Σελίδες

25 Ιουλ 2012

Αντεργατικό παραλήρημα... και διαστρέβλωση της πραγματικότητας


Σε αντεργατικό παραλήρημα επιδόθηκε χτες το πρωί από τη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Χαλυβουργία. 
Χωρίς ίχνος στοιχειώδους σεβασμού απέναντι σε εργαζόμενους που επί εννέα μήνες υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και την αξιοπρέπεια του συνόλου της εργατικής τάξης, ο υπουργός είπε τα εξής:
«Τίθεται ζήτημα της προστασίας του ελεύθερου φρονήματος του εργαζόμενου (...)
Για την ίδια αιτία που πρέπει να προστατεύεται το δικαίωμα της απεργίας - και απεργία είναι το δικαίωμα που ασκείται κάτω από συγκεκριμένους όρους νομιμότητας- με την ίδια λογική το κράτος θα πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα εκείνου που θέλει να εργαστεί (...) Τα ΜΑΤ είναι ένα θέμα που θα το εκτιμήσει αυτός που έχει το μονοπώλιο της κρατικής βίας (...) Το κράτος θα πρέπει να το αισθανθούμε και σαν φρουρό δικαιωμάτων που από τη στιγμή που υπάρχει αντίσταση από την κοινωνία τότε ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί. Και κάποιες φορές τα μέσα για να εφαρμοστεί ο νόμος είναι και τα ΜΑΤ (...) Απειλήθηκε (σ.σ. στη Χαλυβουργία) η ευταξία στη λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας όπου υπήρχε ένας αριθμός προσώπων που έπρεπε να πάει να δουλέψει (...) Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει επιχειρήσεις γιατί το συμφέρον του εργαζόμενου ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο όριο που είναι η διατήρηση εν λειτουργία της επιχείρησης. Οταν μια επιχείρηση κλείσει αυτομάτως παύει και η εργασία (...) Αυτή η καταστροφική συμπεριφορά του να θέλουμε να καταστρέψουμε την επιχείρηση και τον επιχειρηματία, αυτό δεν είναι συνδικαλισμός, αυτό είναι βαρβαρότητα και απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα η οποιαδήποτε δημοκρατική πολιτεία πρέπει να δράσει (...)»!
Η συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η συκοφαντία είναι βασικό γνώρισμα του πολιτικού προσωπικού των αφεντικών. 
Γι' αυτό και δεν έχει νόημα να πούμε στον υπουργό ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι κατακτημένο με το αίμα των εργατών, το δικαίωμα στη δουλειά το αμφισβητεί κάθε μέρα η κυβέρνηση στηρίζοντας τον κάθε Μάνεση να απολύει κατά εκατοντάδες τους εργάτες, βγάζοντας με βίαιο τρόπο εκατομμύρια από αυτούς εκτός παραγωγής, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής προσπάθειας του κεφαλαίου να ρίξει τα βάρη της κρίσης του σε αυτούς που εκμεταλλεύεται και ότι το κράτος δεν είναι «ουδέτερο» αλλά εξυπηρετεί την τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, εν προκειμένω τους αστούς. 
Δεν ξέρει ο υπουργός ότι ένα από τα αιτήματα των απεργών χαλυβουργών ήταν το δικαίωμα στη δουλειά των εργατών που απέλυσε ο Μάνεσης; Γιατί, αν μη τι άλλο, είναι και ξεδιαντροπιά όλα όσα λέει για το δικαίωμα στη δουλειά κατηγορώντας τους χαλυβουργούς ότι το στερούν, από ποιους αλήθεια, από τους ίδιους;
Δεν έχει νόημα διότι ο υπουργός τα ξέρει όλα αυτά. Και δεν τα σημειώνουμε γιατί μας έκανε εντύπωση το μένος του ενάντια στους εργάτες. 
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Τα σημειώνουμε για να πούμε στους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις παραπάνω απόψεις μόνο για τους χαλυβουργούς, αλλά για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται.
 Για να τους πούμε ότι η μοναδική απάντηση στο τσάκισμα της ζωής τους είναι η ταξική αλληλεγγύη και ενότητα, η οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου