Η πολιτική εξόντωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια, είναι στρατηγική της ΕΕ και προχωράει ανεξάρτητα από μνημόνια και τρόικες, όπως επιβεβαιώνει η περίπτωση της Ισπανίας. Χθες, λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής που παρουσιάστηκε σαν νίκη της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, ο
Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι προανήγγειλε αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 18%, μαζί με το «κόψιμο» του δώρου Χριστουγέννων στους δημόσιους υπαλλήλους.
Ολα αυτά, ως πρώτο μέρος του πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, διαστάσεων «μαμούθ», για την «εξοικονόμηση» από την κυβέρνηση συνολικά 65 δισ. ευρώ στα επόμενα δυόμισι χρόνια! Την ίδια ώρα που η επίσημη ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό (τον Μάη έφτασε στο 24,6%), ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταξύ άλλων και μείωση των επιδομάτων ανεργίας, το οποίο θα δίνεται στο εξής για μικρότερη περίοδο. Εξήγγειλε ακόμη «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό, με την εισαγωγή του «παράγοντα βιωσιμότητας»του συστήματος, που σημαίνει πετσόκομμα παροχών και συντάξεων, μαζί και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Παράλληλα, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές, μαζί με «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.
Ο Ραχόι, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στην Ελλάδα ως υπόδειγμα διαπραγματευτή στην τελευταία Σύνοδο, δήλωσε χτες στο ισπανικό κοινοβούλιο ότι κατανοεί (!) «πως τα μέτρα αυτά πλήττουν τον καθένα», αλλά «οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα». Πρόκειται για δηλώσεις καρμπόν με αυτές που κάνουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και στην Ελλάδα, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα ταξικά μέτρα που παίρνουν σε βάρος του λαού.
Οι αντιλαϊκές ανατροπές στην Ισπανία αναμένεται να ενταθούν με την υπογραφή και του λεγόμενου «μνημονίου κατανόησης» 32 σημείων, που συνοδεύει την λεγόμενη ευρωπαϊκή στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Στο προσχέδιο του μνημονίου αναφέρονται συγκεκριμένα, η εισαγωγή φορολογικού συστήματος «ανάλογου της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και πιο ευνοϊκού για την ανάπτυξη», οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα επαγγελματικών κλάδων και η ολοκλήρωση της σύνδεσης των ισπανικών ενεργειακών υποδομών με εκείνες των γειτονικών χωρών.
Υπενθυμίζεται πως η ισπανική κυβέρνηση πήρε από το Γιούρογκρουπ και το Εκοφίν, παράταση ενός έτους, μέχρι το 2014, για να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τσακίζοντας στην κυριολεξία το λαό. Ανάλογη παράταση διεκδικεί και η ελληνική συγκυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου