Σελίδες

15 Σεπ 2013

Με αφορμή την επίθεση των φασιστών

Η επίθεση σε βάρος των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (και όχι των αφισοκολλητών, όπως ύπουλα γράφτηκε από πολλούς) ήταν μια προσχεδιασμένη ενέργεια η οποία έρχεται να προστεθεί στις ήδη πολλές επιθέσεις που δέχεται το ΚΚΕ από συγκεκριμένα κέντρα. Ας δούμε λίγο πως εξελίσσεται το χρονικό αυτής της επίθεσης και πως αλληλοδιαπλέκονται πρόσωπα και φορείς που παλαιότερα φαινόταν να έχουν ως μόνο κοινό το άτριχο της κεφαλής.

Πάνε περίπου τρία χρόνια, αν θυμάμαι καλά, από τότε που κάποιο μεσημέρι είδα στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ να βγαίνει μια ανακοίνωση από τη διεύθυνση του καναλιού η οποία χαρακτήριζε το ΚΚΕ κόμμα που κινείται εκτός συντάγματος και για αυτό το λόγο το κανάλι του Αλαφούζου αποφάσιζε να μην μεταδίδει τίποτα που να έχει σχέση με το ΚΚΕ ή το ΠΑΜΕ. 


Η απάντηση του Μάκη Μαϊλη ήταν κάτι σε «έτσι κι αλλιώς δεν μας παίζατε και όποτε μας παίζατε μας διαστρεβλώνατε». Ήταν η αρχή της επίθεσης, μιας και ποτέ μέχρι τότε δεν είχε εμφανιστεί κανάλι ή άλλο μέσο το οποίο να ανακοινώνει ότι σταματάει να καλύπτει ένα κόμμα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν κάποια σποτάκια του ΣΚΑΙ, ανάλογης γραφικότητας με αυτά με την παράγκα, που κατηγορούσαν το ΚΚΕ για τον 902 και για ό,τι άλλο ήθελε εκείνη τη στιγμή ο καναλάρχης-εφοπλιστής-ποδοσφαιράνθρωπος-οικολόγος Αλαφούζος.

Τα γεγονότα της 20ης Οκτώβρη είναι γνωστά και έχει ήδη χυθεί πολύ μελάνι, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλαμβάνουμε.

Ακολουθεί το ποδαρικό στην εκπομπή του Μπογδάνου από τον Μιχαλολιάκο, σε μια συνέντευξη που πρέπει να ανέβασε τα ποσοστά της ΧΑ τουλάχιστον κατά 5% και ανάγκασε τον δημοσιογράφο να στρέψει την ενεργητικότητά του προς την άτυχη την ποίηση. Λίγο αργότερα ήρθε ο Τράγκας φέρνοντας από το «πορνοκάναλο» που δούλευε τέσσερις χρυσαυγίτες, όπως ο Μπάγεβιτς κουβαλούσε τρεις τέσσερις Σέρβους σε κάθε ομάδα που πήγαινε. Αφού τους ξέπλυνε τους παρέδωσε στην κοινή γνώμη την οποία είχε ήδη προετοιμάσει με έναν αντιμερκελικό αγώνα, φροντίζοντας να βάζει τον ύμνο της Βέρμαχτ πρωί βράδυ στα σπίτια των ανυποψίαστων νοικοκυραίων, έτσι για να το συνηθίζουμε το «τέρας».

Τελευταίο χτύπημα ήταν αυτό του Μπάμπη που λειτουργώντας ως λαγός έκανε λόγο για συγκυβέρνηση ΝΔ και σοβαρής ΧΑ.

Ενδιάμεσα είχε προηγηθεί η επίσκεψη βουλευτών της ΧΑ στη Ζώνη στο Πέραμα, όπου προανήγγειλαν ανοιχτά ότι θα χτυπήσουν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές, γιατί αυτοί φταίνε για την κατάντια της Ζώνης. Θα έκαναν δηλαδή ότι είχε ήδη από άμβωνος ΣΚΑΙ κάνει εδώ και καιρό ο Πορτοσάλτε, ο Μπάμπης και τα άλλα διαμάντια που εργάζονται υπό τις εντολές του Αλαφούζου και τις οδηγίες του διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά. Σε έναν ταξικό πόλεμο ο καθένας κάνει ό,τι γνωρίζει: οι εφοπλιστές δίνουν τις εντολές, οι δημοσιογράφοι παπαγαλίζουν, παραπληροφορούν και κιτρινίζουν και οι μπράβοι δέρνουν.

Ακόμα και το timing της επίθεσης είναι τρομερό: Λίγες μέρες αφού η ΧΑ έχει φάει άκυρο από τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ, λίγες ώρες αφού έχει γίνει επίθεση στα γραφεία τους, λίγες ημέρες πριν από το καθιερωμένο πια σόου στον Μελιγαλά, η ΧΑ επιλέγει να χτυπήσει στο Πέραμα, έναν από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους των εργαζομένων στη Ζώνη. Αν χτυπούσε έναν τυχαίο οικοδόμο ή έναν άγνωστο φοιτητή τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά. Για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Ζώνη, αυτόν που έχει μπει μπροστά σε απεργίες, αγώνες και μάχες με τους εφοπλιστές και τα τσιράκια τους, δεν θα χύσουν και πολλά δάκρια οι καναλάρχες-εφοπλιστές.

Εδώ δεν έχυσαν δάκρυα αναρχικοί, αριστεροί και υποτιθέμενοι αντιεξουσιαστές, σπεύδοντας να αναρτήσουν την περίφημη φωτογραφία που ανέβασε πρώτη η Χρυσή Αυγή, φροντίζοντας να δικαιώσουν όσους από εμάς πιστεύουμε ότι το μίσος που κάποιοι έχουν για το ΚΚΕ είναι τέτοιο που θα τους κάνει να ταυτιστούν ακόμα και με τους Χρυσαυγίτες ή έστω να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους όπλα κατά του κοινού τους εχθρού. Αρκετά με αυτούς όμως. Πάμε στα πιο ουσιαστικά.

Όλα τα παραπάνω είναι λίγο-πολύ γνωστά. Το ζήτημα είναι πως μπορούμε να τσακίσουμε τον φασισμό. Όχι αύριο στην λαϊκή εξουσία, σήμερα, τώρα. Η πρώτη, σωστή αντίδραση του ΚΚΕ ήταν να καλέσει σε συλλαλητήριο στο Πέραμα. Ο απλός λαός, αυτοί που πάνω στην απόγνωσή τους ψηφίζουν τους φασίστες πρέπει να καταλάβει τι ρόλο παίζουν και πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Και γι’ αυτό χρειάζονται μαζικές αντιφασιστικές διαδικασίες, όχι στο όνομα της δημοκρατίας ή του Συντάγματος (εκεί ας παίξει μπάλα ο Αλέξης με σύμμαχο το παρατηρητήριο του ΠΑΣΟΚ). Εκεί που πρέπει να δοθεί η μάχη είναι στην αποκάλυψη του ρόλου της ΧΑ. Φτάνουν οι αποκαλύψεις για τις σβάστικες, τα μπλουζάκια των ss και τα υπόλοιπα. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω.

Η ΧΑ πρέπει να χτυπηθεί πολύπλευρα. Σαφώς με ένα οπαδικό ντου, όπως αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, δεν λύνεις το πρόβλημα του ναζισμού. Όμως σημαντικό είναι να σταματήσει να υφίσταται το στερεότυπο του χρυσαυγίτη μάγκα που γαμάει και δέρνει, που τον φοβούνται όλοι. Αυτό το στερεότυπο έπεισε όποιους δεν έχουν ιδέα από το τι πραγματικά λέει η ΧΑ, αυτό το στερεότυπο είναι, στην απογοητευμένη και απολιτίκ Ελλάδα, αρκετό να καλύψει την μπόχα που αφήνουν πίσω της οι θέσεις για μεροκάματα 18 ευρώ, απολύσεις, φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, πωλήσεις νησιών και άλλες τέτοιες «αντισυστημικές» προτάσεις. Αυτό το στερεότυπο αρκεί για να περάσει η εικόνα του αντισυστημικού, ιδιαίτερα σε όσους δεν αντιλαμβάνονται ποιο ακριβώς είναι το σύστημα.

Ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται η ΧΑ είναι κόσμος εξαντλημένος, κουρασμένος, διατεθειμένος να φάει τον διπλανό του για να επιβιώσει. Δεν επιλέγει την ΧΑ γιατί θα του λύσει το πρόβλημα, αλλά γιατί του λέει την εύκολη ιστορία, τον κανακεύει, τον καλοπιάνει και του προσφέρει την εύκολη λύση. Αυτή η αντίληψη θα σπάσει μόνο όταν συναντηθούν η έμπρακτη λαϊκή αλληλεγγύη με την πάλη σε επίπεδο κινήματος.

Μέχρι τότε θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις λαϊκής αυτοάμυνας απέναντι στα ντοπαρισμένα ανθυπανθρωποειδή και τους ένστολους και μη προστάτες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου