο επίπεδο του εδάφους θα διατηρηθεί οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες μετακινήσεων. Από τη συνολική έκταση μόνο τα 2.600 στρέμματα προβλέπεται να μετατραπούν σε αμιγές πράσινο. Δηλαδή, το πράσινο δε θα καλύπτει ούτε το 50% της συνολικής έκτασης και θα λειτουργεί ουσιαστικά ως «πρασιά» στις υπόλοιπες εμπορικές και οικιστικές δραστηριότητες!
Η συνολική επιφάνεια της δομημένης έκτασης που θα υπάρχει στο Ελληνικό, με υφιστάμενα και νέα κτίρια, σύμφωνα με την πρόταση, θα είναι τουλάχιστον 2.000 στρέμματα. Οσον αφορά το οικιστικό σκέλος, αυτό υπολογίζεται ότι θα καταλάβει 980 στρέμματα στα οποία θα «φυτευθούν» 6.200 - 6.500 οικιστικές μονάδες, δηλαδή ικανές για να δημιουργηθεί μια νέα πόλη τουλάχιστον 15.000 κατοίκων! Οσον αφορά τις άλλες χρήσεις, η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
  • Συνεδριακό κέντρο μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων.
  • Εμπορικό κέντρο.
  • Πανεπιστήμιο και κέντρο έρευνας.
  • Media Park, καλλιτεχνικό κέντρο, μουσείο, ξενοδοχείο.
  • Γραφεία επιχειρήσεων.
  • Μεταφορά του 2-3% των κυβερνητικών υπηρεσιών (υπουργείων) που βρίσκονται τώρα στο κέντρο της Αθήνας.
  • Πάρκο φωτοβολταϊκών.
  • Θερμοκήπιο.
  • Σε 300 στρέμματα θα δημιουργηθούν χώροι πάρκινγκ και υπηρεσιών.
  • Το 15% θα είναι δρόμοι.

Eurokinissi
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι η οριστική, καθώς ο σχεδιασμός «θα μπορεί να προσαρμοστεί με βάση τις επιθυμίες των υποψήφιων επενδυτών που θα αναζητηθούν με μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος», όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου, προσθέτοντας ότι «υποθέτω πως στο διαγωνισμό θα εμφανιστεί και το Κατάρ». Δηλαδή, η οικοπεδοποίηση - εμπορευματοποίηση της περιοχής μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, αφού ο σχεδιασμός θα συνδιαμορφωθεί από τους ίδιους τους υποψήφιους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους, με γνώμονα προφανώς τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους.
Σύμφωνα με τον Σπ. Πολλάλη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Ελληνικό ΑΕ», δηλαδή της εταιρείας που συστάθηκε εσπευσμένα για να αναλάβει τις διαδικασίες ξεπουλήματος της έκτασης, ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου θα πραγματοποιηθεί μέσα στο έτος.
Τα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να προσκρούσουν στη μαζική απόρριψη και αντίδραση του λαού του Λεκανοπεδίου, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το ΚΚΕ. Ούτε ένα στρέμμα τσιμέντο, καμιά εκχώρηση σε επιχειρηματίες. Η έκταση να γίνει πάρκο αποκλειστικά δημόσιο με ελεύθερη είσοδο σε όλο το λαό.

Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου