Σελίδες

7 Αυγ 2012

Ψυχραιμία σε καιρούς που ανάβουν τα αίματα


Τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Εργασίας λένε ότι η εισφοροδιαφυγή το 2010 ανήλθε σε 8 δισ. ευρώ και οι ανείσπρακτες εισφορές στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο χρόνο το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ ξεπερνούσε τα 1,192 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο με το 1/15 της εισφοροδιαφυγής μπορούσε να καλυφθεί το ετήσιο έλλειμμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα. Αντί γι' αυτό μόνο από τα χρέη των τραπεζών στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, του φόρτωσαν 405,6 εκατ. ευρώ.
Με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή το 2008 είχαν αποκαλυφθεί οι τεράστιες απώλειες από τη δέσμευση των αποθεματικών των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950. Μόνο για την περίοδο 1951 - 1975 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 58 δισ. ευρώ. Με το νόμο 2076/1992 πήραν από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους και τα έπαιξαν στο Χρηματιστήριο. Με το Ν.2676/1999 το ποσοστό αυξήθηκε σε 23%.
Μόνο για την περίοδο 1999 - 2002 η ζημιά απ' αυτόν τον τζόγο ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Αλλα 2 δισ. προστέθηκαν στη ζημιά μέχρι το 2002 επειδή η κυβέρνηση δεν απέδωσε στα Ταμεία την κρατική χρηματοδότηση. Και ο κακός χαμός ολοκληρώθηκε με το «κούρεμα» του χρέους, όπου το ένα μετά το άλλο τα Ταμεία πήραν ειδοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι πλέον δε διαθέτουν δεκάρα σχεδόν.
Κι όμως, η κυβέρνηση επέμενε χτες ότι για τα χάλια στα Ταμεία φταίνε κάποιοι κομπιναδόροι που παίρνουν μαϊμού συντάξεις. Δείχνει τις κομπίνες που οι ίδιες οι κυβερνήσεις ευνόησαν για να δημιουργήσει συμμαχία στήριξης της σημερινής πολιτικής που οδηγεί σε πετσόκομμα όλων των συντάξεων.
***
Κατά τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση εξαπατά και με το θέμα των υψηλόμισθων συνταξιούχων, γνωρίζοντας ότι αυτοί είναι λίγοι. Εξασφαλίζοντας ανοχή και χρόνο, φτάνει πλέον στο ζουμί: Καμιά σύνταξη δε θα μείνει απείραχτη. Ηδη παρουσιάζουν τις συντάξεις των 700 ευρώ ως υψηλές συντάξεις σε σχέση με τα 510 ευρώ του κατώτερου μεροκάματου.
Σύμφωνα με την κυβερνητική αντίληψη που λέει ότι είναι υψηλό το προσδόκιμο ζωής και άρα προκύπτει ζημιά για τα Ταμεία, σε λίγο θα ζητάνε για την καταβολή μιας σύνταξης να προσκομίζεται και πιστοποιητικό θανάτου ώστε να είναι σίγουροι ότι δε θα επιβαρυνθεί επιπλέον το Ταμείο.
Κατ' ανάλογο τρόπο για να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο ταμείο από τα απλήρωτα χαράτσια που έτσι κι αλλιώς οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν, όσοι έχουν ανάγκη φορολογικής ενημερότητας θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό τραπέζης ότι έχουν υπογράψει δάνειο εξόφλησης των χαρατσιών.
***
Τα μέλη της κυβέρνησης το ένα μετά το άλλο δείχνουν να έχουν βγει από την ίδια μήτρα παραπληροφόρησης. Παρουσιάζουν το μαύρο σαν άσπρο και ζητάνε χειροκρότημα.
Βρούτσης και Δένδιας ανταγωνίζονται Στουρνάρα και Ρουπακιώτη. Είπαν δικαίωμα στην εργασία το ξυλοφόρτωμα των απεργών. Λένε «Ξένιο Δία» το χτύπημα των μεταναστών.
Λένε δίκαιο το κόψιμο των συντάξεων και εξορθολογισμό δαπανών τις περικοπές σε Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια.
Ετοιμάζονται για πόλεμο και μιλάνε για ειρηνικές πρωτοβουλίες.
Ποντάρουν στα διαλυτικά 45άρια της θερμοκρασίας; Οτι ο άνθρωπος αυτές τις μέρες κοιτά να βρει λίγο χρόνο, λίγο χρήμα, να πάει να ξεσκάσει; Ομως, κατά το Κυριακή κοντή γιορτή, κοντά είναι κι ο Σεπτέμβρης.
***
Εξοντώνουν τους ανθρώπους και τους ζητάνε να δείξουν ψυχραιμία.
Τσακίζουν όνειρα και ζωές και ζητάνε νηφαλιότητα.
Ψυχραιμία και νηφαλιότητα χρειάζονται για εντελώς διαφορετικούς λόγους από αυτούς που έχει ανάγκη η αστική τάξη.
Χρειάζεται ψυχραιμία την ώρα που σου λένε ότι φταίνε οι μαϊμού συντάξεις, να θυμηθείς την εισφοροδιαφυγή, να θυμηθείς την καταλήστευση των αποθεματικών. Να σκεφτείς ποιος παράγει ανέργους καθημερινά (χτες έκλεισε ο Κιολεΐδης το εργοστάσιό του, χωρίς να έχει γίνει καμία απεργία, το έκλεισε γιατί αλλού προσδοκά περισσότερα κέρδη). Να δεις πώς τσακίζονται τα Ταμεία με τις διαρκείς μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να πληρώνουν οι καπιταλιστές.
Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιμία και αντί να πάρεις αμπάριζα και να τους επιτρέψεις να σε αντιμετωπίσουν σαν «παράνομο», να ψάξεις να βρεις τον τρόπο να τους χτυπήσεις εκεί που πονάνε: Στο χώρο παραγωγής, στην εξουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου