Σελίδες

10 Ιουλ 2012

Περί «αναδιαπραγμάτευσης»


Ολοένα και πιο συγκεκριμένη γίνεται η πολυθρύλητη «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, την οποία προπαγανδίζουν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ. 
Η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης στη Βουλή, ήταν αποκαλυπτική. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έκλισαν σε όλες τις πτώσεις την «αναδιαπραγμάτευση» της δανειακής συμφωνίας, καθιστώντας σαφές ότι για να γίνει αυτή πρέπει πρώτα να προχωρήσει ο πυρήνας των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και την ΕΕ, μέσα και έξω από το μνημόνιο. 
Η κυβέρνηση ομολογεί ολοένα και πιο καθαρά ότι στόχος της «αναδιαπραγμάτευσης» δεν είναι καν η ελάχιστη ανακούφιση του λαού από το μπαράζ των βάρβαρων μέτρων, αλλά η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους, προκειμένου να τα καταπιεί με μεγαλύτερη ευκολία.
Αυτός που σπάει μετεκλογικά όλα τα κοντέρ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Πριν τις εκλογές της 6ης Μάη, ανταγωνιζόταν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ με το επιχείρημα ότι οι τρεις τους δεν ήθελαν ακύρωση του μνημονίου, αλλά «αναδιαπραγμάτευση». Πριν τις εκλογές στις 17 Ιούνη, άρχισε να τα «στρίβει». Σ' ένα ρεσιτάλ ενδοτισμού, άρχισε να αντικαθιστά στο λεξιλόγιό του την «ακύρωση - καταγγελία» του μνημονίου με την «αναδιαπραγμάτευση». 
Μετά και τις δεύτερες εκλογές, απαλλαγμένος πλέον από το άγχος της ψηφοθηρίας, κάνει «υπεύθυνη» κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου και την καλεί να διεκδικήσει αποφασιστικά την εφαρμογή και στην Ελλάδα των αποφάσεων για απευθείας ανακεφαλαίωση των τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
Το «καρέ» συμπληρώνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αλλά και η «Χρυσή Αυγή». 
Οι μεν πρώτοι ζητάνε ακύρωση του μνημονίου με νομικές διαδικασίες και παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ. Η θέση τους αναπόφευκτα καταλήγει σε διαπραγμάτευση για ένα άλλο μνημόνιο. Την Κυριακή, ήρθε η σειρά και των Χρυσαυγιτών να καταθέσουν φανερά τα διαπιστευτήριά τους στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Προσφέρθηκαν στην κυβέρνηση «να πιέσουμε στην κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα», διαβεβαιώνοντας και αυτοί ότι «δεν είμαστε υπέρ της εξόδου από το ευρώ». 
Αρα, όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ λένε αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, σε συνεννόηση με την ΕΕ, για να παραμείνει η χώρα στη λυκοσυμμαχία. Ξεκαθαρίζουν ακόμα πως αυτή η «αναδιαπραγμάτευση» θα φτάνει μέχρι το σημείο που δε θα θίγονται στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει σύγκρουση και όχι διαβούλευση με την ΕΕ.
Με άλλα λόγια, «αναδιαπραγμάτευση» σημαίνει είτε παράταση του χρόνου εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, είτε εξασφάλιση φθηνότερων δανείων για τις τράπεζες και τα μονοπώλια, είτε ένα νέο μνημόνιο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και προσφάτως το ΠΑΣΟΚ ονομάζουν «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». 
Ακόμα κι αν τελικά γίνει αυτή η «αναδιαπραγμάτευση», τα σημεία που αφορούν το λαό θα είναι ελάχιστα και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα είναι ανίκανες να αντιστρέψουν τις συνέπειες από την καταιγίδα των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων. 
Χαΐρι ο λαός δεν πρόκειται να δει μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια στην εξουσία.
 Διέξοδο γι' αυτόν μπορεί να δώσει μόνο η πάλη για το εμπόδισμα των βάρβαρων μέτρων, προσανατολισμένη στην αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου