Σελίδες

3 Σεπ 2012

Μοναδικό νεανικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Τρίτση», στο Ιλιον
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το κεντρικό τριήμερο κορύφωσης του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα. Οι εκδηλώσεις του θα γίνουν στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη στο «Πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"», στοΙλιον.
Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.
Για άλλη μια χρονιά, πραγματικά πλούσιο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει πολλές δεκάδες εκδηλώσεις στις τρεις μουσικές σκηνές, τη θεατρική σκηνή του και τους επιμέρους θεματικούς χώρους του. Πολλοί γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, θα συναντηθούν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με νέους, αλλά και ερασιτέχνες δημιουργούς, θα ξεδιπλώσουν την επικοινωνία τους με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ σε μια νεανική γιορτή, που όμοιά της δεν υπάρχει άλλη, εδώ και χρόνια στη χώρα μας.
Δεκατρείς οργανωμένες συζητήσεις
Κάθε γωνιά και κάθε δρομάκι στο Πάρκο «Τρίτση» θα είναι δυνάμει κι ένας
χώρος συζήτησης και προβληματισμού μέσα στο τριήμερο του Φεστιβάλ. Παράλληλα όμως, μέσα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και 13 οργανωμένες συζητήσεις με διαφορετικά θέματα. Ανάμεσά του ξεχωρίζει την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, η συζήτηση με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη διέξοδο από την κρίση.
  • ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:

ΦΡΑΓΚΟΣ
-- «Μη «φυτέψεις» το μυαλό και τα όνειρά σου». Οι μαθητές συζητούν για το πρόβλημα τωνναρκωτικών με τους: Κώστα Αρβανίτη, μέλος ΔΣ ΚΕΘΕΑ και δημοσιογράφος, Ηλία Μιχαλαρέα, δρ ψυχολογίας και πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Ηλιάνα Ναζεντιάδου, μέλος της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ και με εκπροσώπους θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης (Μαθητική σκηνή).
-- «Κοινωνική αλληλεγγύη: Συνήθεια στη φτώχεια ή στοιχείο της πάλης ενάντια στην εξαθλίωση;» (Χώρος νέων εργαζομένων).
-- «Ενημέρωση και Διαδίκτυο: νέοι δρόμοι για την ενημέρωση - νέοι δρόμοι για τη χειραγώγηση». Ομιλητές: Σταύρος Ξενικουδάκης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», Γρηγόρης Λιονής, μέλος Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Συντονιστής: Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή». (Χώρος ΑΕΙ- ΤΕΙ).
-- Βιβλιοπαρουσίαση: Επιστολές προς τους γονείς, του Μακαρένκο. (Παιδότοπος).
-- «Οταν στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Συζήτηση με ξένες αντιπροσωπείες για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την όξυνση της επίθεσης στους λαούς της Ευρώπης. Συμμετέχουν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Νεολαιών από Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία (Διεθνούπολη).
-- «Η δική μας τέχνη δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας...» Συζήτηση για το σύγχρονο προορισμό της τέχνης και του καλλιτέχνη. Εισηγητές: Ελένη Μηλιαρονιολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, Κώστα Ρόθος, γλύπτης. Συντονιστής: Λεωνίδας Βαρδαρός, σκηνοθέτης (Χώρος πολιτισμού).
-- «Ολυμπιακοί Αγώνες: Οταν τα κέρδη κάνουν ρεκόρ». Συμμετέχουν: Κώστας Τσιδημόπουλος, Ομοσπονδιακός προπονητής του ολυμπιονίκη του tae kwon do Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Στέλλα - Ηρώ Λεδάκη, αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας στο Λονδίνο, Δήμος Μπουλούκος, δημοσιογράφος (Χώρος αθλητισμού).
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:
-- «Δεν πάει άλλο έτσι πια/ Αλλά διέξοδος ποια είναι;» (Μπρεχτ). Συζήτηση γύρω από τα ζητήματα διαχείρισης της κρίσης, διεξόδου από την κρίση και προς όφελος ποιας τάξης. Εισηγήτρια: Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (Λαϊκή σκηνή).
-- «Παλεύοντας για το δίκιο». Συζήτηση με χαλυβουργούς (Ελλάδα) και ανθρακωρύχους (Ισπανία) για τις πολυήμερες ταξικές αναμετρήσεις (Χώρος νέων εργαζομένων).
-- «Ασκηση σε πληθυσμούς με προβλήματα υγείας». Εισηγητής Νίκος Γελαδάς, καθηγητής εργοφυσιολογίας στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας (Χώρος Αθλητισμού).
-- «Ανταλλάσουμε πείρα για τους αγώνες μας» συζήτηση με μαθητές εκπροσώπους Κομμουνιστικών Νεολαιών από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική (Μαθητική Σκηνή).
-- Συζήτηση με νέους γονείς: «Μιλώντας στα παιδιά μας για την κρίση» (Παιδότοπος).
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:
-- «Οφέλη της Ασκησης στη νεολαία». Εισηγητές Δημήτρης Χατζηχαριστός, καθηγητής αθλητικής παιδαγωγικής στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας, Κατερίνα Ζουνχιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια αθλητικής παιδαγωγικής στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας (Χώρος αθλητισμού).
Καλλιτεχνικά αφιερώματα
Παράλληλα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, πέρα από τις συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών, όπως η μεγάλη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τον Γιάννη Κούτρα και την Αννα Λινάρδου (το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη) δομείται σε μεγάλο βαθμό σε συλλογικά αφιερώματα. Τέτοια αφιερώματα είναι:
  • ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:
-- «Το σεργιάνι μας στον κόσμο...». Ενα αφιέρωμα με αφορμή τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Ερμηνευτές: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Νάνα Ντινοπούλου.
-- «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία...». Ενα αφιέρωμα στον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Ερμηνευτές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δώρος Δημοσθένους, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Μπάσης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:
--«Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!». Μουσική και τραγούδια από το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το θίασο «Μοντέρνοι Καιροί» και την Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Εγγλέζος.
--«Το ελληνικό ροκ του χθες και του σήμερα». Συναυλία - αφιέρωμα με τους: Διονύση Τσακνή, Νίκο Ζιώγαλα, Γιάννη Μηλιώκα, Λάκη Παπαδόπουλο και Μπλε.
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ:
--«Τ' όνειρό σου ανασταίνω...». Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο. Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Χρήστος Λεοντής. Ερμηνευτές: Μαρία Αναματερού, Πάνος Μπούσαλης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Τρίφωνο, Διονύσης Τσακνής, Ιωάννα Φόρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου