Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Εκβιασμοί και απειλές Μάνεση ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς


Επιμένει η εργοδοσία του Μάνεση, και συνεχίζει να τραβάει το σχοινί της αδιαλλαξίας και της πρόκλησης απέναντι στους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, επιχειρώντας με γνωστές απειλές και εκβιασμούς να σπάσει έναν περήφανο αγώνα εννιά μηνών και να επιστρέψουν με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς τους 120 απολυμένους. 
Μάλιστα, χτες πυροδοτήθηκε μία νέα προσπάθεια εκβιασμού -στο φόντο της στήριξης που και η κυβέρνηση συνεχίζει να προσφέρει στο Μάνεση- καθώς με αφετηρία διάφορα sites, κυρίως οικονομικά, διοχετεύονταν καρμπόν «ρεπορτάζ» που μίλαγαν για κλείσιμο του εργοστασίου της επιχείρησης στον Ασπρόπυργο αν δεν σπάσει η απεργία. 
Χωρίς καμία αναφορά σε κάποιο επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση, οι σχετικές ιστοσελίδες έλεγαν ότι «πληροφορίες αναφέρουν» και ενημέρωναν ότι μέσα στη βδομάδα κατατίθεται από την επιχείρηση αίτημα για μαζικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου.

Τα «σενάρια» αυτά έδωσαν -όπως ήταν αναμενόμενο- υλικό στα «παπαγαλάκια» του Μάνεση και του κάθε Μάνεση να εξαπολύσουν νέα επίθεση στους απεργούς, αναπαράγοντας το γνωστό ψέμα ότι οι αγώνες κλείνουν τις επιχειρήσεις (βλ. τηλεοπτικός ΣΚΑΪ). 
Ο στόχος τους προφανής: να υποταχθούν οι εργάτες σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχονται σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Αλλά και να κρυφτεί ότι αυτός που κλείνει τα εργοστάσια και αυξάνει την ανεργία δεν είναι άλλος από την ένταση του ανταγωνισμού και το κυνήγι του κέρδους, τα συμφέροντα κάθε εργοδότη. Γι' αυτό και τα «λουκέτα» κλειδώνουν το ένα μετά το άλλο σε μια σειρά μονάδες όπου όχι μόνο δεν κουνιέται φύλλο, αλλά και σε μονάδες που -με βάση τις λαϊκές ανάγκες- θα έπρεπε να ενισχυθούν και όχι να κλείνουν. Αναμενόμενη ήταν και η λάσπη που συντεταγμένα έριχναν τα «ρεπορτάζ» στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ, με το επιχείρημα ότι τα μέλη τους κρατάνε πύλες εργοστασίων κλειστές...
Τσιμουδιά για το ραδιενεργό φορτίο

Πάντως, εντύπωση προκαλούσε ότι οι «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι τσιμουδιά δεν έβγαλαν για το σάλο που έχει σηκωθεί μετά την αποκάλυψη - βόμβα για το ραδιενεργό φορτίο που έφυγε από το εργοστάσιο του Βόλου και στάλθηκε πίσω από την Ιταλία. Αποκάλυψη που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Βόλου (και όχι μόνο), ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί προκλητική σιωπή.
Σήμερα το μεσημέρι το σωματείο των χαλυβουργών θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ΝΔ, συνεχίζοντας τις επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να πάρουν θέση πάνω στο υπόμνημα με τις συγκεκριμένες προτάσεις που ομόφωνα ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η ΓΣ των χαλυβουργών.

Ασύδοτη δράση με τις πλάτες της κυβέρνησης
Εκκωφαντική είναι η «σιωπή» της κυβέρνησης απέναντι στην ασύδοτη δράση του μεγαλοβιομήχανου Μάνεση. Η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», αφού πλούτισε για χρόνια συμμετέχοντας σε τεράστια έργα όπως η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το αεροδρόμιο των Σπάτων κ.τ.λ. παίζει τώρα με τις τύχες εκατοντάδων εργατών και των οικογενειών τους και η κυβέρνηση μένει θεατής.
Εδώ και εννιά μήνες με την αδιάλλακτη τακτική του κρατάει κυριολεκτικά «oμήρους» 380 εργαζόμενους στον Ασπρόπυργο και τις οικογένειές τους επειδή πολύ απλά αρνήθηκαν και αρνούνται να γίνουν σκλάβοι του. Την ίδια ώρα όμως εκείνος εξασφάλισε άδεια για λιμάνι μπροστά από το εργοστάσιο για να το αναπτύξει και να του εξασφαλίσει δουλειές στο μέλλον. Πήρε πλουσιοπάροχο δάνειο από πέντε τράπεζες που αυτήν την περίοδο δεν δίνουν ούτε σεντς και ταυτόχρονα διεκδικεί με αξιώσεις φτηνότερο ρεύμα. Δημιούργησε ομάδα απεργοσπαστών που καθημερινά στέλνει μαζί με μπράβους στο εργοστάσιο για να στήνει σκηνικό έντασης για να σπάσει ο περήφανος και ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών.
Την ίδια στιγμή, στο άλλο εργοστάσιο αυτό του Βόλου κατάφερε με τη βοήθεια των ξεπουλημένων συνδικαλιστών του σωματείου να μετατρέψει τους εργάτες εκεί σε απεργοσπαστικό μηχανισμό βγάζοντας όλη την παραγωγή της επιχείρησης. Οι συνέπειες όμως ήταν οι εργάτες να έχουν κυριολεκτικά εξουθενωθεί από την εντατικοποίηση της εργασίας που είχε σαν αποτέλεσμα και δύο ατυχήματα. Και η τελευταία είδηση - αποκάλυψη ότι εργαζόμενοι, κάτοικοι του Βόλου βρίσκονται εκτεθειμένοι σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας αποτελεί τουλάχιστον βόμβα: Φορτίο που είχε φύγει από το εργοστάσιο του Βελεστίνου μόλις έφτασε στη Σαρδηνία εντοπίστηκαν τιμές ραδιενέργειας που ξεπερνούν κι αυτές που ανιχνεύθηκαν σε φορτία που είχαν φύγει από τη Φουκοσίμα μετά το πυρηνικό ατύχημα.
Η λέξη ανεξέλεγκτος προφανώς και δε φτάνει για να χαρακτηρίσει τη δράση του συγκεκριμένου καπιταλιστή βιομηχάνου. Το ερώτημα είναι πού βρίσκει η κυβέρνηση το θράσος να βγαίνει και να «πουλά» συμπόνοια στους εργάτες και όλο το λαό της χώρας, όταν γίνεται όχι απλά θεατής αλλά χειροκροτητής όλης αυτής της ασύδοτης δράσης. Επαναλαμβάνει συνέχεια - όπως και ο Μάνεσης - την ανάγκη στήριξης της ανταγωνιστικότητας επιτρέποντάς του να δρα όπως εκείνος θέλει, και αυτό γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο...


Γ. ΜΙΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου