Νέα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης προαναγγέλλει τοΔΝΤ με την «έκθεση αξιολόγησης» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και τα οποία συνδέονται με τις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Στα 4 δισ. ευρώ φτάνουν τα πρόσθετα πακέτα μέχρι και το 2016, η εξειδίκευση των οποίων θα ξεκινήσει από φέτος.
Το ΔΝΤ ομολογεί ακόμη ότι όλα τα προηγούμενα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα», όπως συγκεκριμένα το χαράτσι της «αλληλεγγύης», θα παραμείνουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου μπαίνουν τα όποια κοινωνικά επιδόματα έχουν απομείνει, οι μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέα βαριά χαράτσια απέναντι στα λαϊκά στρώματα, η παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών που αφορούν στην Υγεία, η επιτάχυνση και κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.
Ειδικότερα:
1. «Στοχευμένες απολύσεις» στο Δημόσιο: Ορθά κοφτά έρχονται να διευκρινίσουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι «αναγκαίο», κάνοντας λόγο για την αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων για την «εργασιακή εφεδρεία». Σημειώνουν ότι οι «κρατικές αρχές» δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ, ξεκινά άμεσα (μέσα στο 2013) με απολύσεις 27.000 δημοσίων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρώτοι στη λίστα αυτών που «μπορούν να απολυθούν είναι οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Οι επιμέρους στόχοι και εξειδικεύσεις «πρέπει» να έχουν προσδιοριστεί κατά τον «επόμενο έλεγχο της τρόικας», στα μέσα του Φλεβάρη.
2. Στα 4 δισ. ευρώ, για την ώρα, φτάνουν τα πρόσθετα μέτρα που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν μέχρι το 2016. Το νέο αντιλαϊκό πακέτο προγραμματίζεται να συμφωνηθεί στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη 2013. Μεταξύ αυτών και η χρονική επέκταση των μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως το «τέλος αλληλεγγύης», που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ήταν να λήξει το 2015. Είναι απόλυτα φανερό ότι η επιχείρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής στις νόρμες των μονοπωλίων, θα απαιτήσει τη μονιμότητα και όλων των άλλων χαρατσιών, ταυτόχρονα με την παραπέρα διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Για την επίτευξη των «δημοσιονομικών στόχων», ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους (2014) θα περιέχει επιπλέον μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με παραπέρα κλιμάκωση στα 2,8 δισ. ευρώ για το 2015 και σωρευτικά στα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.
3. Κοινωνικά επιδόματα: Μεγάλες «δυνατότητες» βλέπουν στη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος κοινωνικών παροχών», το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει «περίπλοκο και αναποτελεσματικό». Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι τα επιδόματα όπως για την ανεργία, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά.
4. Ιδιωτικοποιήσεις: Διαπιστώνουν μεγάλες αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους. Μέχρι και τον Ιούνη φέτος ετοιμάζουν για προσφορά στα μονοπώλια 21 κρατικές εταιρείες και άλλες βασικές υποδομές. Σημειώνουν ότι οι κρατικές αρχές έχουν εντοπίσει επιπλέον 10.000 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «βάση για την επόμενη φάση των ιδιωτικοποιήσεων». Σε περίπτωση νέων «αστοχιών», αξιώνουν την κατάργηση πρόσφατης νομοθετικής αλλαγής, σύμφωνα με την οποία στις μεγάλου μεγέθους ιδιωτικοποιήσεις λόγο έχει και η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Επίσης, την αλλαγή των υπεύθυνων και των διοικήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), «συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των σημερινών στελεχών από ξένους εμπειρογνώμονες».
5. Κρατικό χρέος: Για το 2020 αναμένεται στο 124% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 μονάδες πάνω από τον επίσημο στόχο, εξέλιξη που προδιαγράφει από τώρα τη συνέχιση των μέτρων αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Σημειώνουν το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» από την πλευρά των κρατών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι «κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί». «Κενά χρηματοδότησης», δηλαδή για την ανάγκη σύναψης και νέων κρατικών δανείων, προκύπτουν για τη διετία 2015-2016, ύψους 9,6 δισ. ευρώ.
6. «Φοροδιαφυγή»: Επισημαίνουν τις «τεράστιες απώλειες» του κράτους, ρίχνοντας το βάρος σε κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων.
Το ΔΝΤ αξιώνει επίσης την παραμονή της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως η «παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι η καλύτερη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά την «επιστροφή στις αγορές», δηλαδή στη σύναψη δανείων από τους τραπεζίτες, «έστω και με μικρά ποσά», τη διαβλέπουν από το 2018.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου