Σελίδες

16 Δεκ 2012

Προχωράει η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

«Θα συνεχίσουν οι απόπειρες και οι πιο συστηματικές προσπάθειες για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Με τα σημερινά δεδομένα, όπου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πορεία αποσάθρωσης, η κύρια τάση που διαφαίνεται είναι η αναμόρφωση να βασιστεί σε δύο πολιτικούς πόλους: Ο ένας της κεντροδεξιάς με άξονα τη ΝΔ, που όμως έχει απολέσει δυνάμεις όχι μόνο σε ψήφους αλλά και από διασπαστικές κινήσεις και ο άλλος της κεντροαριστεράς με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αστική τάξη της χώρας προσαρμόζει τις επιλογές της, παίρνοντας υπόψη ποια πολιτική δύναμη, ποια κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει το εργατικό, λαϊκό κίνημα, να προλάβει την άνοδο της ταξικής πάλης, να εξασφαλίσει ότι είτε ελεγχόμενη είτε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με έξοδο από την Ευρωζώνη θα πραγματοποιηθεί με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις.
Το δίπολο κεντροδεξιά με κορμό τη ΝΔ και κεντροαριστερά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα σχετικά ρεαλιστικό σενάριο για την αστική τάξη, με μεταβατικό ενδεχομένως χαρακτήρα, καθώς υπάρχουν διεργασίες και για γένεση νέων κομμάτων για την παγίδευση της εργατικής λαϊκής συνείδησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σήμερα σε σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, πιο συντηρητική σε σύγκριση με τη σοσιαλδημοκρατία της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν και βρίσκουν πολιτική στέγη σημαντικά τμήματα της εργατικής και κυβερνητικής γραφειοκρατίας, τμήματα μεσαίων στρωμάτων, που είχαν βρει ασυλία ως σύμμαχοι της αστικής τάξης και των κομμάτων της, με παροχές, με φοροδιαφυγή, με συμμετοχή στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι απαρτίζεται και από οπορτουνιστικές δυνάμεις που αποσχίστηκαν από το κομμουνιστικό κίνημα, διατηρούν ορισμένα συνθήματα, μεθόδους, τρόπους δουλειάς ώστε να εμφανιστούν ως ένα αριστερό κόμμα που συσπειρώνει στις γραμμές του από σοσιαλδημοκράτες της 3ης του Σεπτέμβρη έως τους «ανανεωτές» κομμουνιστές.
Η στρατηγική του, όσον αφορά το θέμα της εξουσίας, την ΕΕ, είναι καθαρά σοσιαλδημοκρατική, φιλομονοπωλιακή. Δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υποκαταστήσει την ηττημένη σοσιαλδημοκρατία, να διαμορφωθεί από φυγόκεντρες δυνάμεις του και ορισμένες εξωκοινοβουλευτικές ένα νέο ανάχωμα της λεγόμενης αριστερής ή κομμουνιστικής ανανέωσης.
Η αστική τάξη θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναχαιτίσει την άνοδο της ταξικής πάλης και του ΚΚΕ. Στις επιθυμίες της είναι να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε το 1989 - 1991, είτε να διαλυθεί ή να περιθωριοποιηθεί το ΚΚΕ είτε να μετατραπεί σε συνιστώσα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να αναχαιτιστεί η άνοδος της ταξικής πάλης».
Απόσπασμα από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο (σελίδες 42 - 43).
***
Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος φωτίζονται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Την κινητικότητα στη λεγόμενη κεντροδεξιά, επαληθεύουν οι προσπάθειες της ΝΔ να οικοδομήσει «ευρωπαϊκό μέτωπο», με διακηρυγμένο στόχο να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.
Στόχος είναι να «επαναπατρίσει» ο πόλος της ΝΔ ψηφοφόρους που σήμερα έχουν μετακινηθεί προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή και ταυτόχρονα να ανακόψει την πορεία μεσαίων στρωμάτων, πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα κινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Α. Σαμαρά διαρρέουν ταυτόχρονα ότι μελετάει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος (πιθανά με νέο σύμβολο και νέο όνομα), που θα καλύπτει όλο το χώρο της Δεξιάς και του λεγόμενου «κέντρου».
Στην επιτάχυνση των διεργασιών για τη συγκρότηση κεντροδεξιού πόλου, συμβάλλει και η κρίση στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που εκδηλώθηκε ανοιχτά μέσα στη βδομάδα. Οι αποχωρήσεις δύο βουλευτών (Κ. Μαρκόπουλου και Γ. Κουράκου) και οι αποχωρήσεις στελεχών (Χρ. Ζώης, Δ. Σταμάτης, Μιχ. Γιαννάκης, κ.ά.) από το κόμμα του Π. Καμμένου, προσθέτουν υλικά στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.
Ο Π. Καμμένος καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο «διάλυσης» των ΑΝΕΛ, που υποκινείται από τη ΝΔ και εντάσσεται στα σχέδια του Α. Σαμαρά για νέο «ευρωπαϊκό» κόμμα. Στον αντίποδα, οι αποχωρούντες κατήγγειλαν ανάμειξη του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ. Βουλγαράκη στα εσωκομματικά των ΑΝΕΛ με τον Γ. Κουράκο μάλιστα να τον φωτογραφίζει σαν διαμεσολαβητή για τη χρηματοδότηση του κόμματος.
Το σύνολο των στελεχών των ΑΝΕΛ άφησαν αιχμές για τις δηλώσεις του Π. Καμμένου περί «σύνδεσης με το δολάριο» και του καταλόγισαν «πολιτικά άλματα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε ότι «οι αποχωρήσεις ήταν προσχεδιασμένες για να δημιουργηθεί ομάδα βουλευτών καβάντζα για να περνούν τα νομοσχέδια που δεν ψηφίζει η ΔΗΜΑΡ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ βρίσκονται σε επαφή με στελέχη της ΝΔ που έχουν επίσης αποχωρήσει, με στόχο να συγκροτηθεί ένα νέο πολιτικό μόρφωμα που θα διαπραγματευτεί τη συμμετοχή του με καλύτερους όρους σε μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία του Αν. Σαμαρά για τη δημιουργία νέου κόμματος της κεντροδεξιάς. Ο Δ. Σταμάτης μετά την αποχώρησή του δήλωσε ότι «είναι η ώρα να αποδείξει μεγαλοψυχία και μεγαλοσύνη ο πρωθυπουργός».
Αλλα σενάρια και πληροφορίες θέλουν τμήμα στελεχών που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ και διαβουλεύονται για τη συγκρότηση μιας νέας κίνησης απέναντι στη ΝΔ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλος, μέσα στη βδομάδα αποκάλυψε ότι έχει επαφές με τα στελέχη των ΑΝΕΛ Χρ. Ζώη και Κ. Μαρκόπουλο, αλλά και τους Στ. Παπαθεμελή, Π. Ψωμιάδη και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα, «στα δεξιά της ΝΔ». Ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε, μάλιστα, τη «δημιουργία τρίτου πόλου που να απαντά στο ψευτοδίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας».
«Οι εξελίξεις που ζούμε σηματοδοτούν συνολική ανατροπή στο χώρο της κεντροδεξιάς», επισήμανε σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής (πρώην της ΝΔ) Ν. Σταυρογιάννης, εκτιμώντας ότι «δημιουργείται ένας κεντροδεξιός πόλος ανθρώπων με πολιτική άποψη που μπορεί να γίνει καταλύτης το αμέσως επόμενο διάστημα».
Αναδιάταξη της σοσιαλδημοκρατίας
Τη δημιουργία μόνιμου «Φόρουμ διαλόγου της Κεντροαριστεράς» προωθούν από την πλευρά τους οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή πρώην στελεχών των δύο κομμάτων και άλλων κινήσεων της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Με στόχο να παίξουν ρόλο τρίτου πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και να παραμείνουν ταυτόχρονα ισχυρό ανάχωμα, για τη χειραγώγηση του λαού, οι Βενιζέλος και Κουβέλης προετοιμάζουν το έδαφος για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Ο Ε. Βενιζέλος, ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το Φλεβάρη, έχει απευθύνει «ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής»στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν δημιουργήσει «πολιτικές κινήσεις», επιδιώκοντας να μετατρέψει τις συνεδριακές διαδικασίες σε «αφετηρία» για την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας μέσω της«συνεργασίας της κεντροαριστεράς».
Την Τρίτη, η ΔΗΜΑΡ, μετά από πρωτοβουλία του Φ. Κουβέλη, θα παρουσιάσει «κείμενο» για «βάση διαλόγου με τις εκτός Βουλής δυνάμεις της κεντροαριστεράς», με στόχο την «επαναχάραξη των ορίων Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς».
Στα πλαίσια της αναδιάταξης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ήδη έχει συγκροτηθεί «φόρουμ διαλόγου» με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων Κινήσεων (Κοινωνικός Σύνδεσμος, Πολιτεία 2012, Π80, Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β κ.ά.), στο οποίο αναζητείται η «φόρμουλα» για ανοιχτή συνεργασία ή τη δημιουργία νέου κόμματος.
Οι προτάσεις που εξετάζονται είναι η δημιουργία μιας ελληνικής «Ελιάς» στα πρότυπα της εκλογικής συνένωσης της «κεντροαριστεράς» στην Ιταλία, όπου οι σχηματισμοί που θα μετέχουν θα διατηρούν την «κομματική αυτονομία» τους αλλά θα κατέρχονται μαζί σε εκλογικές αναμετρήσεις. Επίσης, έχει προταθεί και η διενέργεια ενός συνεδρίου παρόμοιου με αυτό που έγινε «στο Επινέ της Γαλλίας το 1971» και οδήγησε στην ανοιχτή συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με την Αριστερά και στη συνέχεια στην άνοδο του Μιτεράν στην εξουσία.
Στις διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αναμένεται να πάρουν ενεργό μέρος πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Αν. Διαμαντοπούλου, Ηλ. Μόσιαλος, Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης, Θ. Πάγκαλος κ.ά.). Ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και ο Αν. Λοβέρδος μετά τη δημιουργία της πολιτικής Κίνησης «ΡΙΚΣΣΥ».
Τα συγκεκριμένα στελέχη, ωστόσο, δεν αποκλείεται να κινηθούν και προς τον Αντ. Σαμαρά, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος και καλέσει σε «συστράτευση» για την «υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».
Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ
Στον άλλο πόλο, βασική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κυριαρχήσει στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να διασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Με δεδομένη την προεκλογική μετακίνηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας και οι Δραγασάκης, Γλέζος, Μηλιός, Σταθάκης, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανοιχτή επικοινωνία με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Παπουτσής κ.ά.), προκειμένου στην πορεία να στηρίξουν ή ακόμα και να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις και στους ΑΝΕΛ, αφού ο Αλ. Τσίπρας φροντίζει να διατηρεί «ζεστές» σχέσεις με τον Π. Καμμένο, μέσω «κοινών πρωτοβουλιών» στη Βουλή. Συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα δύο κόμματα, εκτός από το «αντιμνημονιακό ρεπερτόριο», αποτελούν οι κοινές αναφορές τους για «υποτέλεια» της συγκυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς και η τακτική επίκληση του μείγματος διαχείρισης της κρίσης στις ΗΠΑ, από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου