Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Να μην περάσουν τα μέτρα για δουλειά μέχρι τον τάφο


Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν την ευθύνη και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ώστε τα μέτρα αυτά να μην περάσουν. Αντίδραση και από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα σχέδια της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση των ελάχιστων χρονικών ορίων εργασίας στα 20 χρόνια δουλειάς από τα 15 που είναι σήμερα, δηλαδή απ' τις 4.500 ημέρες ασφάλισης στις 6.000 ημέρες ασφάλισης και αυτό προκειμένου να πάρει την ελάχιστη κατώτερη σύνταξη των 486 ευρώ μεικτά (σ.σ.: στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» εκ παραδρομής γράφτηκε ότι το ποσό αυτό είναι 586 ευρώ).
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της για το νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, καλεί τα συνδικάτα να πάρουν την ευθύνη, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ώστε τα μέτρα αυτά να μην περάσουν. Αναλυτικά, τονίζει:

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα νέο έγκλημα αυξάνοντας σε 20 τα χρόνια δουλειάς από 15 που ήταν μέχρι τώρα για να εξασφαλίσει κανείς την άθλια σύνταξη των 486 ευρώ. Από 4.500 ένσημα που ήταν σήμερα, θα απαιτούνται 6.000 για να μπορεί κανείς να πάρει σύνταξη.
Χιλιάδες δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές τις προϋποθέσεις και θα μένουν χωρίς σύνταξη όταν η ανεργία καλπάζει ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες, όταν η μαύρη εργασία μεγαλώνει και η ελαστική εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Από τη δουλειά στον τάφο θέλουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα. Τα μέτρα αυτά δεν είναι τωρινά. Αποτελούν χρόνια αιτήματα των καπιταλιστών.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες και του υπουργού Εργασίας Βρούτση, που με χέρια και πόδια ετοιμάζει το νέο χτύπημα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν ευθύνη. Να ενημερώσουν άμεσα τους εργαζόμενους, να ξεσηκωθούν. Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα μέτρα που χτυπούν την ίδια τη ζωή τους. Ιδιαίτερα να οργανώσουν την πάλη των νέων, των γυναικών. Τα μέτρα αυτά να μην περάσουν».
Αλλά και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλλει τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και σημειώνει:
«Ο καπιταλισμός σε όλη του τη βαρβαρότητα, αφού επί της ουσίας όσοι ήδη παίρνουν σύνταξη η σύνταξή τους γίνεται προνοιακό επίδομα και η αύξηση των ημερών ασφάλισης οδηγεί στο να μην πάρει κανείς σύνταξη. Επί της ουσίας, δηλαδή, καταργούν τις συντάξεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το εργατικό κίνημα και για τους εργαζόμενους και για τους συνταξιούχους από το δρόμο της αγωνιστικής απάντησης για την ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόζονται από το κεφάλαιο και την ΕΕ και των πολιτικών του εκπροσώπων που δεν έχουν κανένα δισταγμό να τους εφαρμόζουν. Οι αυταπάτες πρέπει να τελειώνουν και στη συνείδηση του λαού και των εργαζομένων πρέπει να πρυτανεύσει ότι το δίκαιο κατακτιέται με τον αγώνα, κόντρα σε όλους όσοι του το στερούν συνειδητά».

ΠΑΣΕΒΕ
Καταγγέλλει την αύξηση των ορίων για την κατώτατη σύνταξη
Tην αύξηση των ελάχιστων ορίων εργασίας από τα 15 στα 20 χρόνια δουλειάς ως προϋπόθεση για να εξασφαλίσει κανείς την κατώτατη σύνταξη πείνας των 486 ευρώ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βάναυσο χτύπημα στους εργαζόμενους, στους ΕΒΕ, στους επιστήμονες και τους αγρότες με συνέπειες που φτάνουν ακόμα και στη στέρηση του δικαιώματος στην ελάχιστη σύνταξη. Η ΠΑΣΕΒΕ δηλώνει ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα βρει απέναντί της την καθολική αντίσταση των ΕΒΕ, των γυναικών, των εργαζομένων, της νεολαίας.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Αφού ρήμαξαν τα αποθεματικά των Ταμείων από το 1950 κατά 58 δισ. ευρώ με τη δέσμευση των αποθεματικών τους άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας και τη χρόνια αυτοχρηματοδότηση, αφού τζογάρισαν τις εισφορές των ασφαλισμένων στο χρηματιστήριο προς όφελος των εισηγμένων με χασούρα 3,5 δισ. ευρώ, τα λεηλάτησαν με τα "δομημένα ομόλογα" και τα χρεοκόπησαν με τη μη απόδοση στα Ταμεία πάνω από 2 δισ. ευρώ από τη νομοθετημένη κρατική χρηματοδότηση, ήρθε και το "κούρεμα" του χρέους και τα αποτελείωσαν.
Μετά από όλα αυτά έχουν το θράσος να ομιλούν ότι για τα χάλια στα Ταμεία φταίνε κάποιοι κομπιναδόροι που παίρνουν συντάξεις-μαϊμού. Προβάλλουν τις κομπίνες που οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους έστησαν για να δημιουργήσουν τη δική τους εκλογική πελατεία που στηρίζει τις σημερινές πολιτικές που οδηγούν στο πετσόκομμα όλων των συντάξεων.
Την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση επιβεβαιώνει με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, την αύξηση των ελάχιστων χρονικών ορίων εργασίας, από τα 15 που ισχύει σήμερα, στα 20 χρόνια δουλειάς, δηλαδή 6.000 ένσημα, για την εξασφάλιση της κατώτερης σύνταξης πείνας των 486 ευρώ.
Πρόκειται για ένα νέο βάναυσο χτύπημα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιστήμονες και τους αγρότες, γενικά στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, με μακροπρόθεσμες συνέπειες, που φτάνουν μέχρι και τη στέρηση ακόμα και του δικαιώματος στην ελάχιστη κατώτερη σύνταξη που δίνεται μέχρι τώρα, αφού με την ανεργία και το κλείσιμο των μικρομάγαζων, την υποαπασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία, που ξεπερνά το 30%, εκατοντάδες χιλιάδες δε θα μπορούν να καλύψουν αυτές τις προϋποθέσεις.
Ανεβάζοντας η τρικομματική συγκυβέρνηση της αναλγησίας την ελάχιστη προϋπόθεση από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, είναι βέβαιο ότι χιλιάδες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση μη έχοντας τα 6.000 ένσημα είτε θα μείνουν χωρίς καθόλου σύνταξη, είτε θα αναγκαστούν να δουλέψουν και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους, αν βέβαια βρούνε δουλειά, επιτυγχάνοντας και με αυτόν τον τρόπο την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67-68 χρόνια.
Αυτό το μέτρο θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις νέες γενιές που μπαίνουν πολύ αργότερα στην εργασία, με ποσοστά ανεργίας που σήμερα ξεπερνούν το 50%, και σε συνδυασμό με την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση στο Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο σκάνδαλο. Είναι ένα τεράστιο έγκλημα.
Η τρικομματική συγκυβέρνηση, υπηρέτης των τοκογλύφων και των μονοπωλιακών ομίλων, θα βρει την καθολική αντίσταση όλων των ΕΒΕ, των εργαζομένων, των γυναικών και της νεολαίας.
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκλημα η νέα αύξηση των ορίων ηλικίας
Με σχόλιό του τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕσχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις νέες περικοπές στις συντάξεις τονίζει:
«Η νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ καθώς και οι νέες περικοπές στις συντάξεις είναι έγκλημα των εγκλημάτων σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Καταδικάζει τους εργαζόμενους, ειδικά τους νέους, να αναζητούν δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, μετατρέπει τη σύνταξη σε επίδομα που δε θα επαρκεί ούτε για την αγορά των φαρμάκων. Η κυνική δήλωση του υπουργού Γ. Βρούτση ότι όταν ο κατώτατος μισθός είναι 580 ευρώ δεν μπορεί η σύνταξη να είναι μεγαλύτερη, αποκαλύπτει το εφιαλτικό παρόν και μέλλον που φτιάχνουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Μισθούς πείνας, συντάξεις εξαθλίωσης.
Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και το χρέος, πρώτα απ' όλα απέναντι στα παιδιά της, να υψώσει το ανάστημά της, να παλέψει για να βάλει τέλος στις θυσίες που της επιβάλλουν οι υπερασπιστές του ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος και της αντιδραστικής ΕΕ».

1 σχόλιο:

  1. Όλη τη σαβούρα του πλανήτη εδώ την κουβαλάνε... στην Ελλάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή