Σελίδες

10 Ιουλ 2012

Κραυγαλέα εξαπάτηση

«Κάθε ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα ευρώ λιγότερο από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και θα βάθαιναν την ύφεση και την κοινωνική κρίση στην ώρα». 
Πρόκειται για ένα από τα σαθρά επιχειρήματα - πυροτεχνήματα που επικαλέστηκε ο Γ. Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αντιλαϊκή λαίλαπα.
 Πρόκειται, βέβαια, για τερατώδες ψέμα και συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης του λαού. 
Οι πάντες γνωρίζουν ότι κάθε ευρώ, ακόμα και το τελευταίο, από την αξιοποίηση (διάβαζε ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας, πηγαίνει για την «εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», δηλαδή κατευθείαν στις τσέπες των δανειστών, ενώ η «δημόσια περιουσία» δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση σε όφελός τους. 
Από την άλλη, σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι όσα περισσότερα δίνει στους δανειστές τόσο λιγότερα μέτρα λιτότητας θα μπορεί να παίρνει η κυβέρνηση. 

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το νέο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 15 δισ. τα δύο επόμενα χρόνια και νέο πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μέτρα άγριας λιτότητας και περικοπών κοινωνικών δαπανών.
 Ακόμα, δηλαδή, και αν υπερκαλύψει το στόχο των 15 δισ. δεν πρόκειται να πάρει λιγότερα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θα συνεχίσει να παίρνει νέα, μέχρι να πετύχει το στόχο του χρέους, δηλαδή ποτέ... 
Τέτοια ψέματα όμως τα έχουν χρησιμοποιήσει κατά κόρον στο παρελθόν οι αστικές κυβερνήσεις, αλλά και ο Γ. Στουρνάρας, που κάθε φορά που ξεκίναγε μια νέα αρπαγή της δημόσιας περιουσίας, παρουσίαζαν «επιστημονικές» εκθέσεις που τεκμηρίωναν δήθεν τα μεγάλα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων, όπως μείωση τιμών, καλύτερες υπηρεσίες, ελάφρυνση από φόρους και άλλα τέτοια, που όμως ποτέ δεν επαληθεύτηκαν, ακριβώς γιατί από την αρχή ήταν κατασκευασμένα για να παραπλανήσουν το λαό. 
Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ποτέ δεν υπήρξε μια έκθεση που να αποδεικνύει τα δήθεν οφέλη από τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση των αγορών, κ.ο.κ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου