Σελίδες

22 Μαΐ 2012

Το ΠΑΣΟΚ Ψηφοθηρεί με «αναθεώρηση» του μνημονίου...


Λανσάρει τώρα έξι σημεία - βούτυρο στο ψωμί του κεφαλαίου για διαπραγμάτευση με την τρόικα
Σε απόλυτη σύμπλευση με τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια καθαρά ψηφοθηρικού χαρακτήρα κίνηση, ο Ευ. Βενιζέλος βάζει στο λεξιλόγιο της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ τον ανώδυνο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου όρο της «αναθεώρησης» του μνημονίου, επιδιώκοντας κι αυτός να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο και να διεκδικήσει ρόλο στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, αλλά και σε επιστολή του προς τους λεγόμενους «παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς», ο Ευ. Βενιζέλος διατύπωσε «έξι σημεία προς επανεξέταση»της δανειακής σύμβασης, που όπως ισχυρίζεται «μπορούμε να πετύχουμε την αναθεώρησή» τους.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που είναι κομμένη και ραμμένη στην προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, προβλέπει:
-- «Να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις, για να μη μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση». Το ΠΑΣΟΚ τα 2,5 τελευταία χρόνια με την πολιτική του πετσόκοψε κατά 30% - 40% το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων.
Το νέο μνημόνιο, πέρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που ο Ευ. Βενιζέλος υπόσχεται να επανεξετάσει(!), περιλαμβάνει νέους φόρους και χαράτσια που θα τσακίσουν το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.
-- «Να προστατευτεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα η αγορά εργασίας». Με το νόμο 4046/2012 που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δυναμιτίζεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων. Σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος προτείνει «αναδιαπραγμάτευση» για την προστασία τους, στα «ευρωπαϊκά πρότυπα», όταν η ΕΕ προωθεί πολιτικές δραστικής μείωσης των μισθών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
-- «Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσουν στην αγορά». Για το ΠΑΣΟΚ βασικός πυλώνας για την ενίσχυση της ρευστότητας παραμένουν οι τραπεζικοί όμιλοι, στους οποίους μετά τα 18 δισ. ευρώ που έλαβαν παραμονές των προηγούμενων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ έχει συμφωνήσει να χορηγηθούν αλλά 32 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012!
-- «Να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 55 δισ. ευρώ». Πρόκειται για έργα που θα γίνουν με χρήματα του ελληνικού λαού και τα οφέλη τους θα καρπωθούν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι με το λαό να πληρώνει ξανά για τη χρήση τους!
-- «Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα». Το περιβόητο «Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» με κοινοτικούς πόρους και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (που χρηματοδοτούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί) θα κατευθυνθεί μέχρι τελευταίο ευρώ στα ταμεία του μεγάλου κεφαλαίου.
-- «Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων». Πρόκειται για βραχύβια προγράμματα κατάρτισης, διά βίου εκπαίδευσης, επανακατάρτισης και κοινωφελούς εργασίας, με στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και την παροχή φτηνών εργατικών χεριών στους εργοδότες.
Τα συγκεκριμένα μέτρα προς «αναθεώρηση», ο Ευ. Βενιζέλος θα τα παρουσιάσει αύριο στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου