Μια «ταινία», πολλά ερωτηματικά και επικίνδυνη ένταση
Προβοκάτσια αγνώστου προέλευσης ...μυρίζει η όλη υπόθεση
«Σκοτεινά σημεία», διαρκώς αυξανόμενα ερωτήματα και απορίες προκύπτουν από την αιφνιδιαστική εμφάνιση στο διαδίκτυο αποσπασμάτων από ταινία προσβλητική για τον Μωάμεθ, η οποία έχει πυροδοτήσει κύματα αγανάκτησης σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες έχουν γίνει θέατρο εξοργισμένων διαδηλώσεων με στόχο, κυρίως, τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές. Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν στην ταυτότητα, στα κίνητρα και τους στόχους των δημιουργών της, αλλά και στην επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας για να γνωστοποιηθεί στον αραβικό κόσμο.
Μιας συγκυρίας εξαιρετικά ευαίσθητης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ανεβαίνουν οι τόνοι κατά του Ιράν και στις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», δηλαδή όπου υπήρξαν ανατροπές καθεστώτων σε μια προσπάθεια αστικών εκσυγχρονισμών με βάση τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, με κυριότερες τις Αίγυπτο και Τυνησία, γίνεται σκληρή διαμάχη ανάμεσα σε μερίδες των αστικών τάξεων, με τους λαούς να εξακολουθούν να βιώνουν την ίδια οικονομικοκοινωνική βαρβαρότητα.
Επιπλέον, το όλο ζήτημα είναι προφανές ότι θα αξιοποιηθεί ολοένα και περισσότερο και στην προεκλογική εκστρατεία εντός ΗΠΑ, καθώς Ρόμνεϊ και Ομπάμα ήδη «διασταύρωναν τα ξίφη τους» για το κατά πόσο ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος «επιδεικνύει πραγματική ηγεσία απέναντι στον αραβικό κόσμο» με τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών να κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες.
Αμέσως μετά τη δολοφονία των 4 Αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη (πρέσβης και προσωπικό), την Τετάρτη το πρωί τα αμερικανικά ΜΜΕ άρχισαν να «σκαλίζουν» τα της ίδιας της ταινίας, η οποία ολοένα και περισσότερο μοιάζει να μην υπήρξε ποτέ ως πραγματική ταινία με το συγκεκριμένο θέμα και τίτλο. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» δημοσίευσε μια συνέντευξη από κάποιον Σαμ Μπάσιλ, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο Αμερικανο-εβραίος παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες, για να αποκαλυφθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο με αυτό το όνομα.
Οι ισραηλινές αρχές έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι μετά από ενδελεχή έρευνα δεν έχουν κανέναν υπήκοο με αυτό το όνομα, ενώ όταν τα διάφορα ΜΜΕ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο που είχε αξιοποιήσει και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει Σαμ Μπάσιλ. Το τηλέφωνο αντιστοιχούσε σε έναν 55χρονο Αιγύπτιο Χριστιανό Κόπτη, ονόματι Νακούλα Μπασιλέι Νακούλα, ο οποίος κατοικεί στην Καλιφόρνια, και ο οποίος φέρεται να είναι ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής της επίμαχης ταινίας αν και αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε άλλη σχέση με τη δημιουργία της.
Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί ούτε η εταιρεία του είναι καταγεγραμμένη στον επίσημο κατάλογο κινηματογραφικών παραγωγών ούτε η εν λόγω ταινία έχει καταγραφεί επισήμως, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διανεμηθεί κανονικά στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Ο Νακούλα, ως Μπάσιλ, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε περισσότερα από 45 άτομα προσωπικό και 60 ηθοποιούς και ότι χρειάστηκαν 5 εκατομμύρια δολάρια, αν και οι περισσότεροι ειδικοί που είδαν τα αποσπάσματα μιλούν μάλλον για ερασιτεχνικές λήψεις ευτελούς αξίας. Η υπόθεση μπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στην ταινία, και που σήμερα προσπαθούν να κρύψουν τα ονόματά τους, καταγγέλλουν ότι συμμετείχαν ...σε άλλη ταινία, με την ονομασία «Πολεμιστές της Ερήμου», που διαπραγματευόταν μια ιστορία προ 2.000 χρόνων. Καταγγέλλουν επίσης ότι το σενάριο που είχαν δεν ανέφερε πουθενά τον Μωάμεθ και ότι στα περισσότερα αποσπάσματα έχουν ντουμπλαριστεί τα λόγια τους με αποσπάσματα που οι ίδιοι ουδέποτε συνάντησαν.
Μια τελευταία λεπτομέρεια: Ο Νακούλα έχει υπάρξει τρόφιμος των αμερικανικών φυλακών καθώς εξαπατούσε τράπεζες χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά. Εκτός από την 21μηνη φυλάκιση, και ένα πρόστιμο 790.000 δολαρίων που κλήθηκε να πληρώσει το 2010, στον Νακούλα απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί υπολογιστές και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο για πέντε χρόνια. Η αστυνομία της Καλιφόρνια έχει προχωρήσει ήδη σε ελέγχους στο σπίτι του και προσπαθεί, όπως λέγεται, να εντοπίσει και τον ίδιο, ενώ οι εισαγγελικές αρχές απεργάζονται το κατηγορητήριο εναντίον του.
Περίεργη «υπόθεση» ...μυρίζει προβοκάτσια
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «L.A. Times», μια πρώτη εκδοχή της ταινίας είχε παρουσιαστεί σε μια μικρή αίθουσα μπροστά σε λιγότερους από 10 θεατές, στις αρχές Ιουλίου σε κινηματογράφο του Χόλιγουντ, και όπως διαβεβαίωναν υπάλληλοι της αίθουσας ο τότε τίτλος της ήταν «Η αθωότητα του μπιν Λάντεν». Ταυτόχρονα, αποσπάσματά της και υπό τον νέο τίτλο όπου έχει απαλειφθεί το όνομα μπιν Λάντεν «ανέβηκαν» από τον Σαμ Μπάσιλ στο διαδίκτυο χωρίς όμως να γίνουν γνωστά. Εκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της.
Και μόλις πριν από μια εβδομάδα, τα ίδια αποσπάσματα «ανέβηκαν» στο διαδίκτυο με αραβικούς υπότιτλους. Τότε, άρχισαν να γίνονται γνωστά, όμως, η μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε όταν το συγκεκριμένο βίντεο φιλοξένησε στο μπλογκ του «Νακόπτικας» ένας Αμερικανο-αιγύπτιος Κόπτης Χριστιανός, ο Μόρις Σάντεκ, ο οποίος είναι γνωστός για κηρύγματα μισαλλοδοξίας κατά του Ισλάμ και τη συνεργασία του με τον ακραίο πάστορα Τέρι Τζόουνς, στη Φλόριδα, ο οποίος πριν από μήνες είχε προκαλέσει καίγοντας αντίτυπα του Κορανίου, και το «ποίμνιο» του οποίου, όπως και όλων των αναλόγων πεποιθήσεων ιεροκηρύκων στις ΗΠΑ, είθισται να στηρίζει τους Ρεπουμπλικανούς.
Ο Σάντεκ παραδέχτηκε ο ίδιος σε μια μοναδική δήλωση που έκανε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» - αφού έκτοτε εμφανίζεται διαρκώς «απασχολημένος» - ότι ο ίδιος έστειλε σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της Αιγύπτου τα αποσπάσματα. Μεταξύ των δικτύων αυτών και το Αλ Νας, ένα ισλαμιστικό δίκτυο καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα το οποίο, είναι απορίας άξιο πώς δέχτηκε το οτιδήποτε από τον Σάντεκ - από τον οποίο αφαιρέθηκε το 2011 η αιγυπτιακή υπηκοότητα, επειδή υποδαυλίζει το θρησκευτικό διχασμό - και όχι μόνο αυτό, αλλά το μετέδωσε κιόλας μόλις λίγες ώρες πριν οι πρώτες διαμαρτυρίες ξεσπάσουν στην Αίγυπτο.
«Κενά» και στην επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία
Ερωτήματα όμως προκύπτουν και από την αιματηρή επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη. Η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», την Παρασκευή, υποστήριζε, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές που δεν κατονομάζει, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ειδοποιηθεί 48 ώρες πριν από την επίθεση - δεν διευκρινίζεται από ποιον - ότι επίκεινται επιθέσεις κατά διπλωματικών του αποστολών σε διάφορες αραβικές χώρες ενόψει της επετείου της 11ης Σεπτέμβρη, αλλά δεν αξιολόγησε ως εξαιρετικά σημαντικές τις προειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μη διατάξει τους διπλωμάτες του να λάβουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας και ν' αποφύγουν τις μετακινήσεις, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία.
Στο ίδιο δημοσίευμα, και με βάση πάντα τις ίδιες πηγές, αναφέρεται ότι είναι προφανές ότι οι επιτιθέμενοι γνώριζαν πολύ καλά πού βρισκόταν το «δωμάτιο έκτακτης ανάγκης» του προξενείου, καθώς αυτό ήταν που στόχευσαν κυρίως με ρουκέτες, κάτι μάλλον αναμενόμενο, θα μπορούσε κανείς να πει, αφού οι φερόμενοι, μέχρι στιγμής, ως ισλαμιστές που κρύβονται πίσω από την επίθεση υπήρξαν υποτίθεται «μαχητές της ελευθερίας» κατά του καθεστώτος Καντάφι, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών λίγο καιρό νωρίτερα. Επίσης, αναφέρεται ότι μέσα από το προξενείο εκλάπησαν, κατά τη διάρκεια της εισβολής του πλήθους, πολύ σημαντικά απόρρητα έγγραφα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τόσο λίστες Λίβυων που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς όσο και έγγραφα σχετικά με τις συμφωνίες και τη δραστηριότητα αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών στη χώρα, στοιχεία που μπορεί κανείς να εικάσει ότι ενδιαφέρουν κυρίως όχι τους ισλαμιστές, αλλά άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται με τις ΗΠΑ.
Οι ισχυρισμοί της εφημερίδας διαψεύστηκαν ως εντελώς αναληθείς από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχοι του οποίου, με διάφορες αφορμές τις τελευταίες μέρες, επιμένουν ότι είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας σε όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές όπως γίνεται πάντα στην επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη. Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και αξιωματούχοι ασφαλείας, όπως ο πρώην επικεφαλής της CIA και πρώην πρέσβης σε διάφορες χώρες, Τζον Νεγκροπόντε, τόνιζαν ότι η χρήση βαρέος οπλισμού από άτομα αναμειγμένα μέσα σε πλήθος διαδηλωτών δεν αναμενόταν και δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε μπορεί κανείς να προβλέψει πότε μια δυναμική διαδήλωση θα μετατραπεί σε εισβολή.
Η Ουάσινγκτον έχει, ήδη, αποστείλει στη Λιβύη μια ομάδα πεζοναυτών ειδικευμένων στην «τρομοκρατία», ενώ μετά την εισβολή στην πρεσβεία της στην Υεμένη, έστειλε και στη Σάνα'α μια ίδια ομάδα. Επίσης, στα ανοιχτά της Λιβύης καταπλέουν αμερικανικά πολεμικά. Οι λιβυκές αρχές, που έχουν ήδη προβεί σε συλλήψεις, άφηναν να εννοηθεί ότι μάλλον επρόκειτο για προσχεδιασμένη επίθεση και όχι για οργισμένη αντίδραση λόγω της ταινίας για τον Μωάμεθ, μια εκδοχή που συμφωνεί περισσότερο με το δημοσίευμα της «Ιντιπέντεντ». Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν, ακόμη τουλάχιστον, κάτι τέτοιο και διά του Προέδρου Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, προς το παρόν, καταδικάζουν μετά βδελυγμίας τόσο τα προσβλητικά αποσπάσματα όσο και τις εκδηλώσεις βίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου