Σελίδες

29 Νοε 2012

ΚΚΕ: Ναι στην Εξεταστική - Συσκοτίζει τη βασική αλήθεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ


Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την υπογραφή των μνημονίων. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα και αμέσως μετά θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Η θέση του ΚΚΕ
Την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπερψηφίζει το ΚΚΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν τα εργαλεία για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Τα οφέλη από την Εξεταστική θα είναι μικρά και ενδεχομένως ανύπαρκτα όπως έχει αποδείξει η ίδια η πείρα, τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σκεπτικό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «προσπαθεί να συσκοτίσει τη βασική αλήθεια: Πως καμιά διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη μορφή διαχείρισης, όπου θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα οι μονοπωλιακοί όμιλοι και ταυτόχρονα θα είναι βελτιωμένη η θέση της εργατικής τάξης. Ότι το πρόβλημα είναι το μείγμα και όχι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση με τα CDS, αλλά και το ποιους επιχειρηματικούς ομίλους εξυπηρέτησε η ΤτΕ, βάζοντας στο PSI τα αποθεματικά Ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων.
«Η πείρα έχει αποδείξει ότι τα οφέλη από τις Εξεταστικές Επιτροπές είναι μικρά και ενδεχομένως ανύπαρκτα. Πολλές φορές λειτούργησαν, ανεξάρτητα από τις προθέσεις αυτών που έκαναν την πρόταση για τη σύστασή τους, ως εργαλεία συγκάλυψης και πάνω από όλα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα σκάνδαλα, τη σήψη και τη διαφθορά στην Ελλάδα και παντού», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Σημείωσε ότι η σήψη και η διαφθορά προκύπτει από την εξυπηρέτηση συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας και δεν αντιμετωπίζονται αν δεν ανατραπεί συνολικά το εκμεταλλευτικό σύστημα. Τόνισε πως διέξοδος για το λαό και η κάθαρση θα υπάρξει αν δεν υποταχθεί κάτω υπό ξένες σημαίες, αν δε διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, μερκελιστές - ομπαμιστές. Η πραγματική διαπάλη, σημείωσε, διεξάγεται ανάμεσα στους παραγωγούς του πλούτου και στους σφετεριστές του. Κάλεσε στη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου ρήξης και ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, έξω από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους, σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας.
Οι θέσεις των άλλων κομμάτων
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, καλλιέργησε αυταπάτες πως με τη σύσταση Εξεταστικής μπορεί να υπάρξει κάθαρση, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηθική και πολιτική τάξη.
Τη σύσταση Εξεταστικής απέρριψαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με το σκεπτικό πως επιχειρείται η ποινικοποίηση πολιτικών επιλογών και πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με αυτό τον τρόπο επικοινωνιακά παιχνίδια για μικροκομματικά οφέλη.
Όχι σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είπε ο Νίκος Τσούκαλης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας ότι θέλει να αποκαλυφθούν σκοτεινά πράγματα γύρω από την υπόθεση, ωστόσο δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια ψύχραιμη και νηφάλια εξέταση της υπόθεσης.
Ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν προσυπέγραψε το δικό τους αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας πως «το αντιμνημονιακό - δημοκρατικό μπλοκ θα έπρεπε να είναι ενωμένο».
Υπέρ της Εξεταστικής τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, με τον εισηγητή του κόμματος να δηλώνει πως θα έπρεπε κανονικά να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, γιατί υπάρχουν όπως είπε ποινικές ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου