Σελίδες

28 Σεπ 2012

ΑΠΟΡΡΙΨΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ σωτηρίας της πλουτοκρατίας


Σφαγιάζουν άγρια και κοροϊδεύουν ασύστολα το λαό
Συμφώνησαν στα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ και ψάχνουν τρόπο να τα πλασάρουν

Με οργανωμένο σχέδιο χειραγώγησης του λαού και ελέγχου των λαϊκών αντιδράσεων συνοδεύουν οι κυβερνητικοί εταίροι και τα αστικά επιτελεία το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, που βαθαίνει τη χρεοκοπία της λαϊκής οικογένειας, για να σωθεί το κεφάλαιο απ' την κρίση. Η βασική αγωνία και επιδίωξη των κυβερνητικών εταίρων, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πώς θα λανσάρουν τα εξοντωτικά μέτρα, στα οποία έχουν καταλήξει, αν και στις δηλώσεις τους λένε ότι έχουν συμφωνηθεί μόνο «οι βασικοί άξονες».
Προκειμένου να περάσουν τις πρωτοφανούς αγριότητας ανατροπές με τις μικρότερες λαϊκές αντιδράσεις, οι κυβερνητικοί εταίροι ετοιμάζουν για περιτύλιγμα
ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» που εκτός από τα μέτρα θα περιλαμβάνει ακόμα την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016 και το λεγόμενο «κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο» και την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», σε συνεννόηση με τους εταίρους και δανειστές.
Πρόκειται για φούμαρα, που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό του λαού. Από τη δόση των 31 δισ., όποτε κι αν εκταμιευθεί, τα 25 δισ. ευρώ θα καταλήξουν απευθείας στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών και τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ θα πάνε για αποπληρωμή των ληστρικών τοκοχρεολυσίων και την ενίσχυση άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Το ίδιο ισχύει και με την προπαγάνδα για «επιμήκυνση» και «ανάπτυξη».
Η πρώτη, αν γίνει, θα συνοδευτεί με νέα μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, που ενδέχεται να φτάνει και τα 25 δισ. ευρώ. Οσο για την ανάπτυξη, αυτή θα στηριχθεί στα τζάμπα εργατικά χέρια και θα αφήσει ανέγγιχτες τις συνέπειες που έχει η κρίση για το λαό, εργαζόμενους και άνεργους. «Πρέπει να κλείσουμε τη συνολική συμφωνία και η συνολική συμφωνία είναι αυτή που μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή και τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος, δίνοντας το στίγμα της επικοινωνιακής διαχείρισης των μέτρων.
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σε νέα μέτρα
Από μόνα τους τα απόλυτα μεγέθη του πακέτου που έγιναν γνωστά - 10,5 δισ. από περικοπές δαπανών και 3 δισ. από νέους φόρους - αρκούν για να καταδειχθεί το εύρος και η ένταση της αντιλαϊκής λαίλαπας. Η κυβέρνηση παρουσίασε χτες τα μέτρα στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν και οι επικεφαλής της τρόικας, που την Κυριακή επιστρέφουν στην Αθήνα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά το Γιούρογκρουπ στις 8 Οκτώβρη και πριν τη σύνοδο κορυφής στις 18-19 του ίδιου μήνα.
«Αυτή η βασική συμφωνία, εμένα μου δίνει μια βάση για μια δυνατή διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη ο Γ. Στουρνάρας,εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «μπορεί να γίνει» και άλλη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «αλλά όχι για τα μέτρα όμως», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πακέτο των μέτρων έχει «κλειδώσει» στις λεπτομέρειες.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι «ρήτρες απόκλισης» και «αντικατάστασης» θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα τις επόμενες μέρες, ενώ δήλωσε άγνοια για την ημερομηνία ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι«θα πρέπει να έχουμε τη συμφωνία της τρόικας και των εταίρων μας».
Συμμετέχοντας στην προπαγανδιστική εκστρατεία, ο Γ. Στουρνάρας λάνσαρε χτες και τον όρο «συμμετρική απόκλιση», επιχειρώντας να συμβιβάσει τη «ρήτρα της απόκλισης» - την αυτόματη δηλαδή λήψη νέων μέτρων όταν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι - με τη «ρήτρα της αντικατάστασης», τη δήθεν άμβλυνση δηλαδή ορισμένων μέτρων, που αφορούν σε μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, όταν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος.
Πάνω απ' όλα η ΕΕ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο παραμύθιασμα του λαού, έχουν αναλάβει οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που επιβεβαίωσαν με τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη, στρέφοντας την προσοχή του λαού στα προπαγανδιστικά ιδεολογήματα της «επιμήκυνσης» και της «ρήτρας αντικατάστασης», καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ότι τάχα με αυτό τον τρόπο «θα γίνει πιο ήπια» η εφαρμογή των μέτρων.
Ταυτόχρονα, δεν έλειψε η προσπάθεια να καταγράψουν τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους σε θέματα διαχείρισης απέναντι στη ΝΔ, αλλά και να απαλλαγούν από μέρος του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται η συμφωνία τους στον κορμό των αντιλαϊκών μέτρων και η στρατηγική που αυτά υπηρετούν.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, απαίτησε την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στη σφαγή τους, για να διασφαλιστεί όπως ισχυρίστηκε «η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», δηλαδή τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και η προσωρινή συνοχή της Ευρωζώνης. Ο ίδιος παρουσίασε την ψήφιση των μέτρων σαν «κριτήριο» (!) για να ξεκινήσει η «πολιτική διαπραγμάτευση» με την τρόικα για διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Ε. Βενιζέλος τάχτηκε υπέρ ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να θιγούν τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ. Ζήτησε επιτάχυνση στις διαδικασίες ψήφισης των μέτρων, γιατί όπως υποστήριξε «δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Πρέπει να κλείσουμε τη συνολική συμφωνία»!
«Ρήτρες» εξαπάτησης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε επίσης να σπείρει αυταπάτες περί δήθεν«ηπιότερης προσαρμογής» μέσω της διετούς παράτασης του δημοσιονομικού προγράμματος και τη θέσπισης «ρήτρας αντικατάστασης». Είπε μεταξύ άλλων: «Εχει τεράστια σημασία τα μέτρα να εφαρμοστούν όχι μέχρι και το 2014, αλλά μέχρι και το 2016 γιατί το άπλωμα των μέτρων σε τέσσερα χρόνια θα τα κάνει πιο ήπια, πιο φιλικά και επιτρέπει να λειτουργήσει η ρήτρα αντικατάστασης. Δηλαδή να μην εφαρμοστούν τελικά δύσκολες περικοπές».
Πρόκειται για ασύστολα ψέματα, αφού οι δραστικές περικοπές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013 και θα πλήξουν άμεσα το εισόδημα του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων. Με δεδομένο ότι η ελληνική καπιταλιστική οικονομία θα βυθιστεί και το 2013 σε βαθιά ύφεση, ακόμα και αν δοθεί επιμήκυνση στη συγκυβέρνηση, θα επιβληθούν νέα σκληρότερα μέτρα για να καλύψουν τα νέα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
«Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες», είπε ο Φ. Κουβέλης, αμέσως μετά τη συνάντηση, ομολογώντας τη στήριξη που παρέχει στη νέα σφαγή του λαού. Σε μια μάταιη προσπάθεια να εφησυχάσει το λαό, καλλιεργώντας του φρούδες προσδοκίες, είπε και αυτός ότι «θα ζητηθεί η επιμήκυνση για την ύπαρξη τετραετίας» και πρόσθεσε ότι θα επιμείνουν «στη ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων από όλα εκείνα τα οποία θα προκύπτουν, ως προϊόν εσόδων»,ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με την επιμήκυνση θα αποτελέσει «μία πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση».
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ διαρρέουν ότι ο Φ. Κουβέλης ζήτησε να μην ψηφιστούν τα μέτρα αν δεν έχουν εξασφαλιστεί δεσμεύσεις για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχτηκε την πρότασή του να έρθει άμεσα σε επαφή με «Ευρωπαίους εταίρους» ώστε να ολοκληρωθεί συνολικά η διαπραγμάτευση.
Συνάντηση με Προβόπουλο
Η πορεία υλοποίησης του πακέτου των μέτρων, αλλά και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας,Γ. Προβόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς ζήτησε να πληροφορηθεί και για τις εξελίξεις που υπάρχουν στα δύο ανοικτά μέτωπα στον τομέα των τραπεζών, που είναι η Εμπορική Τράπεζα και το ΤΤ. Σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη.

Ωφέλιμα για κεφάλαιο και ΕΕ τα μέτρα

Σε σχόλιο για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ο λαός πρέπει να απορρίψει μαζί με τα νέα μέτρα και τα νέα παραμύθια που του σερβίρουν ότι με επιμήκυνση, με ρήτρες αντικατάστασης ή με νέα διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ θα έρθει κάτι καλό και γι' αυτόν. Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει πια στα κόμματα που του κρύβουν ότι τα άγρια μέτρα και τα μνημόνια, όσο άδικα είναι, άλλο τόσο είναι ωφέλιμα και αναγκαία για την ελληνική πλουτοκρατία και την ΕΕ».


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/9/12, 7:53 μ.μ.

    Απάντηση της εργατικής τάξης με νέα απεργιακή κινητοποίηση
    Τα μέτρα στήριξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση, η ΕΕ, όπως η κατάργηση του κατώτερου μισθού και μεροκάματου, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, η μείωση των κοινωνικών δαπανών ματώνουν το σώμα της εργατικής τάξης.
    Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να μην τα αποδεχτούν. Να συνεχίσουν ακόμα πιο συλλογικά, ακόμη πιο μαζικά. Να σπάσουν το φόβο, τη μοιρολατρία. Να παλέψουν για την ανατροπή αυτών και των αιτιών που τα γεννούν. Να οργανώσουν την πάλη τους. Να αποφασίσουν νέα απεργιακή κινητοποίηση μέσα από συζητήσεις, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς.
    Καμιά αναμονή, τώρα συνεχίζουμε χωρίς ώρα χαμένη.
    ΠΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή