Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Οι αρχαιολόγοι ενάντια στον ΧΥΤΑ Κερατέας ...

Την «έντονη αντίθεσή του στην επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου», εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι ο «λόφος του Οβριοκάστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κήρυξης της Λαυρεωτικής ως "αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου και τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους". Στην κορυφή του λόφου εκτείνεται οχυρό, η λειτουργία του οποίου έχει συνδεθεί με την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου. Για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριοκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α' αδόμητη απολύτου προστασίας».

«Ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο, αντιβαίνοντας τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου». Αυτή η χωροθέτηση «δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και γενικότερα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους».
Τέλος, ο ΣΕΑ «καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και, έστω την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου