Αντί για εύκολα και πολλά κέρδη, όπως τους υπόσχονταν, γέμισαν με χρέη οι αγρότες που «επένδυσαν» στα φωτοβολταϊκά. Είναι απλήρωτοι για το ρεύμα που παράγουν και καλούνται να πληρώσουν φόρους και χαράτσια για χρήματα που δεν εισπράττουν
Τους υποσχέθηκαν «λαγούς με πετραχήλια» και τους εξαπάτησαν οικτρά. Τους έταξαν εύκολα, γρήγορα και μεγάλα κέρδη και τους «πρόσφεραν» τεράστια χρέη.
Ο λόγος για τους αγρότες που «τσίμπησαν» στα «Κιρκικά κελεύσματα» των κυβερνώντων και «επένδυσαν» στα φωτοβολταϊκά, γεμίζοντας τα χωράφια με ηλιακά πάνελ. Για να το κάνουν, δανείστηκαν πολλά χρήματα από τις τράπεζες - η μικρότερης κλίμακας επένδυση κοστίζει περί τις 300.00 ευρώ - ενώ, αφήνοντας ακαλλιέργητα τα χωράφια στα οποία εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάρκα, στερούνται και το εισόδημα που είχαν από τα αγροτικά προϊόντα τα οποία παρήγαγαν. Με τις συμβάσεις που υπέγραψαν, δεσμεύτηκαν για συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής έως 100 KW χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τις μεταβιβάσουν για μια πενταετία, κάτι που δε συμβαίνει με άλλες φωτοβολταϊκές επιχειρήσεις.
Το «δέλεαρ» που οι κυβερνώντες, οι τραπεζίτες και οι κάθε λογής «επιτήδειοι» πρόσφεραν προς τους αγρότες ήταν πολύ μεγάλο, καθότι υπόσχονταν ότι με 4 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που θα διέθεταν - βεβαίως πρόκειται για «παραγωγικά φιλέτα», που, στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε πολύ καλά σημεία, δίπλα σε κεντρικούς δρόμους - θα εξασφάλιζαν 60.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο και για 20 χρόνια!
Και να τώρα που, αντί για κέρδη, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς:
- Δεν πληρώνονται για την ενέργεια που παράγουν στα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν δημιουργηθεί στα χωράφια τους.
- Καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά που ανέρχεται στο 30% επί του τζίρου και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ.
- Θα κληθούν να πληρώσουν και φόρους και να αποδώσουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.
- Το χρέος που «έβαλαν» στην τράπεζα για την «επένδυση», αυξάνεται και τους «σφίγγει το λαιμό», καθώς τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά (από 9,8% - 12%).
Το ΚΚΕ και η ΠΑΣΥ είχαν προειδοποιήσει, πολύ έγκαιρα και με σαφή τρόπο, τον αγροτικό κόσμο για το πού το πάνε οι κυβερνώντες με τα φωτοβολταϊκά. Επί της ουσίας, αυτό που ζητούσαν από τους αγρότες ήταν να γίνουν συνένοχοι μιας πολιτικής που προωθεί την αλλαγή χρήσης γης, προς όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των μονοπωλίων. Δηλαδή, να σταματήσουν να καλλιεργούν τη γη τους για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που θα διατίθενται για τη διατροφή και την ένδυση του λαού μας και να μετατραπούν σε «επιχειρηματίες» παραγωγής ενέργειας.
Κι αποδείχτηκε, τώρα, στην πράξη, ότι από τις «επενδύσεις» στα φωτοβολταϊκά δεν κερδίζουν οι «επενδυτές» αγρότες - αυτοί χάνουν, καθώς και καταχρεώνονται και εισόδημα δεν εξασφαλίζουν, ενώ ακόμα και τη γη τους μπορεί να κινδυνέψουν να χάσουν - αλλά οι τραπεζίτες και τα μονοπώλια. Οι τραπεζίτες τα κονομάνε χοντρά από τα δάνεια που έδωσαν και τα μονοπώλια - εν προκειμένω τα γερμανικά - ακόμα περισσότερο, καθώς πούλησαν ακριβά τα «λαμπόγυαλα» για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ πανάκριβα πουλιέται στη ΔΕΗ και το ρεύμα που παράγεται σ' αυτά.
Οσοι από τους αγρότες δεν πήραν υπόψη τους την προειδοποίηση του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ κι «έπεσαν στη λούμπα» να «σπείρουν»... λαμπόγυαλα, τώρα «τρέχουν και δε φτάνουν». Στη Λάρισα, πάνω από 150 «επενδυτές» συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια, όπου συζήτησαν το πώς θα αντιδράσουν στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και ζητούν να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά, να πληρωθούν τα όσα τους χρωστάνε και να ανασταλούν τα νέα επενδυτικά σχέδια στο χώρο των ΑΠΕ.
Ομως, αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι αγρότες που «μπλέχτηκαν» σ' αυτήν την υπόθεση είναι ν' αγωνιστούν, μαζί με το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, για να πάρουν πίσω τα λεφτά που ξόδεψαν και για να επανέλθουν στην καλλιέργεια των χωραφιών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου