1. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ όπως έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια, ζητά την δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτικών προσώπων για τα οποία διενεργείται έλεγχος από το ΣΔΟΕ καθώς επίσης και την ταχύτατη διενέργεια του ελέγχου. Κανένας λόγος δεν συντρέχει που να εμποδίζει την δημοσιοποίηση ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική των επιλεκτικών διαρροών που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
Η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε υποθέσεις διαφθοράς ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη ή όχι εμπλοκή τους στις συγκεκριμένες υποθέσεις, είναι φαινόμενο που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός συστήματος που σαπίζει και στηρίζεται στο κυνήγι του κέρδους. Συμβαδίζει και αναπτύσσεται σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων και του ανελέητου ανταγωνισμού για το μοίρασμα των αγορών.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις που έστω θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό αυτών των φαινομένων ακόμη και σήμερα, γιατί η ριζική αντιμετώπιση τους μπορεί να γίνει μόνον με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.
Οι προτάσεις αυτές όπως:
- Η μετατροπή των μετοχών από ανώνυμες σε ονομαστικές, το ίδιο και των τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ).
- Ο έλεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων στην χώρα.
- Η απαγόρευση των offshore (οφ σορ) εταιριών
- Η κατάργηση του φορολογικού, του τραπεζικού, του εμπορικού και του επιχειρηματικού απόρρητου.
Είναι προτάσεις που χωρίς την υιοθέτηση τους δεν μπορεί να γίνει κανείς ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες», όποιο και αν είναι το ελεγκτικό όργανο, όποια σύνθεση και αν έχει.
Όμως όλες αυτές οι προτάσεις σκοντάφτουν στην άρνηση των αστικών κομμάτων, με το επιχείρημα ότι έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες της αγοράς και της ΕΕ, δείχνοντας έτσι πιο είναι και το πραγματικό πρόβλημα.
2. Ταυτόχρονα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ επαναλαμβάνει την τοποθέτησή της για ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην εκδίκαση των υποθέσεων και πιο συγκεκριμένα:
- Θέσπιση κοινής παραγραφής των αδικημάτων, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.
- Άρση των εμποδίων που δημιουργεί η αποκλειστική και αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να ασκηθεί δίωξη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και η θέσπιση κοινής παραγραφής δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα όσο θα υπάρχουν οι ασφυκτικοί περιορισμοί της αποκλειστικής - αποσβεστικής προθεσμίας.
- Υποχρεωτική διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, ακόμη και αν ζητηθεί από έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών, ώστε η διερεύνηση και η δίωξη να μην εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας. Η υπόθεση να παραπέμπεται σε δικαστικό συμβούλιο και αυτό να διενεργεί την ανάκριση και να αποφασίζει αν θα γίνει παραπομπή στο δικαστήριο, και όχι η Βουλή, με την εκάστοτε πλειοψηφία.
Χωρίς αυτές τις αλλαγές τα εμπόδια θα παραμένουν.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
*** Για την υπόθεση του καταλόγου των προσώπων που ελέγχονται από τον ΣΔΟΕ, μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπόμπή του ΑΝΤ1, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Στο ίδιο απόσπασμα, βλέπουμε την ΔΗΜΑΡ να κάνει επίδειξη ρόλων, όχι μόνο όσον αναφορά την επάξια αντικατάσταση του ΛΑΟΣ στην κυβερνητική τρόικα, δίνοντας το "αριστερό" άλλοθι στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα ... αλλά και στον τρόπο "πολιτικής" αντιπαράθεσης με τον οποίον επιλέγουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ με την σημερινή του εμφάνιση, επάξια κέρδισε την θέση και τον ρόλο του Αϊβαλιώτη, σε αυτό το κοινοβούλιο. Κατα τα άλλα ο Α. Παπαδόπουλος, κόπτεται υποκριτικά για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, όταν ο ίδιος χρησιμοποιεί μεθόδους φασιστικών και παρακρατικών οργανώσεων, βάζοντας εμπόδια στην ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων και οδηγώντας τους στην αντίδραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου