Σελίδες

8 Οκτ 2012

Δημοσιογραφικές πληροφορίες

Ρε παιδιά, έχει διαβάσει ή έχει ακούσει κάποιος από σας ποια είναι εν τέλει αυτά τα γαμημένα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέττο των 11,5 + 3 δισ.; Λέω 11,5 + 3 επειδή -υποτίθεται πως- τα 11,5 αποτελούν απαίτηση της τρόικας προς αναπλήρωση των αστοχιών στην εκτέλεση του προγράμματος διάσωσης και τα άλλα 3 συνιστούν δική μας πρωτοβουλία (τα παίρνουμε από μόνοι μας ώστε να έχουμε καβάντζα σε πιθανές μελλοντικές αστοχίες).

Λοιπόν; Έχετε πάρει χαμπάρι κάτι επίσημο; Συγγνώμη που ρωτάω αλλά η μόνη ενημέρωση που έχω αντιληφθεί είναι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και οι εκτιμήσεις των λογής-λογής δοκησισόφων αναλυτών. Ειδικά αυτές οι "δημοσιογραφικές πληροφορίες" (η προέλευση των οποίων δεν αποκαλύπτεται, λόγω δημοσιογραφικού απορρήτου) με εκνευρίζουν σε σημείο αηδίας. Παλιότερα, επί χούντας, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να πλασάρουν μια "πληροφορία" (προσοχή στα εισαγωγικά), ισχυρίζονταν ότι την έμαθαν από "έγκυρους κυβερνητικούς κύκλους". Αργότερα, ο γερο-Καραμανλής δημιούργησε το υφυπουργείο τύπου, ως αρμόδιο επισήμως μεν για την επίσημη ενημέρωση των συντακτών ανεπισήμως δε για την λογοκρισία, οπότε οι "έγκυροι κυβερνητικοί κύκλοι" πέθαναν. Έλα, όμως, που κάθε "σοβαρό" ΜουΜουΕ χρειάζεται το "κάτι παραπάνω", δηλαδή αυτό το κάτι που ξέρω μόνο εγώ και κανένας άλλος...



Κάπως έτσι, λοιπόν, τα λογής-λογής κουτσομπολιά αναβαθμίστηκαν σε "δημοσιογραφικές πληροφορίες". Και μιας κι ο κάθε συντακτάκος μπορούσε άνετα να κρυφτεί πίσω από το περίφημο δημοσιογραφικό απόρρητο, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να αναδειχθεί η παπαριά τού οποιουδήποτε σε...συνταρακτική αποκάλυψη. Χαρακτηριστικό δείγμα όλης αυτής της ανοησίας αποτελεί το γελοιωδέστατο πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής" περί κάποιου δήθεν πραξικοπήματος που δήθεν απεφεύχθη, χάρη στην δήθεν εγρήγορση κάποιου δήθεν πολιτικού.

Φυσικά, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αναξιοποίητη την συγκεκριμένη τακτική και την χρησιμοποιούν ως ιδιότυπη δημοσκόπηση και ως αποτελεσματικό εξάρτημα του μηχανισμού "μαστίγιο-καρότο". Με απλά λόγια, διοχετεύουν μια "δημοσιογραφική πληροφορία" και περιμένουν τις αντιδράσεις, ώστε να παρουσιαστούν κατόπιν ως φιλολαϊκοί πυροσβέστες. Θέλετε ένα κλασσικό παράδειγμα; Την εποχή που το κάθε αστικό τηλεφώνημα κόστιζε ένα δίφραγκο, βγήκε μια εφημερίδα και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση της τηλεφωνικής μονάδας στις 7 δραχμές. Έγινε σούσουρο, ακούστηκαν φωνές... ώσπου βγήκε η κυβέρνηση και διέψευσε το δημοσίευμα, ενημερώνοντας τον κόσμο ότι η αύξηση θα έφτανε μόνον ως τις 5 δραχμές.

Πάμε τώρα στα σημερινά. Οι "δημοσιογραφικές πληροφορίες" ενημερώνουν τον κόσμο ότι η "κρίση χρέους" επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια στα 67, επειδή έτσι το κράτος θα εξοικονομήσει 1,1 δισ. Παράλληλα, κάποιες άλλες "δημοσιογραφικές πληροφορίες" αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι σπάνε τα κεφάλια τους προκειμένου να βρουν ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθεί αυτή η αύξηση. Φυσικά, καμμία δημοσιογραφική πληροφορία δεν αποκαλύπτει την πραγματικότητα. Ποιά πραγματικότητα; Δείτε:

Κατ' αρχήν, ας δεχτούμε ότι ορθώς γίνεται λόγος για εξοικονόμηση 1,1 δισ. και λέω "ας δεχτούμε" επειδή αυτό το νουμεράκι είναι τερατώδες και δεν προκύπτει με καμμία λογική. Προφανώς μιλάμε για εξοικονόμηση αποκλειστικά από την χορήγηση συντάξεων. Όμως, μια σωστή αναλογιστική μελέτη πρέπει να λογαριάζει όλες τις παραμέτρους. Π.χ., μπορεί το κράτος να γλιτώσει δυο χρόνων συντάξεις ενός δημοσίου υπαλλήλου αλλά θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με δυο χρόνων μισθούς, κονδύλι σαφώς μεγαλύτερο. Και, βέβαια, θα πρέπει απαραιτήτως να συνυπολογιστεί η ποιότητα της δουλειάς ενός 67χρονου σε σχέση με εκείνη του 25χρονου, ο οποίος -δυνητικά- θα τον αντικαθιστούσε (να δω 67χρονο πηλοφόρι σε γιαπί και τί στον κόσμο!).

Θα αναρωτιέστε, βέβαια, γιατί δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Χμμμ... Ποιός σας είπε ότι δεν υπάρχει; Την αποκάλυψε ο βουλευτής Αχαΐας τού ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Τί λέει αυτή η μελέτη; Ότι η συνολική ωφέλεια του δημοσίου από την διετή επιμήκυνση του εργάσιμου βίου θα είναι μόλις 5 εκατομμύρια τον χρόνο!

Δυο χρόνια δουλειάς παραπάνω για πέντε εκατομμύρια τον χρόνο! Λιγώτερο απ' όσο θα κοστίσουν τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα. Ασύγκριτα λιγώτερα από τα 77 εκατομμύρια που μας κόστισε η συμμετοχή μας στις -λεγόμενες- ειρηνευτικές εκστρατείες τού ΟΗΕ. Και χαοτικά λιγώτερα από το ένα εκατομμύριο που κοστίζουν κάθε μέρα (*) οι ελληνικές μονάδες που συμμετέχουν στις αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις...

Αλλά όλα τούτα δεν πρόκειται να τα αποκαλύψει καμμία "δημοσιογραφική πληροφορία"... Καμμία. Και ποτέ.


(*) Το νούμερο είναι σωστό και το επαναλαμβάνω προς εμπέδωση: ένα εκατομμύριο κάθε μέρα!

ΑΠΟ Cogito ergo sum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου