Σελίδες

19 Ιουλ 2012

Εξαθλιώνουν το λαό και τον κοροϊδεύουν

Πλήρης και ταχύτατη η εφαρμογή των προαποφασισμένων μέτρων, με χρυσόσκονη την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος

Ούτε ρούπι δεν κουνήθηκαν από τα προαποφασισμένα μέτρα που χρεοκοπούν ανεξέλεγκτα και εξαθλιώνουν το λαό, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωση και την αποφασιστικότητά τους στην πλήρη και ταχύτατη υλοποίηση του σχεδίου εξόδου από την κρίση, προς όφελος της πλουτοκρατίας και των δανειστών - εταίρων.
Το μήνυμα που έστειλαν μετά την τρίωρη σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ότι τα άγρια μέτρα λιτότητας για φέτος και τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστούν κανονικά και πως θα επιταχύνουν το ρυθμό υλοποίησης των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και αντιδραστικών διαρθρωτικών ανατροπών, που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης.

Ταυτόχρονα, ξετυλίγουν μια καλά οργανωμένη προπαγανδιστική εκστρατεία με στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να παρατείνουν την ανοχή του, αποκρύβοντας την έκταση και το βάθος της νέας αντιλαϊκής θύελλας. Σ' αυτό το πλαίσιο, αναπαράγουν με ένταση τα χιλιοειπωμένα και χρεοκοπημένα παραμύθια περί «ισοδύναμων μέτρων», εμπαίζοντας ξεδιάντροπα το λαό, ενώ ταυτόχρονα ψεύδονται συνειδητά ότι τάχα δεν πρόκειται να υπάρξουν «νέα μέτρα εντός του 2012».
Σε ράγες αντιλαϊκές
Ειδικότερα, στη χτεσινή σύσκεψη, οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν ομόφωνα:
  • Πρώτον, να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα, δίχως καμία εξαίρεση, που έχουν αποφασιστεί για φέτος, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωματικών μέτρων ύψους 3 δισ. του περασμένου Μάρτη, που αφορούν κυρίως το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, τις περικοπές στη δαπάνη για τα φάρμακα, τον ΕΟΠΥΥ και τα ειδικά μισθολόγια. «Θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις της νομοθεσίας και του ίδιου του προϋπολογισμού, όπως αυτός τροποποιήθηκε τελευταία φορά τον Μάρτιο. Αρα όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα θα εφαρμοστούν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνοψίζοντας την απόφαση που πάρθηκε στη σύσκεψη.
  • Δεύτερον, να προχωρήσουν με «φαστ τρακ» διαδικασίες οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στους δανειστές για τη βούληση της κυβέρνησης να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα ειδική σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη βδομάδα. Ηδη όμως προαναγγέλλεται ότι θα προχωρήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, αλλά και όσες έχουν προετοιμαστεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. «Πρέπει να δείξουμε την αξιοπιστία μας, προωθώντας με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως έχουν παρουσιαστεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», είπε ο Ευ. Βενιζέλος, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών αποφάσεων.
  • Τρίτον, να οριστικοποιηθεί πάση θυσία ο κατάλογος των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-14, ώστε να είναι έτοιμος να παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη βδομάδα. Η εντολή που δόθηκε στον υπουργό Οικονομικών είναι να ετοιμαστούν δύο σενάρια. Ενα με τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος των 11,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2014 και ένα μέχρι το τέλος του 2016, για την περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης. Οπως δήλωσε εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στη σύσκεψη συζητήθηκαν «οι βασικές κατευθύνσεις» για τα μέτρα των 11,5 δισ. και όχι συγκεκριμένα μέτρα. Ο ίδιος πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των λεγόμενων «οριζόντιων περικοπών» σε μισθούς και συντάξεις, παρά τις περί του αντιθέτου κάλπικες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εταίρων.«Δεν μπορώ να σας πω τίποτα αυτή τη στιγμή, έχουμε ακόμα δουλειά»,δήλωσε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα παίρνει διαρκώς μέτρα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος των 11,5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει νέα άγρια σφαγή μισθών, συντάξεων, κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, περικοπές δαπανών για Υγεία και Παιδεία, νέα χαράτσια και μείωση των δημοσίων υπαλλήλων 150.000. Πάντως, ο Γ. Στουρνάρας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σύσκεψης δηλώνοντας «συμφωνήσαμε σε όλα».
Την ίδια στιγμή, η απαρέγκλιτη και πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών με την τρόικα, θεωρείται από τους κυβερνητικούς εταίρους ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διαπραγματευτούν με την τρόικα την παράταση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια.
Μοιρασμένοι ρόλοι
Ταυτόχρονα, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ξετυλίγεται και η ενορχηστρωμένη καμπάνια πλύσης εγκεφάλου του λαού, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο να κρατήσουν το λαό γονατισμένο. Από τις χθεσινές δηλώσεις φάνηκε καθαρά ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενεργούν βάσει προκαθορισμένων ρόλων στην κατεύθυνση αυτή και απόλυτα συντονισμένοι. Με μια φωνή, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης μοίρασαν ψεύτικες υποσχέσεις ότι δε θα ληφθούν «νέα μέτρα μέσα στο 2012», λες και αυτά που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για να τσακίσουν το λαό!
Νέα μέτρα όμως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ληφθούν μέσα στο 2012, λόγω της κρίσης που βαθαίνει και των δυσκολιών που προκύπτουν στη διαχείρισή της, όπως ακριβώς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, διαψεύδοντας παταγωδώς τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων. Ηδη έχει διαπιστωθεί «τρύπα» στον προϋπολογισμό, ύψους 2 δισ. ευρώ, που καθιστά αναπόφευκτη τη λήψη νέων μέτρων.
Το θέμα έχει ήδη τεθεί από την τρόικα, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα τα αποφύγει, επικαλούμενη τη βαθιά κρίση. Ομως, την ίδια στιγμή διαμηνύει ότι είναι έτοιμη «να απορροφήσει σταδιακά» τις όποιες υστερήσεις παρουσιαστούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως διαβεβαίωναν χτες πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιοι, επίσης, πουλούσαν φούμαρα περί «ισοδύναμων μέτρων» στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία όμως δεν ανέφεραν συγκεκριμένα, καθώς και «κοινωνική ευαισθησία» για τα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Θα εξασφαλίσουμε τη μη επιβάρυνση των νοικοκυριών, μετά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ο Φ. Κουβέλης.
Ο ίδιος δε δίστασε να αναπαράγει το παραμύθι των «ισοδύναμων μέτρων», δηλώνοντας ότι «αυτά πρέπει να εξευρεθούν από την περικοπή των περιττών δημοσίων δαπανών που αφορούν κατά κύριο λόγο στο λειτουργικό κόστος και προφανώς όχι στο μισθολογικό κόστος». Παρομοίως, εμφανίζεται ως δήθεν φιλολαϊκό μέτρο η αύξηση των δόσεων στο χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ (!) και η χαλάρωση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ «για να ανασάνει η αγορά», όπως είπε Φ. Κουβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου