Σελίδες

6 Ιουλ 2012

ΙΤΑΛΙΑ: Λαίλαπα με απολύσεις και «σφαγή» των δημοσίων δαπανών


Νέα αντιλαϊκά μέτρα ανελέητης λιτότητας για την εξοικονόμηση 7 ως 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τρέχοντος χρόνου, εξαπολύοντας τους επόμενους μήνες ένα μπαράζ απολύσεων εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι. Τα ακριβή μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών επρόκειτο να αποφασιστούν χτες βράδυ στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, εντούτοις από νωρίς χτες το πρωί είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για το νέο εφιάλτη που περιμένει τον ιταλικό λαό, ιδιαίτερα με τη σχεδιαζόμενη νέα δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας...
Ως το 2014 σχεδιάζεται η απόλυση ή η αναγκαστική συνταξιοδότηση όχι 100.000 (όπως είχε αρχικά διαρρεύσει) αλλά τουλάχιστον 200.000 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς προγραμματίζεται να προστεθεί στη στρατιά ανέργων το 10% και κατά περίπτωση το 20% του προσωπικού διαφόρων υπουργείων. Επιπλέον ετοιμάζεται η απόλυση του 10% των ενόπλων δυνάμεων και άλλες 150.000 απολύσεις του
ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού περιφερειακών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, οι απολύσεις υπαλλήλων οργανισμών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της συγχώνευσης μικρών δήμων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Κοριέρε ντέλα Σέρα» μόνον οι περικοπές στον τομέα Υγείας ως το τέλος τρέχοντος έτους υπολογίζονται σε ένα δισ. ευρώ και σε δύο δισ. ευρώ από το 2013. Οι περικοπές στην Παιδεία το επόμενο εξάμηνο υπολογίζονται σε περίπου 200.000.000 ευρώ.
Η αύξηση του ΦΠΑ φέρεται πως αναβάλλεται για το Γενάρη του 2013 και αναμένεται αύξηση κατά μία μονάδα (για να πάει στο 22% από 21% και στο 11% από 10% για τρόφιμα και άλλες υπηρεσίες).
Μπροστά στη νέα σφαγή θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αναγκάζονται να εξαγγέλλουν, χωρίς όμως να προσδιορίζουν πότε, 24ωρη πανιταλική απεργία. Οι αντιδράσεις από τη βάση είναι έντονες, ωστόσο είναι φανερό ότι οι ηγεσίες αυτές ετοιμάζονται να παίξουν τον «πυροσβεστικό ρόλο» που παίζουν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους «κοινωνικούς διαλόγους» και την «ταξική συναίνεση». Χαρακτηριστική η δήλωση του συνδικαλιστή της «Cisl», Τζοβάνι Φαβερίν, σε ιταλική εφημερίδα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Μόντι «οδηγούν τον ασθενή - το ιταλικό δημόσιο - στο χειρουργείο, χωρίς να του έχουμε βγάλει ούτε μια ακτινογραφία, με κίνδυνο να κοπεί το υγιές αντί για το προβληματικό πόδι...».
Η Ενωση των Συνδικάτων Βάσης, που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και συσπειρώνει αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, καλεί την εργατική τάξη να αντιδράσει σε ρήξη με το κεφάλαιο και να πάρει στα δικά της χέρια την υπόθεση να μπει φρένο στον κατήφορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου