Σελίδες

24 Φεβ 2011

Οι τζαμπατζήδες...

Η «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται. 
Και μόνο ο «ενδεικτικός», όπως τον αποκαλούν, στόχος των 50 δισ. ευρώ αρκεί για να φανεί ότι δεν πρόκειται να μείνει τίποτα από τη δημόσια περιουσία και τα πάντα θα περάσουν κοψοχρονιά ή τζάμπα στους μονοπωλιακούς ομίλους (σ.σ. αυτοί είναι οι τζαμπατζήδες...). 
Αυτό που δε λένε είναι ότι θα ιδιωτικοποιηθούν δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και νοσοκομεία και πανεπιστήμια. 
Μια ιδέα όμως για το πού θα φτάσουν τα πράγματα δίνει το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, κάνοντας λόγο για «τερματισμό του κρατικού μονοπωλίου στο δημόσιο»(!) και
«απελευθέρωση των δημοσίων υπηρεσιών από τις δαγκάνες του κρατικού ελέγχου»(!).
Σε άρθρο του στη βρετανική «Τέλεγκραφ» ο Ντ. Κάμερον, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη «Λευκή Βίβλο για τις δημόσιες υπηρεσίες», που θα παρουσιαστεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, υπερασπίζεται ...το αυτόματο δικαίωμα των μεγάλων εταιρειών να συμμετέχουν στη διαδικασία ανάληψης δημοσίου έργου(!), δηλαδή να παίρνουν ό,τι θέλουν από τις δημόσιες υπηρεσίες εννοείται που αφήνει εγγυημένα υπερκέρδη. 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρεται ενδεικτικά στη διαχείριση σχολείων, λειτουργιών νοσοκομείων του δημοσίου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, όπως η πρόνοια για ηλικιωμένους και η συντήρηση δρόμων και πάρκων. 
Οι μοναδικοί τομείς που θα εξαιρούνται από την ιδιωτικοποίηση είναι οι δικαστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας. 
Προς το παρόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου