Σελίδες

5 Δεκ 2013

Το «κεραμίδι» δε σώζεται

«Ποσό που αγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ αναμένεται να "κυνηγήσουν" οι τράπεζες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της "Black Rock" και στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών από το νέο έτος (...) τόσα εκτιμάται κατά προσέγγιση ότι είναι τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται γιατί οι κάτοχοί τους εκμεταλλεύονται το μέτρο της απαγόρευσης και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα» (η αναφορά στο «capital.gr»).
«Οι τράπεζες επιθυμούν να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τους πλειστηριασμούς ως εργαλείο σε όσους έχουν την ικανότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και δεν το πράττουν» (η αναφορά στην «Ημερησία»).
«Δεν υποχωρούμε σε ένα ζήτημα που είναι κοινωνικά άδικο, διότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ελληνας είναι να χάσει το σπίτι του» (Ευαγ. Βενιζέλος, η καταγραφή στον «Ριζοσπάστη»).

«Η σημαντικότερη «κόκκινη γραμμή» είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας» (η αναφορά στο ηλεκτρονικό «ΒΗΜΑ»).
«Κόκκινες γραμμές» για ποιον;
Η φιλολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών κι όσο πλησιάζει η ώρα να χτυπήσει η καμπάνα, θέλει να πείσει ότι θα σωθούν τα σπίτια των ανθρώπων. Οτι μόνο κάτι μπαταχτσήδες θα πληρώσουν. Δεν είναι έτσι. Καθένας απ' όσους παίρνουν θέση στο θέμα, μόλις χρειαστεί να μπει σε λεπτομέρειες ψελλίζει τελικά αυτό που ήδη προωθεί η κυβέρνηση κατ' απαίτηση των ίδιων των τραπεζών: Οι πλειστηριασμοί θα απελευθερωθούν μεν, αλλά με ρυθμίσεις τέτοιες που να επιτρέπουν στις τράπεζες να συγκεντρώσουν όσο περισσότερο χρήμα μπορούν στη συγκεκριμένη συγκυρία.
Οι πλειστηριασμοί, όμως, δεν αφορούν μόνο την «πρώτη κατοικία», αλλά το σύνολο των «κόκκινων δανείων», δηλαδή και των επιχειρηματικών που έχουν υποθήκες ακίνητα. Σ' αυτά τα δάνεια φαίνεται να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο αυτήν την περίοδο η συζήτηση, καθώς όπως προκύπτει από σχετικές αναλύσεις οι τράπεζες έχουν εκτιμήσει ότι μια σειρά δανεισμένες επιχειρήσεις δεν θα ανακάμψουν από την κρίση και άρα οι τράπεζες δεν θα εισπράξουν φράγκο και έτσι τα δάνειά τους ήδη μετά από υποδείξεις της «Black Rock» (εταιρεία που εξετάζει την "υγεία" των τραπεζικών χαρτοφυλακίων) προωθούνται στην παράλληλη αγορά των distress funds (εταιρείες που αγοράζουν σε μειωμένη τιμή «κόκκινα δάνεια»), ώστε οι τράπεζες να εισπράξουν έστω κι ένα μέρος των δανείων.
Οι «κόκκινες γραμμές» όσων ξιφουλκούν αναφέρονται μεν στην «πρώτη κατοικία», αφορούν, όμως «το έλα να δεις» που θα γίνει μόλις τμήματα της αστικής τάξης διαπιστώσουν πως περιουσιακά τους στοιχεία (υποθήκες δανείων) έχουν ήδη περάσει σε χέρια ξένων επενδυτών.
Μερικά δεδομένα:
Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα με 120.000 δάνεια που είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών. Από αυτά εκτιμούν ότι 15.000 είναι νοικιαζόμενα σπίτια και άρα μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό αφού δεν χρησιμοποιούνται σαν πρώτη κατοικία. Αλλα 35.000 δάνεια εκτιμούν ότι μπορούν να εισπραχτούν, καθώς οι κάτοχοί τους έχουν οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν πληρώνουν.
Με αυτά τα δεδομένα πιέζουν για ρύθμιση που να επιτρέπει στην τράπεζα να απειλήσει με πλειστηριασμό τα σπίτια που είναι στο νοίκι και ρύθμιση που να επιτρέπει στην τράπεζα να χρησιμοποιήσει στοιχεία καταθέσεων για να εκβιάσει επίσης την πληρωμή των δανείων. Μένουν 70.000 δάνεια που αφορούν πράγματι πρώτη κατοικία κι εκεί επικεντρώνεται το πρόβλημα.
Οι τράπεζες δε θέλουν μαζικούς πλειστηριασμούς γιατί δεν ξέρουν τι να τα κάνουν τόσα σπίτια, καθώς οι τιμές τους έχουν πιάσει πάτο και μια τέτοια λύση θα βυθίσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Είναι όμως υποχρεωμένες να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Καταλήγουν στην ίδρυση «κακών τραπεζών» στο εσωτερικό τους που θα συγκεντρώνουν τα «κόκκινα δάνεια» και θα τα εξετάζουν ένα προς ένα αναζητώντας τρόπους πίεσης για να εισπράξουν ό,τι περισσότερο μπορούν να πάρουν.
Η λύση που προβλήθηκε για πούλημα των στεγαστικών δανείων σε επενδυτικές εταιρείες που αγοράζουν «κόκκινα δάνεια» προς το παρόν έχει ήδη απορριφθεί, καθώς θεωρείται μη συμφέρουσα (οι επενδυτές προσφέρουν πολύ λίγα).
Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκες ακίνητα για τα οποία τελικά απ' ό,τι φαίνεται γίνεται και ο καβγάς αυτές τις μέρες (σ' αυτήν την εκτίμηση μάλιστα εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ που σε πρόσφατη εκδήλωση σημείωσε ότι οι τράπεζες αξιοποιούν μία έκθεση της «Price Waterhouse Coopers» (PWC) για να διεκδικήσουν φοροαπαλλαγές για τις πωλήσεις τέτοιων «κόκκινων δανείων». Στη σχετική έκθεση πράγματι υπάρχει πρόβλεψη να νομοθετηθεί η φοροαπαλλαγή στο 26% της ζημίας που θα έχουν όταν πουλάνε εταιρικά δάνεια, έτσι που να μην έχουν ζημιά στα εποπτικά τους κεφάλαια).
Ως προς αυτό οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα συζητά ήδη με distress funds για να πουλήσει επιχειρηματικά δάνεια, ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, προοπτική που έχει σημάνει ήδη συναγερμό σε επιχειρήσεις που είναι στο «κόκκινο». Από την πώληση η τράπεζα αναμένει να εισπράξει περί τα 350 εκατομμύρια στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και το 26% της φοροαπαλλαγής στην περίπτωση που υπάρξει τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Εκτός από την Εθνική, η Citigroup, φέρεται να έχει ήδη πουλήσει πακέτα δανείων αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Θηλιά με αναστολή
Σ' αυτό το χορό η πρώτη κατοικία ενδέχεται να πάρει μια αναστολή ως προς το πότε θα βγει στον πλειστηριασμό, αλλά μόνο μια αναστολή.
Από τα σενάρια που έχουν μέχρι τώρα διαρρεύσει επικρατέστερο είναι αυτό που προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα ρίξει από τα 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 180.000 την αντικειμενική αξία του ακινήτου, πάνω από την οποία θα επιτρέπεται ο πλειστηριασμός. Οι πλειστηριασμοί θα επιτρέπονται σταδιακά ώστε να μην πέσουν απότομα οι τιμές των ακινήτων και δημιουργήσει νέο πρόβλημα στις τράπεζες. Θα θεσπιστούν «αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης» που θα παίρνονται υπόψη για τον πλειστηριασμό (δηλαδή το εισόδημα να είναι λίγο πάνω από το επίσημο όριο φτώχειας) και θα καθιερωθεί ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης» (δηλαδή αυτός που έχει αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου και στον οποίο θα μπορούν να κάνουν «ευκολίες πληρωμής»).
Ολα τα μέτρα συντείνουν σ' έναν εκβιασμό προς όσους αδυνατούν να πληρώσουν ώστε να κόψουν από παντού προκειμένου να μη χάσουν το σπίτι. Τόσο το κυβερνητικό σενάριο για υπό όρους παράταση του χρόνου που θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, όσο και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για ένα χρόνο παράταση, δεν λύνουν το πρόβλημα, μεταθέτουν τη θηλιά για αργότερα.
Η όλη εξέλιξη αναδεικνύει την ανάγκη που εξαρχής εντόπισε το ΚΚΕ: να σημάνει συναγερμός, προκειμένου να μη μείνει κανένας απροστάτευτος στα νύχια των τραπεζών και των δικαστηρίων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν, με την οργανωμένη πάλη τους, μέσα από τα ταξικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές, να υψώσουν ασπίδα προστασίας για όσους απειλούνται, να διεκδικήσουν συνολικότερα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών για οφειλές σε τράπεζες, τα οποία περιλαμβάνονται και στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή.
Και αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι τα λαϊκά συμφέροντα δε χωρούν στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Ο λαός χρειάζεται να παλέψει για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η λαϊκή στέγη θα είναι δικαίωμα εξασφαλισμένο για όλες τις οικογένειες και όχι εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές σε βάρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου